Her yaştan hemen herkes cildinde, dış görünüşünde, yüzünde birtakım sorunlardan şikayetçidir. Doğuştan gelen ya da sonradan yaşanan olumsuzluklarla ortaya çıkan pek çok cilt sorunu bulunmaktadır. Bu sorunlardan birisi de “kırmızı yüz” problemidir. Kişinin cildinde rahatsız edici derecede yanma ve kaşıntı hissi ile birlikte görülen kırmızı renk onları rahatsız eder. Özellikle de her daim utangaç, kızgın ya da heyecanlı gibi görünmek insanları mutsuz ederken, bu sosyal bir problem haline gelmektedir.

Damarlarda genişleme neden olur?


Damarların normal dışı bir şekilde genişlemesi; aşırı sıcak ya da soğuk ortamlarda bulunma, güneşte kalma, fazla egzersiz yapma, çok stresli iş ve aile yaşamı, fazla alkol kullanımı, baharatlı, acı gıdaların çok fazla tüketilmesi, kortizonlu kremlerin uzun süre kullanımı gibi sebeplerle ortaya çıkabilir. Bunlar sonucunda damarlar genişleyince de ciltte aşırı kırmızılık, kırmızı yüz sorunu yaşanır. Bu tür bir sorun ilk olarak ortaya çıktığında buna sebep olan etkenlerden kaçınmak çok önemliyken, problem ilerleyince tedavi şart olur.

Kırmızı yüz sorununun belirtileri nelerdir?

Kırımızı yüz sorununda önceleri yüzde hafif kızarıklıklar, damarlarda belirginleşmeler olur, ilerleyen zamanda deride sivilce benzeri lezyonlar oluşmaya başlar. Sendrom ilerledikçe ciltteki hassasiyet de giderek artar. Cilt bakımı ve güzellik için kullanılan pek çok kozmetik krem, losyon ve jeller de kızarıklık yaratabilir. Kırmızı yüz sendromunun belirtilerilerin ilerleyen sürecinde “Akne Rozase” adı verilen “gül hastalığı” akla gelir. Semptomların farkında olup erken dönemde teşhis edilmeli ve tedavi de ona göre planlanmalıdır. Zira bu “Gül Hastalığı” kroniktir ve zaman zaman ataklarla seyreder.

Gül hastalığı (akne rozase) neden olur?

Kırmızı yüz hastalığından ayrı olarak gül hastalığının asıl nedeninin, genetik yatkınlık zemininde damarsal aşırı reaksiyon olduğu düşünülmektedir. Gül hastalığında hasta; mide sorunları, blefarit gibi göz hastalıkları ve migreni daha sık yaşar. Ayrıca kişini derisinde yerleşmiş olan Demodex adı verilen maytlar varsa gül hastalığına yakalanma riski çok daha yüksektir. Gül hastalığının semptomları; aşırı stres, aşırı egzersiz, aşırı sıcak çay kahve içilmesi, çikolata, acılı baharatlı gıdaların ve alkolün çok tüketilmesi, sıcak ya da soğuk ortamda kalma gibi durumlarda artar ve tedavisi zorlaşır.

Gül hastalığı nasıl tedavi edilir?

Rozase hastalığı, yani gül hastalığı ağızdan alınan bazı anti paraziter ilaçlar, antibiyotikler ve mide ilaçları kullanılarak, kimi zaman da lokal olarak uygulanan kremlerle kontrol altına alınabilir. Hastalığın tam olarak tedavi edilebilmesi için doktorun reçete ettiği ilaçların önerilen dozda ve aralıkta kullanılması gerekiyor. Tıbbi tedavi sayesinde sivilce benzeri oluşumlar ve döküntüler geçmekle birlikte, kılcal damarların kızarık görüntüsü devam eder.

Kılcal damarların artma hızı ilaçlarla kontrol altına tutabilir. Ancak tamamen tedavi edilmesi lazer cihazlarıyla mümkün olabilir.

Düzenli aralıklarla lazer uygulanarak büyük oranda gerileme sağlanabilir. Bunun için genellikle PDL (Pulsed Dye Lazer), Nd YAG Lazerler, KTP ve lazer olmayan IPL’ler (intense pulsed light) kullanılır.

Yukarıda anlatıldığı üzere kırmızı yüz sorunu çok farklı sebeplerden ve hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. Sebebi her ne olursa olsun kesinlikle bir çözümü ve tedavisi bulunmaktadır. Bunun kendiliğinden geçmesini beklemek yerine bir cilt uzmanına başvurmak gerekiyor.