İnternetteki sağlık bloglarında daha iyi bir cinsel hayat için yoga sıklıkla öneriliyor ve onun hakkındaki kişisel deneyimlere dair bilgiler bir hayli imrendiriciler. Ancak araştırmalar bu iddiaları destekliyor mu? Araştırıyoruz.

Modern araştırmalar, antik bir uygulama olan yoganın sağlığa çok sayıda faydasını daha yeni yeni ortaya koymaya başladılar.

Yoganın yardımcı olduğu bazı rahatsızlıklar arasında depresyon, stres ve anksiyetenin yanında metabolik sendrom, diyabet ve tiroid problemleri de bulunuyor.

Son dönemdeki çalışmalar bu faydaların ardındaki karmaşık mekanizmaları da değerlendiriyorlar.

Ortaya çıktığı akdarıyla yoga bedenin inflamatuvar tepkilerini azaltıyor, insanları strese maruz bırakan genetik yorumlamalara karşı geliyor, kortizolü azaltıyor, beynin büyümesi ve gelişmesine yardımcı olan, ayrıca genç ve sağlıklı kalmayı sağlayan proteini de güçlendiriyor.

Tüm bu faydaların üstüne ise iyi hissettirdiğini söylemeden geçmemek gerek. Bazen yogaya dair abartılı olan efsaneleri de dikkate alırsak, gerçekten çok çok iyi hissettiriyor.

Bedenlerimiz ile iletişime geçmek tazeleyici, yenileyici ve fiziksel olarak memnun edici. Ancak yoganın enfes duruşları cinsel hayatımızı iyileştirebilir mi? Araştırmaya bakalım.

Yoga Kadınlarda Cinsel Fonksiyonları İyileştiriyor

The Journal of Sexual Medicine’de yayınlanan bir çalışmada, yoganın özellikle 45 yaş üzerindeki kadınlarda cinsel fonksiyonları iyileştirdiği belirtiliyor.

Çalışmada 12 hafta boyunca yoga yapan 40 kadın, yoga yapmadan önce ve yaptıktan sonra cinsel fonksiyonlarına dair bilgi vermişler.

12 haftalık sürenin sonunda kadınların cinsel fonksiyonları kadın cinsel fonksiyon endeksindeki tüm ana başlıklarda ciddi anlamda artmış: “tutku, uyarılma, ıslanma, orgazm, tatmin ve ağrı.”

Kadınların %75’i yoga egzersizlerinden sonra cinsel hayatlarında iyileşme olduğunu söylemişler.

Çalışmanın bir parçası olarak, tüm kadınlar 22 yoga duruşuna dair eğitim almışlar ve bu duruşların merkez karın kaslarını ve sindirimi iyileştirdiklerine, pelvik tabanı güçlendirdiğine ve ruh halini iyileştirdiğine inanılıyor.

Üçgen duruşu, yılan duruşu ve yarı omurga kıvrımı gibi bazı bilindik duruşlar çalışmada değerlendirilmiş.

Yoga Erkeklerde Cinsel Fonksiyonları İyileştiriyor

Yoga sadece kadınlara faydalı değil. Hindistan’ın New Delhi şehrindeki Ram Manohar Lohia Hastanesinde nörolog olan Dr. Vikas Dhikav benzer bir çalışma yürüterek 12 haftalık yoga programının erkeklerin cinsel tatmini üzerindeki etkilerini gözlemlemiş.

Çalışma sürecinin sonunda katılımcılar standart erkek cinsellik anketi ile değerlendirmenin sonucunda cinsel fonksiyonlarında iyileşme olduğunu göstermişler.

Araştırmacılar erkek cinsel tatmininin tüm bölümlerinde iyileşme görmüşler: “tutku, ilişki tatmini, performans, güven, partnerle senkronizasyon, ereksiyon, boşalma kontrolü ve orgazm.”

Ayrıca aynı takım tarafından gerçekleştirilen bir karşılaştırmalı deneyde, yoganın erken boşalma tedavisinde kullanılan Prozac’a farmakolojik olmayan bir alternatif olabileceği belirtiliyor.

Çalışmada kolay olanlardan zor olanlara kadar 15 yoga duruşu uygulanmış.

Daha İyi Cinsel Hayat İçin Yoga Mekanizmaları

Peki yoga cinsel hayatı gerçekte nasıl iyileştiriyor? Kanada’nın Vancouver şehrindeki British Columbia Üniversitesi’ndeki

Doğumbilim ve Jinekoloji Bölümü araştırmacıları tarafından yapılan bir literatür taraması, onun cinselliği iyileştiren mekanizmalarının bazılarını açığa çıkarıyor.

İncelemenin ilk yazarlarından olan Dr. Lori Brotto ve meslektaşları, yoganın dikkat ve nefesi yönetmeye odaklandığını, kaygı ve stresi azalttığını, parasempatik sinir aktivitelerini düzenlediğini söylüyor. Bu parasempatik aktiviteler sinir sisteminin bedene durmasını, rahatlamasını, sindirmesini, kalp ritmini düşürmesini ve rahatlığı sağlamak için diğer metabolik süreçleri tetiklemesini sağlıyorlar.

“Bu etkilerin hepsi cinsel yanıtlarda iyileşme ile alakalılar, yoganın cinsel hayatta iyileşmeler ile ilişkilendirilmesi mantıklı.”

Bu noktada psikolojik mekanizmalar da etkililer. Dr. Brotto şöyle diyor: “Yoga yapan kadınların kendi bedenlerini eleştirme ihtimalleri daha düşük bulundu ve kendi fiziksel varlıklarının daha fazla farkındalar. Bu eğilim de sonucunda cinsel sorumluluk ve kararlılık, belki de cinsel arzular ile ilişkili olabilir.”

Mula Bandha’nın Gücü

Kök kilitlerdeki engellenmiş olan enerjinin salınması ve bu enerjinin omurga boyunca yukarı aşağı giderek erkeklerde boşalma olmaksızın orgazmı sağlaması gibi görüşlerin ciddi bilimsel kanıtları yok.

Ancak diğer yoga konseptleri şüpheciler için daha fazla anlam ifade edebilirler. Mula bandha bunlardan bir tanesi.
“Mula bandha, palvik bölgedeki otonom sinir sisteminin ve duyu-motorları uyaran perineal kasılmalardır. Böylece bedendeki parasempatik aktiviteleri arttırabilir.” diyor Dr. Brotto ve meslektaşları. “Özellikle mula bandhanın yumurtalıkları ve bedenin perineal/serviks kısmılarını direkt olarak etkilediği düşünülüyor.”

Araştırmacılar tarafından alıntı yapılan bazı çalışmalarda mula bandhayı uygulamanın kadınlarda adet ağrılarına, doğum ağrılarına ve cinsel zorluklara iyi geldiği, erkeklerde ise erken boşalma tedavisinde ve testosteron salgılanmasını kontrolde etkili olduğu belirtiliyor.

Mula bandha modern tıp tarafından önerilen Kegel egzersizlerine bir hayli benziyor ve bu uygulamanın kadınlarda idrar problemlerine ve hem erkek hem de kadınlarda cinsellikten daha uzun süre keyif almaya yardımcı olduğu belirtiliyor.

Hatta pek çok cinsellik terapisi merkezi bu yoga uygulamasını kadınların kendi genital bölgelerindeki uyarılma hissine aşina olmaları için öneriyor ve bu sayede tutku ve cinsel deneyimler iyileşiyorlar.

Dr. Brotto ve meslektaşları bu konuda şöyle diyorlar: “Mula bandha pelvin tabandaki kasları esnetir, farkındalık ve dolaşımı arttıran teknikler vasıtasıyla bölgeyi dengeler, uyarır ve yeniler.

Pelvik taban kaslarını güçlendiren bir diğer yoga duruşu ise kurbağa duruşu olarak da adlandırılan bhekasana.
Cinsel deneyimleri iyileştirmenin yanında bu duruş vajina girişindeki ağrıların giderilmesini sağlayabilir, kadınların vajinal kaslarının istemsiz olarak kasılmalarına sebep olarak cinsellikten keyif almalarına engel olan vajinismusa da katkı sağlayabilir.

Kanıtlar Ne Kadar Güvenli?

Yoganın potansiyel cinsel faydalarına dair heyecan duymak oldukça kolay ancak empirik olduğu söylenen veya deneysel olan kanıtlar ile empirik olmayan ve anektototlara bağlı kanıtlar arasındaki büyük farkın akılda tutulması gerekiyor.

İnternette genelde anektotlar mevcut ancak yoganın cinsel fonksiyonlara faydalarını inceleyen çalışmalar yeterli değiller.

Buna ek olarak yukarıdaki çalışmaların büyük kısmı hem erkek hem de kadınlarda cinsel tatminde ve fonksiyonda iyileşme bulmalarına rağmen örneklem boyutlarının küçük olduğunu ve kontrol grubundan faydalanmadıklarını belirtmek gerekli.

Ancak diğer rahatsızlıklara ek olarak cinsel disfonksiyon sahibi olan kadınlara odaklanan daha yakın zamandaki çalışmalar daha güçlü kanıtlar ortaya koyuyorlar.

Örneğin genel olarak daha yüksek cinsel fonksiyon kayıpları yaşama riski olan metabolik sendrom sahibi kadınlar üzerinde yoganın etkilerinin incelendiği randomize kontrollü çalışmalar.

Bu kadınlarda 12 haftalık yoga programı uyarılma ve ıslanmada ciddi iyileşme sağlamış ve bu iyileşmeler yoga yapmayan kadınlarda görülmemiş.

Tansiyonda da iyileşmeler görülmüş ve bu nedenle araştırmacılar yoganın metabolik sendroma sahip kadınlarda cinsel fonksiyon kayıplarının tedavisinde etkili olabildiği, aynı zamanda metabolik risk faktörlerini de etkilediği sonucuna varmışlar.

Bir diğer randomize çalışmada ise Multipl Skleroz hastası kadınlarda yoganın cinsel faydaları değerlendirilmiş. Katılımcımlar 3 aylık yoga eğitimi almışlar ve haftada 8 oturum yapılmış.

Yoga grubunda bulunan kadınların fiziksel yeteneklerinde ve cinsel fonksiyonlarında iyileşme görülürken, kontrol grubundaki kadınlarda belirtiler kötüleşmiş.

Çalışmanın sonucunda şu yazılı: “Yoga teknikleri MS’li kadınlarda fiziksel aktiviteleri ve cinsel tatmin fonksiyonlarını iyileştirebilir.”

Yoganın cinsel hayatlarımızdaki faydalarına dair daha fazla bilimsel kanıt gerekli olsa da, kökleri mutlaka oradalar. Gelecekteki araştırmalar yoganın bu faydalarının gerçek ve ulaşılabilir olduğunu gösterene kadar yoganın günlük rutinlerimize eklenebilmesi için yeterince bilgi var.

Bunu kendiniz yapabilirsiniz ve pelvik kaslarınız size mutlaka teşekkür edeceklerdir.