Keton takviyeleri içmenin kan şekeri düzeylerini düşürebildiği ilk defa görülüyor ve Journal of Physiology’e göre bu durum diyabet sahibi olan insanların deneyimlediği kan şekeri zıplamalarının kontrol altına alınması için potansiyel bir yöntem olabilir.

Obezite ve tip-2 diyabet küresel bazda bir salgın gibi yayılmaya başladı ve yüksek kan şekeri ile ilişkili olan bu rahatsızlıklar, temel organlara giden kan damarlarına hasar veriyor, felç ve kalp krizi riskini arttırıyorlar.

Kan akışına keton sağlamanın kan şekeri düzeylerini düşürebildiği görülüyor. British Columbia ve Oxford Üniversitelerinin gerçekleştirdiği bu çalışmada tek bir keton ester takviyesi içmenin kan şekerindeki sıçramaları azaltarak kan şekeri kontrolünü iyileştirdiği görülüyor.

20 tane sağlıklı deneğe ya plasebo ya da keton monoester takviyeler 10 saatlik açlığın ardından verilmişler. Takviyeleri almadan 30 dakika önce deneklere 75 gram şeker içirilmiş. 2.5 saat süren protokol boyunca glukoz, hormon ve lipid kan analizleri her 15-30 dakikada bir gerçekleştirilmişler.

Bu çalışma sağlıklı bireyler üzerinde gerçekleştirildiği için, insülin direncinin, ilaçların ve beta-hücresi fonksiyon kayıplarının da etkilerinin azaltılması için daha fazla çalışma gerekli. Böylece obezite, diyabet öncesi ve tip-2 diyabet hastalarında da uygun olup olmayacağı tespit edilebilir ve kan şekeri kontrolünün iyileşmesi için gerekli olan fizyolojik mekanizmalara dair daha fazla anlayış elde edilebilir. Kontrol içeceklerinin katılımcıların anlamaması için keton içeceklerin tadını taklit etmeleri gerekli çünkü keton takviyelerin tatlarının iyi olmadığından bahsediliyor.

Tip-2 diyabet sahibi olan veya riski olanlarda aynı tepkilerin görülmesi, gelecekte keton monoester takviyelerin glukoz düzeylerini düşürme ve metabolik sağlığı iyileştirme için kullanılabileceklerini bilmemizi sağlayabilir ve yeni çalışmalar şu anda bunu araştırıyorlar.