Beş yetişkinden bir tanesi uykusuzluk çekiyor ve tüm insanların yaklaşık %10’u kronik uykusuzluktan muzdarip. İlaçlara bağlı kalmadan daha iyi uyumak ve uykuyu arttırmak için seçenekler de mevcut.

Uyku hapları, belirtildiği gibi alınmadıkları taktirde tehlikeli olabiliyorlar, reçetesiz olsalar bile. Bu haplar alışkanlık da yapabiliyorlar ve uykusuzluğu esasında tedavi etmiyorlar. Bir süre sonra vücut uykuya dalmak için onlara bağımlı hale gelebiliyor ve hapları almayı bırakmak uyku probleminin öncesinden de daha kötü hale gelmesine sebep olabiliyor. Bazı uyku ilaçları ertesi gün problemlere de yol açabiliyorlar ve bunun sonucunda sabah dinlenmiş şekilde uyanamıyorsunuz. Kadınların vücudu uyku haplarını daha yavaş metabolize ediyor ve bu nedenle FDA kadınlar için daha düşük dozlar öneriyor.

Beden yeterince uyku alamadığı zaman fonksiyon göstermekte zorlanıyor ve odaklanmak, bir şeyleri hatırlamak, mutlu olmak, enerjiyi korumak, güvenli araç sürmek, kilo vermek, motive olmak ve enfeksiyonlar ile savaşmak da daha zor hale geliyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme, fiziksel olarak aktif olma, etkisi 6 saati bulabildiği için kafeini belli saatlerden sonra almama, meditasyon, yoga, müzik, yatmadan bir saat önce mobil cihazları kapatma ve onları yatak odasından uzak tutma ile öz yağların kullanımı gibi pek çok uykuyu iyileştirici seçenek mevcut.

 

Bilişsel davranış terapisi de uyku problemlerinin tedavisinde etkili olabilir. Bu terapide uyku üzerinde negatif etkisi olan tutumlar, inançlar ve davranışlar değiştiği için etkileri uzun süreli olabilir.

Öz yağlar da pek çok sebepten dolayı popüler hale gelmeye başladılar ve uykuya yardımcı olmaları bu faydalardan sadece bir tanesi. Aşağıdaki öz yağlar uyuma vaktinde koklanabilirler veya doğrudan bir kaç damlaları refleks noktaları ile ayak altlarına sürülerek uykuya dalma kolaylaştırılabilir.

Buhur yağının pek çok faydası var. Hücre sağlığını destekliyor ve rahatlama hissini arttırıyor. Sadece bir kaç damlasını sıcak bir gece banyosuna eklemeniz veya difüzör ile kullanmanız uykuya dalmanızı kolaylaştırabilir.

Sarı papatya yağı ise anksiyete ve depresyon ile savaşan rahatlatıcı özelliklere sahip. Sarı papatya yağının rehavet ve sakinlik hissi verdiğini de gösteren çalışmalar mevcut.

Lavanta yağı antik zamanlardan beri geleneksel tıpta kullanılan ve uykuya yardımcı olan popüler yağlar arasında. Yaraları iyileştirme, sivilceleri azaltma, kaygıları azaltma, baş ağrılarını geçirme ve uykuyu iyileştirme gibi tıbbi özellikleri var. Çalışmalar uykusuzluğu olan hastaların bir haftalık lavanta yağı kullanımından sonra iyileşme gösterdiklerini ortaya koyuyorlar.

Bergamot yağı da anksiyete, üzgünlük ve stres hislerini içerisindeki özel ekşili koku sayesinde azaltıyor ve ruh halini iyileştirirken zihni iyi bir uyku çekmek üzere temizliyor.

Sedir ağacı öz yağı ise hem bedeni hem de zihni rahatlatmaya yardımcı oluyor. Sıcak ve odunsu kokusu uykuya dalmak için rahat bir ortam yaratılmasını sağlıyor. Bu nedenle masaj terapilerinde de sık sık kullanılıyor.

Limon balmı, çarkıfelek çiçeği, lila, papatya öz yağları da rahatlama ve uykuyu arttırıyorlar. Bunların hepsi merkezi sinir sistemini yatıştırarak uykuya dalmayı daha kolay hale getiriyorlar.