Avustralya ve ABD’de yapılan büyük bir çalışmaya göre, sağlığı iyi durumda olan yaşlı bireyler her gün aspirin almamalılar.
Yaşı 70’in üzerinde olan sağlıklı bireyler ile yapılan çalışmalarda herhangi bir fayda görülmemiş ve haplar ölümcük olabilecek iç kanama riskini arttırmışlar. Uzmanlar bu sonuçların kendi kendine aspirin almaya karar verenler için önemli ve dikkat çekici olduğunu belirtiyorlar.

Kalp krizi veya felç geçirenler için bu ilacın kanıtlanmış faydaları var, yani felç veya kalp krizinden sonra aspirin almaya başlayan hastalarda aspirin kanı sulandırıyor ve krizin tekrar ortaya çıkması ihtimalini azaltıyor.

Ancak bazen sağlıklı insanlar da riskleri azaltmak için aspirin almaya karar veriyorlar. Devam eden araştırmalar aspirinin kanser riskini azaltıp azaltamayacağını araştırıyorlar. Aspirinin faydaları üzerine olan çalışmaların büyük kısmı orta yaşlı popülasyonlarda uygulanıyor ve yaşa bağlı olarak tehlikenin arttığını gösteren büyük kanıtlar var.

Avustralya ve ABD’de yaşayan yaşı 70’in üzerinde olan ve kalp problemi bulunmayan 19.114 kişi üzerinde çalışmalar yapılmış.

Katılımcıların yarısına 5 yıl boyunca düşük dozda aspirin verilmiş. Raporlardan 3 tanesinde hapların kalp problemi riskini azaltmadıkları ve herhangi bir diğer faydaları olmadığı görülüyor. Ancak mide kanaması adetlerinde artış görülmüş. Kanserden ölüm vakalarında da diğer bulguların tersine artış görülmüş ve bu nedenle daha fazla araştırma gerekli.

Yani yaşı 70’in üzerinde olan ve felç yahut kalp krizi geçmişi olmayan sağlıklı bireylerin aspirin almalarının çok az faydası var ve tanımlanmış bir tıbbi teşhis olmadan kendi kendinize bu ilacı almak araştırmacılara göre pek önerilmiyor. Bulgular felç veya k alp krizi geçmişi olanlar için geçerli değil. Ayrıca çok uzun süredir kendi kendine aspirin alan sağlıklı bireylerin bunu birdenbire bırakmaları önerilmiyor çünkü problemlere sebep olabilir. Bu kişilerin önce konuyu doktorları ile konuşmaları gerekli.