Nefes alma metotları, anıların nasıl pekiştirildiklerini etkiliyor ve bir dizi kokuyu öğrenmeye çalışırken burundan nefes almak, Journal of Neuroscience’ta yayınlandığı üzere onların daha iyi hatırlanmalarını sağlıyor.

Karolinska Enstitüsü araştırmacıları, burundan nefes alan deneklerin anılarını daha iyi pekiştirdiklerini gösteriyorlar. Bu çalışmada denekler iki farklı seferde 12 farklı kokuyu öğrenmişler ve ardından bir saat boyunca burunlarından veya ağızlarından nefes almaları istenmiş. Bir saat geçtikten sonra eski kokular ile birlikte önlerine 12 yeni koku daha koyulmuş ve hangisinin eski hangisinin yeni bir koku olduğunu tanımlamaları istenmiş. Araştırmacılara göre burundan nefes alan bireyler kokuları daha iyi hatırlamışlar.

Çalışmanın bir sonraki aşaması ise nefes alma sırasında beyinde nelerin olduğunu ölçmek ve bunun hafıza ile bağlantısını araştırmak. Olfaktör sistem ve beyindeki aktivitelerin ölçümü için yeni yöntemler geliştirildi ve böylece beyne elektrot bağlanması da gerekmedi. Araştırma, olfaktör bulbdaki reseptörlerin  hava akışındaki koku ve değişimleri algıladığını gösteriyor. Nefes alma ve nefes verme aktivitelerinin farklı aşamalarında beynin farklı kısımları aktif hale geliyor. Nefes ve beyin aktivitelerinin nasıl senkronize oldukları ve bunun beyin ile davranışları nasıl etkilediği ise bilinmiyor.

Nefesin davranışları değiştirdiğine dair fikir yeni bir şey değil, zira nefes konusu geleneksel tıp ve binlerce yıllık meditasyon tekniklerinde hayli önemli. Ancak şimdiye değin beyinde esasen ne olduğunu gösteren bilimsel kanıtlar yoktu. Araştırmacılar artık bir araçları olduğu için bu sorulara cevap vermeyi ve klinik bilgilerini arttırmayı istiyorlar.