Tuvalette mobil cihazınızı kullanmak hemoroid ve diğer kirli sağlık sonuçlarını beraberinde getiriyor.

Eskiden tuvaletlerde gazete, dergi ve diğer okuma materyalleri bulunurdu ancak günümüzde bunlar pek kalmadı ve 2015 yılında yapılan bir ankette, 10 kişiden 9’unun tuvalete mobil cihazlarıyla birlikte girdiği görülüyor.

Mobil cihazınızı tuvalete her gün mü yoksa günde birden fazla defa mı soktunuz? Tuvaleti yaparken zaman öldürmek için eğlenceli ve popüler bir yöntem olabilir ancak akıllı telefon gibi cihazları tuvalette kullanmak sağlık için kötü sonuçlar doğurabiliyor.

İlk olarak, tuvalette daha fazla zaman geçirmenize sebep oluyor ve tüm o oturma ve ekran kaydırma süreci boyunca anüse çok fazla baskı geliyor ve aynı zamanda daha fazla bakteri ortaya çıkıyor. Akıllı telefonunuza gömüldüğünüz bu uzun oturma süreci hemoroid riskini arttırıyor ve klinik deneyler bu konuda endişe eden uzmanlara kesin kanıtlar sunuyorlar. Sorun aslında mobil cihaz kullanmakta değil, uzun süre oturmakta.

Herkeste hemoroid bulunur, onunla birlikte doğarız ve bunlar anüsün içi ve çevresindeki damarlar topluluğudur. Tuvalette uzun sürelerle oturmak ve uzun süre gerilmek hemoroid damarlarının kanla dolmasına sebep olur ve bu da ağrılara, şişkinliklere ve kanamalara yol açar.

Tuvalete mobil cihazla birlikte girme konusunda en endişe verici hususlardan birisi ise telefona dışkı bakterileri bulaştırmak. Lise öğrencilerinin mobil cihazları üzerinde 2017’de yapılan bir araştırmada, bu cihazların E.coli ve diğer mikropları taşıyabildikleri görülmüş. İngiltere’deki çalışmalarda ortalama bir akıllı telefon ekranının klozet kapağından daha kirli olduğu tespit edilmiş.

Evdeki temizliğinizden emin olsanız bile herhangi bir kamuya açık veya iş yerindeki tuvaletin temizliğinden emin olamazsınız.

Özellikle de okullar, ofisler veya diğer iş ortamları gibi pek çok kişinin zaman geçirdiği yerlerdekilerden. Mobil cihaz kullanımı ve bulaşıcılık, cihazı koyacak bir yer bulamayanların ellerini düzgün yıkayamamaları ile de ilişkilendirilebilir ve ayrıca pek çok kişi ellerini nasıl doğru yıkayacağını da bilmiyor.

Tuvalet alışkanlıkları konusunda biraz daha dikkatli olmak ve kalça ağrıları ile bakteriler konusunda tedbirler almak gerekli. Tuvalette oturma süresi sadece ihtiyacınız kadar olmalı. Eğer bir kaç dakika içerisinde bağırsak hareketlenmesi olmazsa zorlamayın ve kalkıp diğer işlerinizi yapın ve gitmeniz gerektiğinde gidin. Bağırsak hareketlerinin gelmesi için 3-15 dakika kadar zaman geçebilir ancak daha uzun bir süre geçmesi kabızlık sorununa işaret edebilir. Uzun süre ıkınmak ve oturmaktan kaçınmalı.

Eğer dikkatiniz kolayca dağılıyorsa bir zamanlayıcı kurun ve böylece o süre içerisinde hiç bir şey gelmez ise kalkın. En önemlisi ise sadece bağırsak hareketlerinden sonra değil, daima ellerinizi tuvaletten çıkarken çıkayın ve ellerin her kısmını 20 saniye kadar ovun. Tuvalette mobil cihaz kullanmanız gerekiyorsa onu temiz tutmak için yollar bulun. Bunlar arasında antibakteriyel peçeteler olduğu gibi, sifona basmadan önce tuvalet kapağını kesinlikle kapatın. Çünkü dışkı parçacıkları havaya karışırlar ve bedeninize bulaşabildikleri gibi, yüzünüze, gözlerinize, ağzınıza ve diğer beden kısımlarınıza koyduğunuz cihazınıza da geçebilirler.