Herkese merhaba! Bugün, yine harika bir konu ile karşınızdayım. “Şekersiz beslenme nedir ve şekersiz beslenme ne kadar doğrudur?, biraz bundan bahsetmek istiyorum…

Öncelikle, şekeri ikiye ayırmalı ve ne olduklarını iyi anlamalıyız. Birinci grup; basit şeker, yani sofra şekeridir. Diğer grup ise; fruktoz adı verilen meyvelerden gelen şekerdir. Bu, daha doğal bir şekerdir ve bunun tüketiminde bir problem yoktur.

Uzmanlar olarak, tüketmenizi istemediğimiz şeker; sofra şekeri, yani basit şekerlerdir. Peki, basit şekerleri günlük ne kadar tüketebiliriz? Bunların bir ölçüsü var mıdır? Yoksa tamamen mi kesmeliyiz? Tüm bu soruların cevabı, yazının devamında…

Neden Basit Şeker Tüketmemeliyiz?


Basit şekeri vücudunuza aldığınız anda, kan şekeriniz yükselir. Buna, “saman alevi etkisi” diyoruz. Sonrasında, kan şekeri aniden düşer. İşte bu noktalarda kişi; halsizlik, yorgunluk, sinirlilik, baş ağrısı ya da huzursuzluk hissedebilir ve tekrardan tatlı ve şeker yeme isteği tetiklenir. Siz de bu noktada, vücudunuza yeniden şeker alırsınız. Bu şekilde kan şekeriniz, sürekli olarak iniş çıkışlar yaşayabilir ve bu da, sizin sürekli şeker tüketme isteğinizi tetikler. Bu da, şekere bağımlı hale gelmenize neden olur. Şeker tükettiğiniz zaman, bu size anlık bir mutluluk verebilir; ancak, uzun süreli tüketimlerde, vücutta tamamen huzursuzluk hissi yaratabilir.

Uzun yıllardan beri, şeker tüketiminin etkileri üzerine deneyler yapılmaktadır. 2007 yılında yapılan bir araştırmada; farelere iki farklı su verilmiştir. Bir tanesine şeker ve diğerine de kokain katılmıştır. Sonrasında fareler, bu iki farklı suya yönlendirilmiştir.

Peki, sizce farelerin yüzde kaçı şekerli suya gitmiştir? Tahmin etmesi zor olabilir; ancak, farelerin %94’ü şekerli suyu tercih etmiştir. Bu nedenle; şekerin ne kadar bağımlılık yaptığını ve ne kadar tehlikeli olduğunu bu deneyin sonucunda görmüş oluyoruz.

İşte O Şeker Belgeseli (That Sugar)

Şekeri bırakma yolunda, size bir belgeselden bahsetmek istiyorum. Bu belgesel, sizi motive edecektir. Belgeselimizin adı, İşte O Şeker. Bu belgeselde; bir adam, günlük aldığı kalorinin aynısını, 40 çay kaşığı şekere denk getirecek şekilde, şekerden ve diyet ürünlerinden almaya başlıyor. Diyet ürünlerinin içerisine; meyveli yoğurt, meyveli süt ve diyet bisküviler de dahil.

Kalori ihtiyacını bu ürünlerden karşılıyor ve bunu iki ay boyunca sürdürüyor. İkinci ayın sonrasında bu kişi; depresyona giriyor, agresifleşiyor, sinirleniyor, halsizleşiyor ve gerçekten, gözünün rengi bile değişmeye başlıyor. Sonrasında, kocaman bir göbeği de oluyor. Belgeselde, bu da gösteriliyor. Bu nedenle, bu belgeseli izlerseniz; gerçekten de ufkunuzu açacak fikirler alabilir ve motive olabilirsiniz.

Ne Kadar Tüketmeliyiz?

Peki, Dünya Sağlık Örgütü, şeker tüketimi konusunda ne düşünüyor? Dünya Sağlık Örgütü diyor ki; günlük aldığınız enerjinin, yüzde onunu şekerden alabilirsiniz. Ancak bu, bunu almanız gerektiği anlamına gelmiyor. Tüketmiyorsanız, daha iyi; ancak maruz kalıyorsanız ya da bırakamıyorsanız da, yüzde onun üzerinde tüketmemeye çalışın. Bu miktara da, ortalama iki tatlı kaşığı kadar diyebilir. Yani, günlük olarak iki tatlı kaşığı şeker tüketme hakkımız var; ancak, mümkünse bunu tüketmeyin.

Basit Şekere Sağlıklı Alternatifler

Tatlı ihtiyacınızı karşılamak için, basit şeker yerine; taze meyveleri ya da kuru meyveleri tercih edebilirsiniz. Eğer canınız çok tatlı istiyorsa; ara öğün olarak bir bardak süt ile 3-4 adet hurma tüketebilir ya da süt ve muz ikilisini tercih edebilir, üzerine tarçın ya da toz kakao serperek tüketebilirsiniz.

Bunların hepsi, tatlı ihtiyacınızı karşılayacaktır. Hoşça kalın!