Sezaryen doğum gerçekleştirdiyseniz ve iyileşme sürecindeyseniz, muhtemelen yatak odası aktiviteleri aklınızdaki en son şey olacaktır.


Öyle olsa bile muhtemelen ne zaman tekrar ilişkiye girebileceğinizi ve nasıl hissettireceğini merak ediyorsunuzdur. Bazı insanlar sezaryen doğum sonrasında cinsel aktiviteye devam etme konusunda daha az problem olacağını, çünkü vajinal bölgede normal doğum kadar fazla travma yaşanmadığını düşünseler de, durum her zaman öyle değil.

Sezaryen doğum deneyimi yaşayan kadınlarda cinsel problemler, özellikle de erken doğum sonrası dönemde hala yaygın.

Çalışmalar hem vajinal hem de sezaryen doğum gerçekleştiren kadınların doğumdan sonraki üç ayda cinsel zorluklar yaşadıklarını gösteriyorlar.

Ne Zaman İlişkiye Girebilirim?

Sezaryen doğumdan sonra cinsel aktiviteye dönüş zamanına dair herkese uyacak tek bir zaman dilimi yok ancak pek çok kadın 4-6 hafta civarında bekliyor.

Sezaryen doğumla daha az kanama yaşasanız bile, rahim ağzının tamamen kapanması altı haftayı bulabiliyor. Bazı kadınlar ilişkiye girmek için diğerlerinden daha erken hazır hissediyorlar ancak sadece doktor onay verince ve siz uygun hissedince tekrar cinsel ilişki yaşamalısınız.

Sezaryen Doğum Sonrası İstirahat

Sezaryen doğumdan sonra iki dört gün arası istirahat için hastanede olacaksınız. Ağrı kesici ve idrar sondası gibi ekipmanlara yavaş yavaş gerek kalmayacak.

Bebeğinizi vajinal olarak doğurmamış olsanız da, rahim normal boyutuna dönmek için kasıldığından vajinal kanamanız olacaktır.

Sezaryen doğum hastalarının büyük kısmında vajinal kanama, vajinal doğum yapanlar kadar olmaz. Çünkü ameliyat sırasında kanın çıkarılma ihtimali yüksektir. Ancak yine de 4-6 hafta boyunca kanama bekleyebilirsiniz.

Kadının rahminin normal boyutuna dönmesi ve rahim ağzını kapanması altı haftaya kadar sürebiliyor. Kadın bedeninin normal haline kavuşması doğum yönteminden bağımsız olarak belli bir zaman gerektiriyor.

Cinsel ilişkinin güvenle devam etmesi için rahim ağzının kapanması gerekiyor. Ayrıca sezaryen doğumun ardından bir kaç hafta boyunca cinsellikten kaçınmanız ve tampon benzeri şeyleri kullanmamanız gerekli.

Bazı kadınlar cinsel aktiviteye daha erken dönebilseler de, çoğu sezaryen hastası 6 haftalık kontrolden ve doktor onayından sonra ilişkiye dönebiliyor.

Rahatlamak

Hem vajinal hem de sezaryen doğumdan sonra fiziksel iyileşme dönemi benzer. Ancak ameliyat geçirmiş olan annelerde karın bölgesinin iyileşme süreci hayli farklı olacak.

Kesik atılan bölgedeki dikişler ameliyat haftasında çıkarılacaklardır. Kesik bölgesi ise doğum sonrasında 6 haftada kendi kendine iyileşir. Fakat kadınların bu bölgede biraz rahatsızlık hissetmeleri mümkün. Bazı kadınlar ameliyattan aylar sonra bile bölgede karıncalanma ve hissizlik yaşayabiliyorlar.

Bu genelde ağrı artmıyorsa ve ateş gibi diğer belirtiler yoksa normaldir.

Kesik çevresindeki bölge biraz rahatsız edici olabilir ve bu nedenle karın bölgesine baskıda bulunmayan seks pozisyonlarını kullanmak önemli. İlk cinsel ilişkiye girdiğinizde nasıl hissettireceğine dair korku hissedebilirsiniz. Ancak seks sadece fiziksel değil, aynı zamanda zihinsel bir eylemdir ve tekrar cinsel ilişkiye girme konusunda sahip olduğunuz korkular gerçektirler ve cinsel deneyiminizi etkileyebilirler.

Partnerinizle konuştuğunuzdan, yeterince vakit geçirdiğinizden ve rahatlamak için masaj gibi cinsel olmayan aktiviteler gerçekleştirdiğinizden emin olun ve başlangıçta kayganlaştırıcılar kullanın. Sezaryen doğumdan sonra bazı kadınlar cinsel disfonksiyon yaşarlar, bu nedenle cinselliği aşırı ağrı verici bulursanız doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.

Kegel Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Sezaryen doğum sonrasında ünlü Kegel egzersizlerini yapmasanız da olur diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

Kegel egzersizi sadece vajina için değildir. Bunlar tüm pelvik taban kasları içindirler. Nasıl doğurursanız doğurun bu kaslar hamilelikten etkilenirler.

Doğumdan sonra ne zaman isterseniz o zaman yapmaya başlayın. Ayrıca doğumdan önce hamilelik sırasında da yapmaya başlayabilirsiniz.

Kegel egzersizlerini şöyle yapın:

• İdrar yaparken pelvik kasları sıkın ve kasları öğrenin. Sonrasında idrar yapmıyorken de aynı kasları sıkabilirsiniz.
• Kasları bir kaç saniye sıkılı bırakın.
• Gün içerisinde dilediğiniz sıklıkta yapın. Ne kadar çok o kadar iyi.

Doğumdan Sonra Doğum Kontrolü

Bebek doğurduktan dokuz ay sonra ikinciyi doğurmak için vakti gelenlerin adedi o kadar da az değil. Hamilelik doğumdan hemen sonra bile gerçekleşebilir. Bu nedenle cinsel aktiviteye başladıysanız tercih ettiğiniz doğum kontrol yöntemini kullanmak için beklemeyin.

Doğum kontrolü konusunda çok fazla seçenek var ve bunların büyük kısmı emziren anneler için de güvenli. Hangi yöntemin daha uygun olduğunu öğrenmek için doktorunuzla konuşun.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Eğer ağrılarınızda, akıntılarda veya kanamalarda artış olursa doktorunuzla konuşun.

Hastaların zaman geçtikçe daha kötü değil, daha iyi hissetmeleri gerekir. Bir şey daha fazla acı vermeye başladıysa bu birşeylerin kötüye gittiği anlamına gelir.

Doğumdan sonra ilk cinsel ilişki biraz rahatsızlık verebilir, özellikle de emziriyorsanız ve adet döngünüz henüz geri gelmediyse ve doğum kontrol yöntemi kullanıyorsanız. Bunların hepsi azalan vajinal sıvılara yol açabilirler.

Bol bol ön sevişme deneyin, kayganlaştırıcı kullanın ve acele etmeyin. İyileşme sürecinde kesik bölgesine de dikkat edin.

Eğer yara açılırsa, ağrırsa, kızarır veya şişerse doktorunuza ulaşın. Bunlar enfeksiyon işareti olabilirler.

Sonuç Olarak

Sezaryen doğumdan sonra cinsellikten keyif almak söz konusu olduğunda, acele etmemek ve bedeninize dikkat etmek önemli.

Normale dönmek için acele etmeyin. Muhtemelen kendinizi hazırlamak için biraz zamana ihtiyacınız olacak.

Her kadın ve her çift farklıdır, bu nedenle birbirinizle açıkça iletişim kurun. Eğer bu süreçte bir problemle karşılaşırsanız, cinsel aktivitelere devam etme konusunda doktorunuzla konuşmayı unutmayın. Kadın sağlığı söz konusu olduğunda utandırıcı hiç bir soru yok.

Eğer sezaryen doğum iziyle ilgili problemleriniz varsa endişe etmeyin. Tüm anneler ve tüm bedenler güzeldirler. Unutmayın, daha henüz muazzam bir şeyi başardınız.