Yüzünüzde, kollarınızda veya dizinizde olsa da morluklar her türlü istenmeyen ve uygun olmayan şeyler olarak görülüyorlar. Çoğu zaman ciddi bir şey değiller ancak onlardan hızlı bir şekilde kurtulmayı bilmek daima popüler bir konu.

Morluklar vücudun belli bir noktasının darbe alması veya yaralanması sonucunda deri altındaki damarların yırtılmaları sonucunda ortaya çıkarlar. Damarlardan kan sızar ve bu da renk değişimlerine, şişkinliklere ve ağrılara yol açar.

Morluklar beslenme eksiklikleri, bazı ilaçların kullanımı ve kanama bozukluklarından da kaynaklanabilirler. Kadınlarda morluklar genelde erkeklerden daha kolay oluşurlar.
Eğer morarmalardan nasıl daha hızlı kurtulabileceğinizi merak ediyorsanız, yardımcı olabilecek pek çok doğal morluk reçetesi mevcut ve zor yahut karışık değiller.

Morluk Nedir?

Ciltteki morluk, vücutta bir bölgenin herhangi bir tür travmaya uğraması durumunda cildin altındaki kan damarlarının yırtılarak kan sızdırmaları sonucunda ortaya çıkar. Kanın gidecek yeri olmadığı için cilt altında hapsolur ve birikir, dokununca hassas olan renkli bir cilt bölgesi yaratır. Bu morluk kalıcı değildir çünkü bir zamandan sonra vücut kanı tekrar emer ve morluk tamamen ortadan kaybolur.

Morluklar çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilirler. Ancak çoğunun sebebi bir şeylere vurmak veya çarpmaktır. Birisi size çarptığı zaman da bu renkli işaretler ortaya çıkabilirler.

Morluğun İyileşmesi Ne Kadar Sürer?

24 saatte morluktan kurtulmanın yolunu arıyorsanız, bunun neredeyse imkansız bir hedef olduğunu söylemem gerek. Genelde küçük bir yaralanma veya kaza sonucundaki morlukların iyileşmesi iki, belki de üç hafta sürer. Morluğun ciddiyetine göre aylarca sürmesi bile mümkün. Bir kaç haftalık iyileşme süreci tedavi olmadan geçen süre ve sizlerle paylaşacağım doğal reçeteler ile bunu biraz kısaltmak mümkün. Morluk tamamen iyileşmeden önce bir kaç aşamadan geçer.

Morluğun Aşamaları

Morluk iyileşirken, hemoglobin diğer bileşenlere dönüştürülür. Bu parçalanma süreci morluğun renginin değişmesine sebep olur ve bu aşamalar şöyle:

Aşama 1: Morluk yaralanmadan sonra genelde kırmızıdır çünkü cildin altında oksijen bakımından zengin taze kan birikmektedir.
Aşama 2: Bir iki gün içerisinde rengi değişmeye başlar ve üçüncü ila dördüncü günlerde mor, siyah veya mavi bir hale dönüşür.
Aşama 3: 5-10 gün geçtikten sonra morluk artık sarı veya yeşil-sarı renkte görünecektir. Bu renkler vücudun hemoglobini parçalarken ortaya çıkardığı biliverdin ve bilirubin adı verilen bileşenlerden kaynaklanır.
Aşama 4: 10-14 gün içerisinde rengi sarı-kahverengi ve açık kahverengiye döner.

10 Doğal Morluk Reçetesi

Morluğu nasıl daha hızlı geçirebilirim diye düşünüyorsanız onları ortadan kaldırmaya yardımcı olacak doğal çözümlere bakalım.

Soğuk ve Sıcak

Kötü bir morluk nasıl tedavi edilir? İlk olarak biraz soğuk ile başlasanız iyi olur. İlk 24 saatte morluk olan bölgeye bir buz poşeti uygulamak sıklıkla önerilir. Buz poşetini ince bir havluya sarın ve böylece cildinize doğrudan temas etmesine engel olun. Buzla yapılan soğuk kompres şişkinliği azaltacak ve morluk kaynaklı ağrı ve rahatsızlıkların da azalmasını sağlayacak. Morluk olduktan bir iki gün sonra sıcak kompres uygulayarak veya sıcak bir banyo yaparak iyileşmeye yardımcı olabilirsiniz.

Özellikle göz çevresindeki morluktan nasıl kurtulacağınızı öğrenmek istiyorsanız, soğuk en önemli nokta. Mayo Clinic’e göre şişkinliği azaltmak için en kısa sürede soğuk kompres gerekiyor. Bir iki gün boyunca soğuk kompres uygulamasını günde bir kaç defa yapın. Sonrasında sıcak kompresler yapabilirsiniz. Ancak gözün kendisine baskı uygulamamaya dikkat edin.

Yükseklik

Basit ancak çok etkili morluk tedavilerinden bir tanesi ise morluk olan kısmı vücudun geri kalanından yüksekte tutmak. Bacaklardaki morluklar söz konusu olduğunda bu özellikle işlevsel bir öneri haline geliyor. Morluk olan kısmı kalp seviyesinin üzerine çıkartmak şişkinlik ve morluğun azaltılmasına yardımcı olur. Yükseklik kanın morluk olan bölgede toplanmasına engel olur.

Morluklar İçin En İyi Gıdalar

Morluklar gibi kozmetik ve dış sağlık problemlerinin çoğunda olduğu gibi, konuya içten müdahale etmek de çok önemli ve bazen cildin üzerine uygulanan doğal morluk çözümlerinden çok daha önemli olabiliyor. Morluklardan nasıl hızlı şekilde kurtulacağınızı merak ediyorsanız, iyileşmeye yardımcı olacak ve hatta en baştan onu engelleyebilecek gıdaları daha fazla tüketmeyi düşünebilirsiniz. Bunlar şöyle:

Yeşil yapraklı sebzeler: Kara lahana, kıvırcık lahana ve ıspanak gibi sebzelerde K vitamini bulunur ve bu kan pıhtılaşması için önemli bir vitamindir. Ciddi bir K vitamini eksikliği morarma ve kanama problemlerine eşlik edebilir.

Turunçgiller ve diğer renkli meyve ve sebzeler: Turunçgillerde C vitamini ve bioflavonoidler bulunurlar ve bunlar yaraların iyileşmesine yardımcı olurlar.

Çinko: Yaraların iyileşmesi için gerekli olan kimyasal reaksiyonlarda çinko gereklidir. Çinko alımını arttırmak için organik kırmızı et, kabak çekirdeği ve ıspanak gibi çinkolu gıdaları tercih edebilirsiniz.

Temiz, kaliteli protein: Sağlıklı, yüksek kaliteli protein kaynakları damarları güçlendirirler ve morluğa sebep olan yaralanmadan sonra tamir sürecini hızlandırırlar. Her öğünde 100 gram civarında protein almayı hedeflemelisiniz.

Kaçınılacak Gıdalar

Morlukların iyileşme süreci sadece beslenmeye eklediğiniz gıdalarla değil, çıkarttığınız gıdalarla da alakalı. Genel sağlık ve morluklar için zararlı olan şu gıdaları beslenmenizden çıkararak işe başlayabilirsiniz:

Şeker: Rafine şeker vücudun inflamatuvar tepkiler vermesine sebep olur ve iyileşmeyi yavaşlatır. Genel olarak şeker, rafine nişasta ve doymuş yahut trans yağlarca zengin bir beslenme ile omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve lifler bakımından zayıf bir beslenme inflamasyon ortaya çıkartır.

Trans yağlar: Trans yağlar tüm vücutta inflamasyonları tetiklerler. Bunları fast food ürünlerde, kızarmış gıdalarda ve işlenmiş gıdalarda bulmak mümkün.
İşlenmiş gıdalar: Bunlarda sadece trans yağlar bulunmaz, aynı zamanda kimyasallar, boyalar ve diğer sağlıksız katkı maddelerine de sahip olabilirler.

Beyaz ve buğday ürünleri: Bunlar anti-gıda olarak işlev gösterebilirler ve vücudunuzdan faydalı vitamin ve mineralleri çekebilirler.

Öz Yağlar

Buhur öz yağı, yüksek oranda anti-inflamatuvardır ve bu da onu morluklar için iyi bir seçim haline getirir. Bir kaç damlasını direkt olarak morluğun üzerine günde üç defa sürün. Eğer hassas bir cildiniz varsa onu ilk olarak taşıyıcı bir yağla seyreltin. Eğer yüzdeki morluklar için buhur öz yağını kullanmayı düşünüyorsanız iyi bir çözüm olacaktır ancak gözlerinizden uzak tuttuğunuza emin olun.

Arnica ve çayüzümü ile kendinize bir morluk kremi de yapabilirsiniz. Bunlar buhur yağı gibi faydalı bileşenler ile doludurlar ve morluğun hızlıca geçmesine yardımcı olabilirler.

Selvi de morluklara iyi geldiği söylenen bir diğer öz yağ. Bir iki damlasını hindistan cevizi yağı gibi taşıyıcı bir yağla doğrudan morluğun üzerine uygulayın.

Bromelain

Bromelain ananasta bulunan bir enzim ve etkileyici anti-inflamatuvar yeteneklere sahip. Böylece şişkinlik ve morluklar ile savaştan en iyi doğal çözümlerden birisi haline geliyor.

C Vitamini

C vitamini kolajen üretimine yardımcı olan bir antioksidan ve bu da hasar görmüş kan damalarının iyileşme süreci için onu kritik hale getiriyor. Kolayca morarmalar yaşayan insanların kanlarında bazen C vitamininin düşük olduğu görülüyor. C vitaminini gıdalar ile almak ve takviyeler kullanmanın morlukların iyileşmesine yardımcı olduğu biliniyor.

Bioflavonoidler

Rutin gibi bazı bioflavonoidler kılcal damarları güçlendirirler ve bu da morlukların iyileşmesine yardımcı olur. Amerikan Dermatoloji Akademisi’nin yayınında yapılan küçük bir ön deneyde, progresif pigmentli purpura (bir kronik morluk bozulukluğu) olan deneklere her gün 1000 miligram C vitamini ve 100 miligram da rutin verilmiş. Dört haftanın sonunda dikkat çeken morluk artık görünür değilmiş ve tedavi bittikten sonra üç aylık süreçte morluk tekrar etmemiş.

Rutin kuru üzümde, havuçta, kuşburnunda ve narenciyelerin beyaz etli kısımları ile yeşil biberlerin orta kısımlarında bulunuyor. Ayrıca tek başına bir takviye olarak veya bioflavonoid kompleksi olarak da alınabilir.

Arnica Yağı

Arnica da bir diğer popüler doğal morluk çözümü. Hatta arnica morluklardan, burkulmalardan ve artritten kaynaklanan morluklar ile şişkinliklere bağlı ağrıların tedavisinde cilt üzerinden sıklıkla kullanılıyor. Bilimsel araştırmalar arnicanın morluklar konusundaki faydalarını da gösteriyorlar. Örneğin İngiliz Dermatoloji Yayınında yayınlanan bir çalışmada, %20’lik arnica içeren bir kremin morluklara uygulanmasının iyileşme sürecini plaseboya veya düşük K vitamini düzeyli bir tedaviye göre daha fazla hızlandırdığı görülüyor.

Arnica yağını veya jelini günde iki defa morluk geçene kadar cildinize sürebilirsiniz.

Diş Macunu

 

Diş macunu morlukların üstesinden gelebilir mi? Bazıları bunun olabileceğini söylüyor. Nane yağı içerenler gibi doğal diş macunlarını kullanmak bölgedeki dolaşımı ve kan akışını arttırarak morluğun iyileşmesini sağlayabilir. Denemekten zarar gelmez!

Morluk Konusunda Uyarılar

Eğer şunları yaşarsanız doktorunuzla iletişime geçin:

• Morluk olan bölgede çok ağrılı şişkinlikler
• Sık sık büyük ve ağrılı morluklar yaşamak, özellikle de bu morluklar sebepsiz yere oluşuyorlarsa ve kalçalarda, sırtta veya yüzde oluşuyorlarsa
• Morluğun üzerinde hematom oluşması
• Ufak bir yaralanmadan 3 gün sonra bile ağrı olması
• Ciddi kanama geçmişi olması ve kolayca morarmalar yaşamak
• Burun ve diş etleri gibi diğer bölgelerde anormal kanamalar gözlemlemek
• Morarma geçmişi olmadığı halde aniden morarmaların başlaması
• Ailede kanama ve morarma bozuklukları geçmişi olması

Mayo Clinic’e göre bunlar kan pıhtılaşma problemleri veya kan kaynaklı hastalıklara işaret edebilen diğer problemlerin işaret ve belirtileri olabilirler.

Eğer göz altlarınızda morluk varsa ve görüş problemleri, ciddi ağrılar, her iki gözde de morluk varsa veya burundan kanama varsa doktora görünün.

Cilde sürülen çözümlerden birisi reaksiyona sebep olursa kullanımını bırakın. Öz yağları kullanırken ilk olarak görünmeyen bir bölgeye test uygulamak ve taşıyıcı yağ ile kullanmak riskin hassas ciltlerde azalmasını sağlar.

Eğer bir sağlık probleminiz varsa veya ilaç kullanıyorsanız doğal reçeteleri denemeden önce doktorunuza danışın.

Eğer açıklanamayan veya kolayca moraran bir cildiniz varsa, buna sebep olabilen herhangi bir ilaç veya takviye kullanıp kullanmadığınızı kontrol edin.