Diyatomlu toprağı daha önce duymamış olabilirsiniz ancak onu tüketmiş olma veya onu içeren ürünleri kullanmış olma ihtimaliniz hayli yüksek. Peki diyatomlu toprak nedir?

Diyatomlu toprak, diyatom adı verilen küçük, suda yaşayan canlıların fosil haline gelmiş artıklarından oluşan doğal bir ürün. Tek hücreli diyatomların hücre duvarlarından oluşan bu toprak, kolayca bir toza dönüştürülebiliyor. Diyatomların hücre duvarlarının yapısı ise biyojenik silisten oluşuyor.

Diyatomlu toprak içeren ürünler hangileri? Diyatomlu toprağı içeren bazı yaygın ürünler arasında tozlar, binaların dışlarında kullanılan basınçlı sıvılar, tarlalar, bahçeler, insan ve hayvan gıdaları yer alıyor.

Genellikle beyaz bir toz formunda bulunan bu toprak, su filtreleme işlemlerinde, gıda üretiminde, cilt ürünlerinde, serbest radikalleri, virüsleri, böcekleri, parazitleri ve diğer zararlı organizmaları ortadan kaldırmak için tarımda kullanılıyor çünkü bunlara bağlanarak kurutuyor. Ayrıca vücudun kalsiyum kullanımını iyileştirebiliyor, kemik mineralizasyonunu iyileştiriyor, eklemleri koruyor ve yaşlanma ile savaşıyor ve bunlar daha hepsi değil.

Diyatomlu Toprağın Faydaları

Detoks Yapar

Diyatomlu toprak beden içerisinde doğal bir detoks ürünü olarak işlev gösterir ve hastalıklara sebep olan virüs ve parazitleri öldürürken, kanın temizlenmesine de yardımcı olur. Pahalı değildir, kullanımı kolaydır ve pek çok detoks ürünü ve planına göre daha güvenlidir. Diyatomlu toprağı dahili olarak kullanmanın faydaları arasında kokuları azaltma, gaz sancısını azaltma, sindirim sistemini temizleme, karaciğer fonksiyonlarını güçlendirme ve kandaki zararlı toksinleri emme bulunuyor.

Peki bu toprak detoksa nasıl yardımcı oluyor? Silis bol antioksidanlı gıdalarda bulunan antioksidanlara benzer şekilde çalışır çünkü devamlı olarak sıvı ortamında bulunsa bilei kararlı tanecik yapısını korur ve bu da onun serbest radikaller ile savaşmasını sağlar. Koloidal formuna parçalanır ve serbest radikaller ile diğer zararlı toksinlere sahip olduğu elektrik yükü sayesinde yapıştığı için kanda detoks işlevi görür. Silis partikülleri serbest radikallerin yükünü nötralize edebilirler ve onların ter, idrar, dışkı gibi yollarla atılmalarını sağlarlar. Bu da oksidatif hasarı yavaşlatır ve yaşlanma karşıtı etkiler gösterir.

American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir çalışmada, silisin vücuttan alüminyum gibi ağır metallerin atımına da yardımcı olduğu bulunmuş ve bu da onu ağır metal detoksu için mükemmel hale getiriyor. Çalışmalarda alüminyuma yüksek ilgi gösterdiği ve bu nedenle insanlarda mide bağırsak yollarından alüminyumun çıkarılmasını sağladığı belirtiliyor.

Suyu Saflaştırır

Kizelgur olarak da adlandırılan bu toprak, pek çok filtre ürününde kullanılır ve kimyasal yapısından dolayı filtrelemeye yardımcı olur. Kağıt filtrelerden geçen veya tıkayan çok ince partikülleri filtreleyebilir.

Musluk suyunun toksikliğinin filtrelenmesi için kullanılan ürünlerde yaygın olan kizelgur, balık depolarında da saflaştırma için kullanılır. Buna ek olarak, bira, şarap, şurup, şeker ve bal üretiminde de önemlidir ve bu ürünlerin tadını, rengini ve besin değerlerini değiştirmeden filtrelenmelerine imkan tanır.

Journal off Applied and Environmental Microbiology’de yayınlanan bir çalışmada diyatomlu toprağın içme suyundaki virüsleri öldürebildiği ve suyu saflaştırdığı görülmüş. Bazı içme suyu kaynaklarında bol bulunan ve tehlikeli olan virüsler, viral enfeksiyon riskini arttırıyorlar ve ekosistemde bulunan bakteri ve alg popülasyonları üzerinde etkili oluyorlar.

Araştırmacılar, diyatomlu toprak içeren bir filtreyi ağır metaller ve çeşitli virüs türlerine sahip musluk sularını filtrelemek için kullanmışlar. Çalışmanın sonucunda diyatomlu toprağın mevcut virüslerin %80’ini emmeyi başardığı belirtiliyor.

Parazitler ile Savaşır

Oxford Journal of Poultry Science’ta yayınlanan bir çalışmada, diyatomlu toprağın iç parazitlerin kontrol edilmesinde etkili bir tedavi potansiyeline sahip olduğu görülmüş. İlginç şekilde, bu durum organik olarak yetiştirilen ve serbest gezen tavukların yumurtalarında gözlenmiş. İki farklı grup ticari yumurta bırakan tavuk grubunda yapılan araştırmada, diyatomlu toprak sayesinde bir grupta yumurta üretimi iyileşmiş, yumurta kalitesi artmış ve toprak bu süreçte bir parazit temizleyici olarak görev almış.

Kullanılan iki tavuk grubunun iç parazit enfeksiyonlarına dirençleri farklı çıkmış ve bu durum mide bağırsak yollarının incelenmesi ile belirlenmiş. Diyatomlu toprak ile beslenen tavuklarda enfeksiyon vakaları çok daha az olmuş. Toprakla beslenen tavukların ağırlığı da daha fazla olmuş, daha fazla yumurta bırakmışlar ve kontrol diyetindeki tavuklara göre daha fazla yemişler, buna ek olarak yumurtalarının sarısı daha büyükmüş ve bu da daha besin dolu olduğunu gösteriyor.

Evinizdeki Böcek ve Diğer Zararlı Bileşenleri Öldürür

ABD’de diyatomlu toprak bir böcek ilacı ve mantar ilacı olarak sınıflandırılıyor. Evdeki kullanımı ise güvenli. Peki bu toprak böcekler ile nasıl savaşıyor? Böceklerin dış iskeletlerinde bulunan mumlu dış katmandan yağları emiyor ve bu da onların susuz kalmalarına, su eksikliğinden ölmelerine sebep oluyor. Bu nedenle gıdaların korunmasında da kullanılıyor ve evde doğal bir temizleyici ve koku verici olabiliyor, besi hayvanlarının parazitlerden korunmalarına yardımcı oluyor.

Tahta kurularından, toz akarlarından, hamamböceklerinden, karıncalardan ve pirelerden kurtulmak için kimyasal kullanımına gerek bırakmadan kullanılabilir. Böcek kontrol teknolojilerinde yarım yüzyıldan fazla süredir kullanılan silis jeller de benzer şekilde çalışıyorlar ve elektrostatik yükleri sayesinde ilaçlanmış yüzeylerde gezinen böceklere yapışıyorlar.

Silis jeli ve diyatomlu toprak üzerindeki çalışmalarda bu ürünlerin böceklerin mumsu dış kısımlarında bulunan ince kaplamanın bir kısmını ortadan kaldırdıkları, bunun da nemin korunması imkanını yok ettiği ve zehirlerden daha verimli sonuçlar alınmasını sağladığı görülüyor.

Eklem, Kemik ve Bağ Doku Sağlığını İyileştirir

2007 yılında Journal ve Nutrition Health and Aging’de yayınlanan bir çalışmada, beslenmede bulunan silikonun kemik ve bağ doku sağlığına faydasının olduğu, 21. yüzyılın gizli salgını olarak görülen kemik kütlesinde düşüşü (osteoporoz) engellemeye yardımcı olduğu belirtiliyor. Diyatomlu toprakta bulunan silis, normal kemik metabolizmasına ve eklem oluşumuna yardımcı oluyor. 30 yıldan uzun süredir yapılan araştırmaların sonuçlarına göre beslenmede silikon alımı ve daha iyi kemik mineral yoğunluğu arasında pozitif bir ilişki var. Bu da diyatomlu toprağı osteoporoz beslenme planı ve tedavisinde iyi bir seçenek haline getiriyor.

Bu mekanizmanın nasıl çalıştığına dair pek çok düşünce mevcut. Bunlardan bir tanesi silikonun kolajen sentezine yardımcı olduğu ve kemiklerin mineralizasyonuna destek sağladığı. Daha fazla araştırma gerekli olsa da silis takviyeleri sayesinde normal metabolik işlevler güçleniyorlar, eklem sağlığı korunuyor ve kemik bozuklukları önleniyor.

Cildi, Tırnakları ve Dişleri Temizlemeye ve Korumaya Yardımcı Olur

Doğal bir aşındırıcı özelliği ve parazitleri öldürme yeteneği olduğu için diyatomlu toprak pek çok diş macununda, peeling ürününde, cilada ve fırçada kullanılıyor. Diğer faydalı kil türlerinde olduğu gibi zararlı toksinleri kurutuyor ve ardında temiz, yumuşak bir cilt bırakırken, neredeyse hiç yan etki yaratmıyor. Ayrıca kemiklerde, tırnaklarda ve dişlerde kalsiyumun kullanımına yardımcı olarak anti-aging etkiler gösteriyor.

Diyatomlu Toprak Nasıl Kullanılır?

Diyatomlu toprağın insanlar için zehirli olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Bu toprak insanlar ve hayvanlar tarafından güvenle tüketilebiliyor ve hem vücudun içinde hem de dışında cilde çok faydalı. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi onun gıdalarda kullanımına genel olarak güvenli diyor ve bu da farklı gıdalara, içeceklere ve takviyelere konulmasının önünü açıyor. Az miktarda silis vücudumuzdaki dokularda doğal olarak bulunur ve genelde idrarda da bulunur. Yani iyi tolere edilir ve pek yan etkiye sebep olmaz.

Peki nelerde kullanılır? Daha önce dediğimiz gibi, diyatomlu toprak içeren yaygın ürünler arasında tozlar, binaların dış kısmında kullanılan basınçlı sıvılar, tarlalar, bahçeler, insan ve hayvan gıdaları bulunuyor.

Bunlara ek olarak günümüzde 150 böcek ilacı ile alakalı üründe kayıtlı ve hem içeride hem de dış mekanlarda kullanılabiliyor. İlaç olmayan, gıda statüsünde binlerce diyatomlu toprak ürünü bulunuyor ve bunlar ciltte, gıdalarda, takviyelerde ve ilaçlarda kullanılabiliyorlar.

Diyatomlu toprağın en popüler kullanım alanları şöyle:

• ev hayvanı besin ürünleri
• kedi ve köpeklerde pireleri öldüren ürünler
• tahta kurusu öldürme yöntemleri
• hamam böceği, çekirge, pire, bit ve örümcek gibi böceklere karşı kullanılan sprey ve ürünlerde
• kemirgen spreylerinde
• su filtrelerinde
• cilt bakım ürünlerinde
• diş macunlarında
• bira ve şarap gibi gıda ve içeceklerde
• gıda endüstrisinde temizleyici olarak
• takviye ve ilaçlarda
• yapılarda kullanılan lastik ve boyalarda
• temizlik ve soymada kullanılan aşındırıcı ürünlerde

Diyatomlu toprak bir kaç farklı formda bulunuyor:

• granül diyatomlu toprak, genelde toz olarak mevcut olan ve ezilmiş silisten oluşan ham hali, insan tüketimi için güvenlidir (gıdalara uygun olması için içinde kristalize silis oranı %1’den az olmalıdır)
• ezilmiş veya mikronize diyatomlu toprak, çok ince bir formudur ve ilaçlarda kullanılır
• kireçleşmiş diyatomlu toprak, ısıl işlem görmüş ve aktifleştirilmiş formudur, su filtrelerinde ve patlayıcılarda kullanılır

Sağlık ürünleri satan yerlerde gıdalara uygun halini satın alabilirsiniz.

Onu bir detoks ürünü olarak kullanmak, kemik ve eklemleri korumak için bazı öneriler şöyle:

• Gıdalara uygun halinden bir çay kaşığını günde bir bardak suyla birlikte alın. Yemekten en az bir saat önce veya iki saat sonra boş mideyle alınması önerilir.
• Etkisini arttırmak için her dozdan sonra bir bardak su daha için ve diyatomlu toprak tüketiyorsanız susuz kalmamak için bol bol su tüketin.
• Haftalar içerisinde dozu yavaşça arttırın, günde bir çay kaşığından iki çay kaşığına çıkın, en fazla bir yemek kaşığı tüketin. Dozu sabah ve akşam olmak üzere iki parçaya ayırın.
• 90 gün boyunca 10 gün alın, 10 gün almayın, böylece verimli ve güvenli bir detoks yapabilirsiniz. Bir diğer strateji ise bir kaç hafta boyunca günlük olarak almak, yıl içinde bırakmak ve tekrar başlamak. Çok uzun süre devamlı kullanmamak ve arada bir ara vermek bedeniniz için daha güvenli.
• İlk başlarda bağırsak çevresinin değişmesi, mantarların ölmeleri ve vücudun depolanmış toksinleri atmasından dolayı yumuşak yan etkiler görebilirsiniz. Bunlar arasında orta düzeyde baş ağrıları, yorgunluk ve soğuk algınlığı belirtileri olabilir ancak bir kaç hafta içerisinde geçerler.

Peki tadı nasıl?

Temel olarak tatsız ve kaba, kırtışlı bir dokusu var. Onu suyla alabilir veya meyve suyu, yoğurt, smoothie gibi diğer sıvılarla alabilirsiniz. Suya karıştırıldığı zaman çözünmediği için artıkları görmek mümkün. Yine de parçalamak için içmeden önce hızlıca karıştırabilirsiniz ancak ne yaparsanız yapın görünür olacağından dolayı onu gizlemek daha iyi bir tercih olabilir.
Diyatomlu toprağı evde farklı şekillerde kullanmak da mümkün:
• Böceklerin, pirelerin olabileceğini düşündüğünüz her yeri ve halıları güzelce süpürün. Böylece bu zararlılar rahatsız olacak ve hareket edeceklerdir. Bu durum toprağın etkisini arttırır.
• Diyatomlu toprağı evinizde, bahçenizde, halılarınızda, arabanızda, ihtiyaç gördüğünüz her yere serpin. Tozu bir süpürge ile halılara yayın. Çok fazla da kullanmayın çünkü hava alması gerekli.
• Süpürmeden önce tozun 12 saat kalmasını bekleyin. Bu süreci 3-4 hafta boyunca haftada bir tekrar etmeniz öneriliyor.