MIND diyetinin yaşlandıkça zihin sağlığını korumak isteyenler için önemli olduğu söyleniyor. Bu diyet Akdeniz ve DASH diyetlerinin bir kombinasyonu ve her ikisinin de zihne ve bedene faydaları biliniyor.

MIND diyeti yaşlanmayla birlikte gelen nörodejeneratif hastalıkları önlemeye yardımcı olmak ve bilişsel sağlığı iyileştirmek için tasarlandı. MIND diyetine katkıda bulunan kombine diyetlerin kalp sağlığını iyileştirdiği, diyabet riskini azalttığı ve kronik hastalık riskini düşürdüğü biliniyor çünkü bol miktarda antioksidan sayesinde sinir yolları korunuyor ve plak birikimi önleniyor.

MIND diyetlerinin Alzheimer hastalığının tedavisinde ve hastalığın gelişim riskini düşürmede etkili olduğu biliniyor. Bunun yanında kilo vermede ve bilişsel hastalıklara sebep olan risk faktörlerini ortadan kaldırmakta da etkili. Diyete katılan kombine diyetlerdeki gıdalar beyni destekleyen özelliklere sahipler ve az miktarda sınırlandırma mevcut. MIND diyetlerinde sağlıklı yağlar ve antioksidanlar bakımından zengin gıdalar bulunuyorlar ve bunlar nörodejeneratif hastalıklara veya kronik rahatsızlıklara sebep olabilen inflamasyonların azaltılması, serbest radikal aktivitelerinin nötralize edilmeleri gibi konularda etkiler yaratıyorlar.

MIND diyetinde 10 temel gıda grubunun alımının arttırılması isteniyor ve bunlardan bazıları şöyle:

– yeşil yapraklı sebzeler
– orman meyveleri
– tam tahıllar
– kuruyemişler
– balık
– beyaz et
– zeytinyağı
– baklagiller

Aşağıdaki gıdalardan ise kaçınılması isteniyor:

– işlenmiş gıdalar
– peynir
– kırmızı et
– kızarmış gıdalar
– tereyağı
– margarin
– çöp gıdalar
– hamurişleri
– tatlılar

Her gün en az bir salata tüketilmesi, kuruyemişler atıştırmak önerilirken, haftada bir balık, tavuk ve orman meyveleri tüketilmesi öneriliyor. Pişirme sırasında tereyağından kaçınmak, balık tüketimini abartmamak, kalori alımını azaltmamak ancak beslenmeyi düzenlemek ve diyetin hedeflerine ters olduğu için alkolden kaçınmak da diğer temel noktalar içerisinde.
MIND diyetinin çok sayıda etkileyici faydası var ve bazıları şöyle:

– bilişsel gerilemenin önlenmesi
– nörodejeneratif hastalık riskinin azaltılması
– kilo verme
– inflamasyonları azaltma
– oksidatif stresi önleme
– diyabet gelişimini önleme
– gut ve artrit belirtilerini azaltma
– baş ağrılarını tedavi etme

Bu diyetteki pek çok gıda iyi birer antioksidan kaynağı ve kaloriler bakımından düşük değerlere sahip oldukları gibi kilo verme ve diyabet konusunda yardımcı olacak kompleks karbonhidratlara sahipler. MIND diyetlerinin anti-inflamatuvar özellikleri pek çok kronik rahatsızlığın ve bilişsel gerilemenin azaltılmasını sağlıyor. Bu diyetin ana hedefi hareketsiz yaşam tarzı ve bedende sağlıksız toksinlerin birikimi gibi bilişsel gerilemeye sebep olan risk faktörlerini azaltmak.