Yaban mersininde bulunan bir bileşen çok ciddi bir yaşlanma karşıtı etki sağlayabilir ve bu da onu daha da iyi bir atıştırmalık haline getirebilir.

Yaban mersinleri renklerini ve etkileyici antioksidan özelliklerini antosiyanin adı verilen bileşenlerden alırlar. Ancak yaşlanma karşıtı etki gösteren bileşenin adı pterostilbene ve yaban mersini onu alabileceğiniz tek şey.

Pterostilbene, yaşlanmada rol oynayan 3 farklı sinir yolunu aktif hale getiriyor:

• Pterostilbene, yaşlanma ile birlikte yavaşlayan adenozin trifosfatla aktifleşen kinaz yolunun aktivitesini arttırıyor. Bu yavaşlama kilo alımı ve daha hızlı yaşlanmaya sebep oluyor çünkü bu yol vücudun enerji üretimini düzenliyor. Aktivitesinin artması, yağ, kan şekeri düzeylerini, kronik inflamasyonları azaltıyor, hafızayı iyileştiriyor, beta amiloid plaklarının ve tau düğümlerini durduruyor, tahminlere göre yaşam ömrünü %20 oranında arttırıyor.

• Pterostilbene, hücre büyümesi, çoğalması ve hayatta kalmasını düzenleyen mTOR sinyal yollarının yorumlanmasını sınırlandırıyor. Bu sinir yolundaki sorunlar kanser ve diğer kronik dejeneratif rahatsızlıklara yol açabiliyorlar. Bu yolun %25 oranında engellenmesi yaşam ömründe %20 artış sağlayabiliyor.

• Pterostilbene sirtuin yollarını düzenliyor. Sirtuin vücutta bulunan yaşlanma karşıtı bir molekül ve DNA tamiri ile ömrünü yöneten telomerlerin uzunluğunun korunmasını sağlıyor. Sirtuin şu anda kalp krizinden sonra kalp kaslarına gelen hasarı önlemekte potansiyel bir yöntem olarak ve tansiyon düzeylerini düşürmek için değerlendiriliyor.

Pterostilbene aynı zamanda yaşlı farelerin hafıza merkezlerinde dopamin kaybının önlenmesini sağlamış ve insanlarda da benzer etkiler göstermesi umuluyor.

Bu küçük mavi mücevherler, antosiyanin, klorojenik asit, myricetin ve arbutin gibi antioksidanları barındırıyorlar ve bunlar beynin yaşa bağlı değişimler yaşamasına engel olabilen ve bilişsel kabiliyetleri arttıran sinir koruyucular. Journal of Agricultural and Food Chemistry’de yayınlanan bir çalışmada yaban mersinlerinin nörodejenerasyonu önleyebildikleri ve Alzheimer hastalığı ile bunama gelişimini yavaşlattıkları görülmüş.

Experimental Gerontology Journal’de yayınlanan bir çalışmaya göre, yaban mersini ekstraktı meyve sineklerinin yaşamını %10 civarında uzatabiliyor. Bunun sebebi yaşamı uzatan bazı genlerin yorumlanmasını arttırması ve yaşlanmayı hızlandıran genlerin yorumlanmasını yavaşlatması.

Bu küçük meyvelerin çok faydası var ve tatları da güzel. Ayrıca smoothielere, yulafa, peynire, yoğurda, keklere, meyve salatalarına kolayca katılabildikleri gibi salatalara ciddi bir antioksidan etki ekliyorlar.

Yaban mersini güçlü, lezzetli ve yaşamı uzatmayı sağlayabilir. Mevsim dışında olunca pahalı olabilir ancak dondurarak saklamak mümkün. Temiz ve mümkünse organik olanlardan almayı tercih edin çünkü vücudunuza zararı olan böcek ilaçlarını da tüketmek istemezsiniz.