Endoskopi, bir gastroenterolog (sindirim sistemi ve karaciğerde uzmanlaşmış bir doktor) tarafından mide bağırsak yolunun incelenmesinde özel bir kameranın kullanımı ile uygulanan bir prosedür. Endoskopi gastroskopi (mide bağırsak yolunun başlangıcına bakma), kolonoskopi (kalın bağırsağa bakılması) veya her ikisi olabilir.

Gastroskopide yemek borusuna, mideye ve ince bağırsakların ilk kısmına bakılır. Bunun için ucunda ışık ve kamera olan, gastroskop olarak adlandırılan uzun ve esnek bir boru kullanılır.

Kapsül endoskopisi de mide bağırsak yollarına, özellikle de ince bağırsağa bakmanın bir diğer yolu. Bunun için büyük bir jelibon boyutlarındaki bir kapsül yutuluyor. Bu kapsülde bir kamera var ve 8-12 saat boyunca mide bağırsak yollarının fotoğraflarını çekiyor.

Çocuğumun Neden Endoskopiye İhtiyacı Var?

Çocukta karın ağrısı, bulantı, kusma, kanama, büyüme problemleri veya ishal gibi belirtiler veren mide bağırsak sorunlarının tespiti için gastroskopi ihtiyacı olabilir.

Gastroskop beden içini görüntülemenin yanında mide veya bağırsak dokusundan küçük doku örnekleri (biyopsi) alınmasına da imkan tanır.

Kapsül endoskopisinin en yaygın kullanımı, kolonoskopi veya gastroskopi uygulandıktan sonra sonuçlar normal çıktıysa anemi veya kanama sebeplerinin daha detaylı olarak tespit edilebilmesi.

Gastroskopiden Ne Beklemeli?

• Çocuğun hastanenin verdiği açlık talimatlarına uyduğundan emin olunmalı, yoksa gastroskopi ileri bir tarihe ertelenebilir.
• Çoğu ilaç normal şekilde alınabilir ancak emin değilseniz gastroenterolojist ile görüşmelisiniz.

Prosedür Esnasında

• Gastroskopi hafif genel anestezi altında uygulanır, yani çocuğunuz prosedür sırasında uyuyor olacaktır. Bu nedenle damardan ilaç verilmesi gereklidir (intravenöz veya IV terapisi).
• Prosedür genelde 20 dakika kadar sürer ancak doktorun bulgularına göre daha uzun sürebilir.

Prosedürden Sonra

• Gastroskopiden sonra çocuk sandviç, çorba ve jelatin gibi hafif bir beslenme gerçekleştirebilir. Yeterince iyi hissettiğinde normal beslenmesine de dönebilir.
• Bebekler anne sütü emebilir, ek gıda tüketebilir veya hemen su içmeye başlayabilirler.

Gastroskopiden Sonra Ev Bakımı

Çocuklar genelde gastroskopi ile aynı gün eve gidebiliyorlar.

• Gastroskopiden sonra çocuk günün geri kalanında dinlenmeli. İşlemlerden sonraki gün okul gibi normal hayatına devam edebilir.
• Genç yetişkinler anesteziden dolayı araç sürmemeli, makine kullanmamalı veya gastroskopi ile aynı günde önemli kararlar vermemeliler.

Çocuğunuz gastroskopiden sonra aşağıdaki yan etkilerden birini veya birkaçını yaşayabilir. Genelde özel bir tedavi gerekmektesizin daha iyi hale gelir.

• Bulantı ve kusma: eğer çocuğunuz hasta hissediyorsanız, yarım saat kadar bir şeyler yemesin veya içmesin. Bunun ardından sıvı alabilir. Zaman içerisinde iyi hissettikçe başka sıvı ve gıdaları verebilirsiniz.
• Boğaz ağrısı: eğer çocuk yeterince büyükse, boğaz pastilleri emmesini sağlayabilirsiniz. Sıcak sıvılar almak da boğaz ağrısına engel olur.
• Kanama: gastroskopiden sonra çocuğun salyasında az miktarda kanama olabilir. Bu genellikle prosedür sırasında alınan küçük doku örneklerinden kaynaklanır.
• Karın ağrısı ve şişkinlik: eğer çocukta karın ağrısı veya şişkinlik varsa, dinlenmesine müsaade edin ve sıvı içirin.
• Yumuşak ağrı: evde kolayca yönetilebilir ancak ciddi ağrılar için tıbbi kurumlara başvurun.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Eğer çocuğunuzda şunlar varsa hastaneye gidin:

• 3 defadan fazla kusma
• açık kırmızı kanla birlikte yarım çay kaşığından fazla kusma
• ağır karın ağrısı ve şişkinlik
• 38 derecenin üstünde ateş
• yutkunma zorluğu

Eğer prosedürle ilgili başka endişeleriniz varsa doktorunuzla görüşün.

Kapsül Endoskopisinden Ne Beklemeli?

Eğer çocuğunuz için kapsül endoskopisi ihtiyacı varsa, prosedüre nasıl hazırlanacağınız ve sonrasına dair tüm bilgiler size verilecektir.

Prosedürden Önce

Zamanı geldiğinde çocuğunuzun kapsülü yutabilmesi önemli. Bu nedenle öncesinde büyük jelibonlar ile pratik yaptırabilirsiniz. Eğer kapsül yutulamazsa gastroskopi ile mideye yerleştirilmesi gerekiyor.
Kapsül endoskopisi için çocuğunuza verilen talimatları takip edin. Bunlar arasında aç kalma ve bağırsak hazırlığı da bulunuyor.

Prosedür Sırasında

Çocuğunuz kapsülü yutacaktır ve 8-12 saat boyunca kapsül içerisindeki kamera mide bağırsak sistemine dair binlerce fotoğraf çekecektir. Fotoğraflar omuza takılan bir kayıt cihazına gönderiliyorlar. Elektrotlar da çocuğun göğüs ve karın bölgesine yapıştırılıyorlar.

Prosedürden Sonra

Kapsülün çıkıp çıkmadığının kontrolü için talimatlar alacaksınız. Prosedürden sonra kapsülün bulunması gerekmiyor.