Journals of Gerontology: Series A’da yayınlanan bir makaleye göre spordan önce pancar suyu içmek beynin gençleşmesini sağlayabilir.

Orta düzey spordan önce pancar suyu içen yaşı ilerlemiş yetişkinlerin motor fonksiyonları ile ilgili beyin bağlantılarının genç yetişkinlerde bulunanlarla yarışı düzeyde daha iyi düzeyde oldukları görülmüş.

Bu çalışmaya düzenli olarak spor yapmayan ve yüksek tansiyona sahip, tansiyonu düşürmek için iki ilaca kadar alması gereken yaşı 55 üzeri 26 katılımcı katılmış. Denekler 6 hafta boyunca haftada 3 defa 50 dakikalık koşu bandı egzersizlerine katılmışlar. Bunların yarısına spordan önce 560 mg nitrat içeren pancar suyu takviyesi verilmiş ve 6 haftanın sonunda MRI kullanılarak katılımcıların beyin fonksiyonları ölçülmüş.

Pancar suyu grubundaki yetişkinler ciddi anlamda daha güçlü somatomotor korteks göstermişler ve genç yetişkinlerin beyinlerinde sıklıkla bulunan düzeyde somatomotor ve insular korteks bağlantısı elde etmişler. Araştırmacılar somatomotor korteksin kaslardan gelen sinyalleri alıp işlediğini, sporun bu işlemi güçlendirdiğini ve pancar suyundaki nitratların iyileşmeyi arttırdığı hipotezine sahipler. Çünkü nitratlar nitrik okside dönüşerek beyne daha fazla oksijen iletilmesini sağlıyorlar. Araştırmacılar pancar suyu ve beyin sağlığı arasındaki fayda ilişkisine dair daha fazla bilgi edinebilmek için daha geniş bir grupla daha fazla veri toplanması gerektiğini söylüyorlar.

Pancar bir betalian fitobesin kaynağı ve bu da çok iyi bir antioksidan, anti-inflamatuvar ve detoks özellikleri sayesinde tansiyonu düşürmeye, cinsel performansı arttırmaya ve inflamasyonlarla savaşa yardımcı oluyor. Bu mor gıda, çok çeşitli diğer faydalara da sahip.