Bedeni ve zihni beslemek için gerekli olan enerjiyi, sağlık faydalarını ve besinlerin tümünü sağlayan tek bir gıda yok. ABD’deki beslenme rehberlerine göre sağlıklı yeme düzenlerinin oluşturulması için tüm yemek gruplarındaki tüm ürünlerin sağlıklı bir kombinasyonu yapılmalı ve kalori limitlerine dikkat ederken aktif bir yaşam tarzı sürdürülmeli.


Sağlıklı beslenme düzenlerinin yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları ve belli kanser türlerinin riskinin azaltılmasına yardımcı olduğu biliniyor. Akdeniz diyeti veya DASH diyeti gibi bazı bitki temelli beslenme düzenlerinin sağlığa ciddi faydaları var ve kronik hastalıklara da engel oluyorlar. Tüketilmesi gereken bazı gıdaların ise belli bir konuya faydalı geldikleri biliniyor ve sağlıklı beslenme düzenine daha fazla güç verebilmek için yemek ve atıştırmalıkların içerisine eklenmeleri daha iyi oluyor.

Orman meyveleri lifler bakımından çok zenginler ve doğal yoldan tatlılar. Renkleri hayli canlı ve bunun anlamı bol miktarda antioksidan ve hastalıkla savaşan bileşene sahip olmaları.

Balık çok iyi bir protein ve omega-3 yağ asitleri kaynağı olduğu için kalp hastalıklarına engel olabiliyor.

Koyu yapraklı sebzeler ise iyi birer A, C vitamini, kalsiyum, lif ve bir kaç fitokimyasal barındırdıkları için sağlık üzerinde pozitif etkilere sahipler.

Ceviz, fındık ve badem gibi kuruyemişler bitkisel proteinlerle dolular ve aynı zamanda kalp hastalıklarının riskinin azalmasını sağlayan tekli doymamış yağ asitlerini barındırıyorlar.

Zeytinyağında E vitamini, polifenoller ve tekli doymamış yağ asitleri bulunduğu için kalp hastalığı geliştirme riskinin azaltılmasını sağlıyor.

Tam tahıllarda bol miktarda çözünebilir ve çözünemez lif bulunduğu gibi B vitaminleri, mineraller ve fitobesinler bulunuyor. Bunlar kolesterol düzeylerini düşürdükleri gibi kalp hastalıkları ve diyabete karşı da koruma sağlıyorlar.

Yoğurt da iyi bir protein ve kalsiyum kaynağı olduğu için canlı probiyotiklere sahip. Bunlar vücudun diğer zararlı bakterilerden korunmalarına yardımcı oluyorlar.

Brokoli, şalgam, lahana, karnabahar, brüksel lahanası, kara lahana, hardal ve marul, kolhlrabi ve turp gibi turpgiller ailesine mensup olan sebzeler mükemmel vitamin, lif ve fitokimyasal kaynaklarıdırlar. Bu sayede bazı kanser türlerine karşı koruma sağlarlar.

Kuru baklagillerin içerisinde çok sayıda ürün var ve barbunya, fasulye, nohut, börülce ve soya fasulyesi gibi seçeneklerin hepsi iyi birer folat, lif ve bitkisel protein kaynağı. Bu sayede kalp hastalığı geliştirme riskini azaltıyor ve koruma sağlıyorlar.

Domateste likopen ve C vitamini yüksek olduğu için prostat kanseri geliştirme riskini azalttığı biliniyor.