Öz yağlar, bitkilerden elde edilen yüksek konsantrasyonlu özütlerdir. Bitkilerden buhar yardımıyla damıtılarak veya soğuk sıkım yöntemiyle çıkarılır. Öz yağlar binlerce yıldır alternatif tıpta kullanılmaktadır ve nihayet Batı dünyasının dikkatini çekmeye başlamıştır. Kabızlık da dahil olmak üzere çok çeşitli rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olabilirler.

Farklı öz yağların vücut üzerinde farklı etkileri olabilir, bunlardan bazıları kabızlık gibi sorunların tedavisinde yardımcı olabilir. Örneğin vücudu rahatlatabilir veya kas kasılmalarını teşvik ederek sindirim sisteminin düzgün çalışmasını kolaylaştırabilir.

Bazı öz yağlar toksik olabileceğinden, tüketilmesi zorunlu değildir. Ayrıca, cilde uygulanmadan önce, her zaman taşıyıcı bir yağda seyreltilmelidir.

Zencefil öz yağı

Zencefil, sindirimi iyileştirmek ve mide bulantısını azaltmak için yaygın olarak kullanılır ve kabızlığın tedavisine de yardımcı olabilir. Mide hareketliliğini artırmak, kabızlığı önlemek ve tedavi etmek için sindirim yolunda uyarıcı etkilere sahiptir.

Kabızlığı zencefil öz yağıyla rahatlatmak için Hindistan cevizi öz yağı veya üzüm çekirdeği öz yağı gibi taşıyıcı bir yağdan 30 gram alın ve içine 3 ila 5 damla zencefil öz yağı damlatıp karıştırın. Karışım ile karnınıza masaj yapın. Günde iki veya üç kez deneyebilirsiniz.

Rezene öz yağı

Rezene tohumu ağızdan alındığında; kabızlığı, müshil olarak etkili bir şekilde tedavi edebilen güçlü bir sindirim uyarıcısıdır. Rezene öz yağı, az miktarda taşıyıcı yağ ile karıştırıldığında ve karnın üzerine masaj yapıldığında sindirim sistemi uyarıcısı olarak çok etkilidir. Günde iki veya üç kez yapabilirsiniz.

Nane öz yağı

Nane öz yağı, bağırsakları gevşeterek, sindirim sistemindeki kasları gevşetebilen antispazmodik özellikler içerir. Bu da, kabızlığı rahatlatmaya yardımcı olabilir. 2008 yılında yapılan bir çalışma nane öz yağının, bazı kişilerde irritabl bağırsak sendromu (IBS) ile ilgili kabızlığı rahatlatmaya yardımcı olduğunu bulmuştur.

2 damla nane öz yağını Hindistan cevizi öz yağı veya üzüm çekirdeği öz yağı gibi 1 tatlı kaşığı ısıtılmış taşıyıcı yağ ile birleştirin. Bu karışım ile karnınıza masaj yapın ve aromasını soluyun. Masaj bağırsak hareketini artıracak ve kasların gevşemesine yardımcı olacaktır. Kabızlığınız giderilene kadar günde 2 ila 3 kez deneyebilirsiniz. Çalışmalar, öz yağ solumanın doğrudan cilde uygulama kadar etkili olabildiğini göstermiştir.

Biberiye öz yağı

Biberiye öz yağı spazmolitik bir etkiye sahiptir, yani kasları gevşetir ve kas spazmlarını azaltır. Solunan biberiye öz yağı, ihtiyacınız olan tüm etkilere sahip olabilir, ancak bazı insanlar bunu aromaterapi faydaları için bir masaj yağı olarak da kullanır. Yağı bir masaj losyonuna karıştırabilir ya da tam fayda sağlamak için bir hava difüzörüne birkaç damla damlatabilirsiniz.

Limon öz yağı

Limon öz yağı yüksek konsantrasyondadır ve sindirimi artırabilen ve aynı zamanda inflamasyonu azaltabilen bir dizi güçlü antioksidan içerir. Her iki faktör de sindirim sürecinin daha düzgün çalışmasına ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olabilir. Bir çalışmada, aromaterapi masajlarında limon öz yağı gibi yağların kullanımının sindirimi iyileştirdiği bulunmuştur.

Limon öz yağını bir taşıyıcı yağ ile karıştırın ve cildinize masaj yapın. Ayrıca limon öz yağını bir hava difüzörüne koyabilir ve istenen sonuçları elde etmek için yağın kokusunu soluyabilirsiniz. Limon öz yağı uyguladıktan sonra, güneş ışığına maruz kalmaktan kaçının.

Yan etkileri ve öz yağ kullanmanın riskleri:

Öz yağlar oral olarak alınmaz, bazıları zehirlidir. Yağları teneffüs ederken ve seyreltilmiş yağlar ile cildinize masaj yaparken, aromaterapi etkisi yaşanmaktadır. Öz yağlar, popülasyonun büyük çoğunluğu için genellikle çok güvenlidir.

İstisnai bir durum, nane veya nane öz yağı gibi mentol içeren öz yağlar için geçerlidir. Bunlar yetişkinlerin kullanması için güvenlidir, ancak küçük çocuklar ve bebeklerin soluması tehlikeli olabilir.

Hamile ve emziren kadınlar, tamamen güvenli olduklarından emin olmak için yeterli araştırma olmadığından öz yağlardan kaçınmalıdır. Öz yağların kullanılmasındaki en büyük risk, tahriş veya alerjik reaksiyonlardır. Cilde uygulanan öz yağlar, hassas ciltleri olanları tahriş edebilir.

Bunu önlemek için, öz yağları doğrudan cilde uygulamayın. Her zaman birkaç damla öz yağı, Hindistan cevizi öz yağı, tatlı badem öz yağı veya zeytinyağı gibi tercih ettiğiniz bir taşıyıcı yağ ile karıştırmalısınız. Seyreltilmiş yağı küçük bir deri bölgesine uygulayarak alerjik olup olmadığınızı test edin. 24 ila 48 saat içerisinde herhangi bir reaksiyon olmazsa, bölgesel kullanım için güvenli sayılmaktadır.

Öz yağlar genellikle yetişkinler için güvenlidir. Bununla birlikte, çocuklar üzerinde daha belirgin bir etkiye sahip olabilirler, bu nedenle ilk olarak çocuğunuzun doktoruna danıştığınızdan emin olun. Evinizde bir hava difüzörü kullanmayı planlıyorsanız, bunu da aklınızda bulundurun.

Sonuç olarak;

Öz yağlar, nüfusun çoğunluğu için güvenlidir ve kabızlık için etkili bir alternatif tedavi olabilir. Yağları sadece (en iyi ve en güvenli sonuçlar için) belirtildiği şekilde kullanın. Optimum koşullar altında üretilmiş güvenli ve saf ürünler kullanmak için dikkatli bir şekilde ürün seçin.

Öz yağlar veya diğer doğal yöntemler kabızlığınızı üç gün içinde tedavi etmezse veya kabızlık sizin için kronik bir sorunsa, altta yatan nedeni bulmak için doktorunuzdan randevu alın. Şiddetli karın ağrısı, mide bulantısı veya kabızlık ile birlikte kusma yaşıyorsanız, bunlar bağırsak tıkanıklığı belirtileri olabileceğinden acil tıbbi yardım alınız.

Araştırmalar öz yağların sağlık yararları olduğunu gösterirken, FDA temel yağların saflığını veya kalitesini takip etmez veya düzenlemez. Öz yağları kullanmaya başlamadan önce doktorunuzla konuşmanız çok önemlidir.