Bebeğin gelişimi sırasında 9 ay boyunca azalan cinsel aktivitenin ardından çiftler gebeliğin ardından ilişkiye girmek istiyorlar.

Peki doğumdan sonra hangi noktada cinsel ilişkiye girmek güvenli?

Genel olarak normal doğum veya sezaryen doğumun ardından ilk 4-6 hafta boyunca cinsel ilişkiden kaçınmak önerilir ancak cinsel ilişkiye girmeden önce doktorunuzla konuşmanız daha doğru olur.

Sıklıkla, özellikle de sezaryen doğum vakalarında, 6 haftalık doğum sonrası dönemin ardından cinsel ilişkiye devam edilmesi için doktorun onay vermesi önerilir.

Doğumun ardından vücut kanamaları durdurduğu, yaraları iyileştirdiği ve serviksin kapatıldığı bir iyileşme dönemine girer. Çok erken ilişkiye girmek, özellikle de ilk iki hafta içerisinde, önerilmez çünkü rahim enfeksiyonu veya doğum sonrası kanama riski vardır.

Bebeğin doğumunun ardından cinsel ilişkiye hazır olmayı etkileyen bir kaç faktör var:

• ağrı düzeyleri
• yorgunluk
• stres
• cinsel istek
• cinsellik veya hamilelik korkusu
• vajinal kuruluk
• doğum sonrası depresyonu

Doğumdan Sonra Cinsel İlişki Nasıl Hissettirir?

Doğum sonrası dönemde ortaya çıkan hormonal değişimlerden dolayı pek çok kadın vajinal kuruluk yaşıyor ve emziren kadınlarda bu rahatsızlık normalde 4-6 hafta olan süreci uzatabilir. Bunun sebebi dolaşımdaki östrojenin düşük düzeyde olması.

Emzirme cinsel isteği de azaltabilir. Dolaşımdaki hormonların düşük düzeyde olmalarının yanında sezaryen ameliyatlarda doğumdan sonra bir kaç ay boyunca ağrılı bir cinsel ilişki yaşanabilir.

Hamilelikten sonra cinsel ilişki ağrısını azaltabilecek adımlar şöyle:

• çeşitli cinsel pozisyonlar ile penetrasyon derinliğini ayarlama
• vajina kayganlığını arttırma
• ağrı kesiciler alma
• idrar torbasını boşaltma
• sıcak bir banyo yapma

Vajinal kayganlığın artması için eczanelerden alınabilecek krem ve jeller var ve bunlar vajinal kuruluk belirtilerini hafifletmekte faydalılar. Doğum kontrol için kondom kullanıyorsanız su bazlı kayganlaştırıcı kullanın çünkü diğer ürünler prezervatifi bozabiliyorlar.

Alternatif olarak iyileşme sürecinde oral veya elle uyarım da gerçekleştirilebilir. Bazı insanlar için pelvik taban rehabilitasyonu uzmanı da doğum sonrası ağrılı cinselliğin değerlendirmesi ve tedavisi için tercih edilebilir.

Doğumun ardından cinsellik farklı hissettirebilir. Vajinal kasların tonusu ve esneme kapasitesi azalmıştır. Bu vajinal kas tonusu kaybı genelde geçicidir ancak genetik, bebeğin boyutu, önceki doğum adedi ve Kegel egzersizleri gibi farklı faktörlerden etkilenir.

Hormonlar da bazen ilginç ve uygunsuz belirtilere sebep olabilirler. Örneğin, cinsel ilişki sırasında orgazma verilen hormonal tepkiden dolayı memelerden süt sızabilir. Cinsellikten önce sütü pompayla alarak bunun önüne geçebilirsiniz.

Kegel Egzersizleri

Pelvik taban kaslarının kegel egzersizleri, doğumun ardından vajinal bölgenin güçlenmesini ve istikrar kazanmasını sağlayabilirler.

Bunlar çok basittirler ve neredeyse her yerde uygulanabilirler.

İlk adım pelvik taban kaslarını bulmak. Bunun için tuvalete gittiğinizde idrar akışını durdurmaya çalışabilirsiniz. Akışı durdurmaya çalışırken hissettiğiniz kaslar pelvik taban kasları.

Kegel egzersizlerini doğru uygulamak için şu adımları takip edin:

• Göğüs, karın, kalça ve baldır kaslarını rahatlatın.
• Kasları bulmaya çalışırken yaptığınıza benzer şekilde bu kasları sıkın. İsterseniz hayali bir idrar akışı hayal edebilirsiniz.
• 5-10 saniye kasları sıkılı şekilde bırakın.
• Anüs, idrar yolları veya vajinada sıkılaştırıcı, yukarı yönlü bir hareket hissedebiliyor olmanız gerekli. Bunlar Kegel’i doğru şekilde tamamladığınız anlamına gelirler.
• 5-10 saniye rahatladıktan sonra 10 defa daha bu döngüyü devam ettirin.
• Günde 3 sefer uygulayabilirsiniz.

Pelvik taban kasları daha güçlü hale geldikçe set adedini ve kas kasılma süresini uzatabiliyor olmalısınız.

Doğumdan Sonra Doğum Kontrol Seçenekleri

İstenmeyen gebeliklerin önlenmesi için doğumun ardından güvenilir bir doğum kontrol yöntemi kullanmak önemli. Eğer hemen doğumu kontrol etmek isterseniz prezervatif veya sadece progestin içeren doğum kontrol haplarını tercih edebilirsiniz.

Bakır veya hormonlu spiral yahut diyafram gibi bariyer tipi doğum kontrol yöntemlerinin uygulanabilirliği konusunda doktorunuza danışmalısınız.

Eğer östrojen ve progesteronun birarada bulunduğu haplar gibi doğum kontrol yöntemleriyle ilgileniyorsanız, ilk olarak bunun sizin için uygun olup olmadığını bir sağlık kurumuna sormalısınız.

Çocuğun doğumunun sonrasında cinsel ilişkinin zamanlaması en nihayetinde kişisel bir tercih. Sahip olduğunuz endişeler için partneriniz ve doktorunuz ile konuşmanız gerekiyor.