Öz yağları, direk veya difüzyon yoluyla teneffüs ederek ya da bölgesel olarak uygulayarak kullanabilirsiniz. Araştırmaların gösterdiği gibi, bölgesel uygulama, uyku bozukluğu olan kişiler için aslında en etkili yöntemlerden biri olabilir çünkü lavantanın kimyasal bileşenlerinin, cilde sürüldüğünde 5 dakika içerisinde kan dolaşımına karıştığı gösterilmiştir.

Lavanta öz yağının sakinleştirici ve rahatlatıcı etkileri tüm dünyada bilinmektedir. 1992 tarihli bir çalışmada, kişileri 20 dakika içinde maksimum konsantrasyon seviyelerine çıkarabildiği gözlenmiştir.

Yaygın uyku ilaçları ve “benzodiazepin”den farklı olarak, uykusuzluk için öz yağlar kullanmanın neredeyse hiç yan etkisi yoktur. 2014’de yapılan sistematik bir derlemede: “Çalışma bulgularının çoğunluğu uykusuzluk için öz yağların olumlu bir etki oluşturduğunu gösterdi. Lavanta en çok çalışılan öz yağ oldu ve hiçbir yan etki bildirilmedi.”

Aslında, öz yağlar muhtemelen insanları reçetesiz ve sakıncalı ilaçlardan uzaklaştırabilir. Örneğin, 1995’de yapılan bir klinik çalışmadan beri, benzodiazepinlere bağımlı yaşlı hastalarda uyku süresinin önemli ölçüde azaldığı bilinmektedir. Ancak, lavanta öz yağı aromaterapi ile birlikte, uyku kalitesi ve süresini önceki seviyelerine geri getirilebilir. Bu dönüm noktası çalışmayı yapan araştırmacılara göre, “Bu çalışma, lavanta öz yağının uykusuzluk için sürekli ilaç tedavisinden daha geçici bir rahatlatıcı olarak kullanılabileceğini ve bu ilaçların yan etkilerini azaltabileceğini ileri sürdü.”

Uyarı: Doktorunuzun yönlendirmesi olmadan kendi kendinize benzodiazepin ilacınızı bırakmamalısınız.

Uykusuzluğa iyi gelen öz yağlar nelerdir?

Erken sonuçlara varmadan önce, yukarıda bahsedilen 2014 gözden geçirmesinde lavanta en çok çalışılan öz yağdır. Sedatif amaçlı değerlendirilen diğer birkaç yağdan biri de Brezilya’nın Santa Catarina bölgesindeki Laklano Kızılderilileri tarafından kullanılan Baccharis uncinella’dır. Bugüne kadar bilimsel literatürde öz yağ inhalasyonunun hipnotik etkilerini inceleyen 15 çalışmayı değerlendiren Minnesota Üniversitesi tarafından “hiçbir yan etki” ortaya çıkarılmamıştır. Bununla birlikte, lavanta ve uyku çalışmalarının sonuçları, diğer öz yağların da uyku kalitesi üzerinde derin bir etkiye sahip olabileceğini düşündürmektedir.

Lavanta öz yağı

İngiltere’de yapılan bir çalışma, uykusuzluğun önüne geçmek için Lavanta öz yağının aromasını kullanma konusunda ümit verici sonuçlara varmıştır. Bir başka çalışmada, lavantanın ve diğer bazı öz yağların teneffüsünün uyku kalitesini ve uyku halini geliştirdiği gözlemlenmiştir.

Ylang Ylang öz yağı

Güçlü bir yatıştırıcı olarak bilinen ylang ylang öz yağı, insanları ilk etapta uyanık tutabilen sorunlardan birkaçı olan depresyon, stres, gerginlik ve kaygıyı tedavi etmek için kullanılmıştır. Ayrıca muhteşem bir kokusu vardır.

Bergamot öz yağı

Bergamot bir narenciye meyvesidir ve kabuğunun soğuk preslenmesiyle elde edilir. Narenciye yağlarının çoğu (greyfurt veya yabani portakal gibi) biraz uyarıcı bir etkiye sahip olma eğilimindedir, ancak bergamot farklıdır. Çünkü aynı zamanda sakinleştiricidir.

Uyarı: Bergamot öz yağı ışığa karşı hassasiyete neden olur, bu da cildinizin güneşe karşı çok hassas olmasını sağlar. Bu nedenle, dışarı çıkmadan önce bergamot öz yağı uygulamaktan kaçının veya sadece kapalı bölgelere uygulayın.

Sedir öz yağı

Sedir ağacından elde edilen öz yağın sedatif etkileri olduğu bilinmektedir. Bölgesel olarak uygulanabilir ancak bir difüzör yardımıyla kokusunu odanıza da yayabilirsiniz. Gece boyunca soluyacağınız sedir öz yağının odunsu kokusu, uyku kalitenizin de geliştirilmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca farklı öz yağlarla, karıştırabilirsiniz. Daha hafif kokulu çiçek öz yağlarıyla iyi uyum sağlar veya kendi başına da mükemmeldir.

Uykusuzluk için öz yağ kullanımı

Görüldüğü gibi, araştırmaların çoğu, zihni ve bedeni sakinleştirmek ve daha iyi uyumanıza yardımcı olmak için öz yağların kullanımıyla ilgili topikal ve inhalasyon faydalarına odaklanmaktadır.

Ancak herkesin biyokimyası farklıdır ve kimin için hangi yağın daha çok işe yarayacağı deneyerek bulunabilir. Aslında, aklı ve vücudu sakinleştiren herhangi bir öz yağ, uyku bozukluklarını azaltmaya yardımcı olacaktır. Dua, meditasyon, Tai Chi, egzersiz ve dengeli beslenme gibi diğer stres azaltıcı teknikleri de kullanmayı denemelisiniz.

İnhalasyon (Difüzör yardımı ile)

En kolay ve tartışmasız yaklaşım, yatağa gitmeden önce difüzörünüzde bu yağlardan herhangi birini kullanmaktır veya bir karışım deneyebilirsiniz. Uykusuzluk için aşağıda hazırlanan karışımları denemek isteyebilirsiniz çünkü sizi rahatlatabilen herhangi bir öz yağ uyumanıza da yardımcı olabilir:

• 2 damla ylang ylang öz yağı, 1 damla bergamot öz yağı, 1 damla lavanta öz yağı
• 2 damla lavanta öz yağı, 1 damla adaçayı öz yağı, 1 damla ylang ylang öz yağı ve 1 damla vanilya öz yağı
• 2 damla sardunya öz yağı, 1 damla tatlı portakal öz yağı ve 1 damla ylang ylang öz yağı
• 2 damla lavanta öz yağı, 1 damla ylang ylang öz yağı ve 1 damla gül öz yağı

Bölgesel uygulama

Bu önemli öz yağları vücudunuzun belirli kısımlarına; ayakların alt kısımlarına, bileklere, dizlerin arkasına ve mastoid kemiğinin üzerine sürebilirsiniz. İyi bir taşıyıcı yağ ile kullandığınızdan emin olun ve çoğu uzman tarafından güvenli kabul edilen % 2 ila % 3’lük dilüsyon oluşturun:

% 1 dilüsyon: Taşıyıcı yağdan her 30 gram için 6 damla öz yağ
% 2 dilüsyon: Taşıyıcı yağdan her 30 gram için 12 damla öz yağ

En basit yöntem:

Bir başka basit ama etkili uygulama yöntemi, evde hazırladığınız uyku spreyi olacaktır. Yukarıdaki bahsedilen öz yağlardan bazılarını kullanarak, aşağıdaki şekilde bir sprey hazırlayabilirsiniz:

• Bir cam sprey şişesine 20 damla öz yağ ekleyin.
• 120 ml. kadar su ekleyin.
• İyice çalkalayın ve her kullanımdan önce çalkalamayı da unutmayın.
• Yatmadan önce uyumanıza yardımcı olması ve dinlendirici bir gece geçirmeniz için yastığınıza ve odanıza sıkabilirsiniz.