Cilt güzelliği, cildin canlı ve parlak görünmesi, özellikle de doğal renk tonunun bozulmaması kişinin psikolojisi için çok önemlidir.

Ancak cildin yaşam boyu 20’li yaşlardaki gibi pürüzsüz, doğal, canlı kalması, sorunsuz olması ne yazık ki mümkün değildir. Başta ilerleyen yaş olmak üzere, güneş ışığına maruz kalma, olumsuz çevre koşulları, sağlıksız beslenme, birtakım hastalıklar ve hamilelik döneminde yaşanan değişimler gibi daha pek çok sebeple cilt eski sağlığını kaybeder, lekelenmeler ortaya çıkar.

Kimse cildinde koyu renkli lekeler oluşmasını, cildinde renk tonu farklılıklarının olmasını istemez. Bu sebeple de hem kozmetik hem de tıp dünyası her gün en yeni teknoloji ürünü cihazlar ve uygulamalarla ciltte ortaya çıkan lekeleri yok etmeye çalışmaktalar. Leke giderici krem ve maskelerin çok olmasa da bir nebze etkili olduğu söylenebilirken daha çok hafif lekelerde işe yarayabiliyor. Ancak uzun süredir yerleşmiş olan, çok koyu renkli olan ve cildin alt katmanlarından başlayarak oluşan lekelerde kozmetik kremlerden çok daha ciddi uygulamalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda lazer uygulamaları ve IPL ışık sistemleri çok başarılı sonuçlar vermektedir.

IPL nedir, nasıl kullanılır?

IPL (Intense Pulse Light), Yoğun Atımlı Işık Tedavisinin kısaltılmış halidir. IPL, teknolojinin kozmetik dermatolojiye kazandırdığı en önemli ve en faydalı yeniliklerden birisidir. IPL; ihtiyaç duyulan bölgeye bilgisayar kontrolü ile ışık tedavisi uygulamakta ve o alanda istenen onarımı sağlamaktadır. IPL ile tedavi süreci, kişinin şikayetine göre değişen farklı ışık dalga boylarının o alana gönderilmesi mantığıyla yürütülmektedir. Burada uzmanlar, kişinin cildine onun şikayetine göre uygulama metodu belirler ve ihtiyaç duyulan ışık dalga boylarıyla çalışılır.

IPL ile klasik lazerin farkları nelerdir?

IPL tedavi yöntemi, çoğu kez klasik lazer uygulamalarıyla karıştırılabilmektedir. IPL’nin etki mekanizması da aslında lazer ile benzer özelliktedir. Fakat lazer uygulamasında ışınlar doğrusal olarak yayılır, IPL’de ise ışınlar dağılarak çevre dokuya da yayılmaktadır. Lazer uygulamalarında ışınlar, her bir dalga boyu için farklı bir hedef kromofor tarafından emilmektedir. Örneğin epilasyon lazer uygulamalarında asıl hedef, kıl kökündeki melanin iken, lazer ile leke tedavisinde hedef cilt yüzeyindeki melanin, damarsal lezyonların tedavisinde asıl hedef damar içindeki hemoglobin iken, cilt gençleştirme amaçlı lazer uygulamalarında hedef dokunun içindeki sudur. Bu bağlamda hedefe göre farklı dalga boylarında ışınların hedefleri yakalaması amaçlanır.

IPL sistemlerinin uygulamasında ise verilen dalga boylarının içinde kalan tüm kromoforlar birer hedeftir. Bu sebeple de uygulama sırasında yüzeysel melanin, kıl kökü melanini ve hemoglobin aynı anda hedeflenir ve yakalanır. IPL sisteminin dağılma, yani saçılma özelliği ve tüm kromoforları etkileme yetisi olduğundan yan etkilerinin ortaya çıkmaması için dermatolog tarafından, doğru yerlerde uygulanması en doğru yaklaşım olacaktır.

IPL hangi sorunların tedavisinde kullanılır?

IPL sistem cihazları 400 – 1200 nanometre dalga boyu arasındaki ışığı kullanarak yüksek enerjiye sahip atışlar yapabilir. Klasik lazer uygulamalarında tek dalga boyu kullanılırken, IPL yönteminde farklı farklı dalga boyları kullanılarak hedefe yönelmek söz konusudur. IPL tedavilerinde kullanılan farklı filtreler ile ışığın dalga boyu kolaylıkla değiştirilir. IPL’in atım gücü, atım süresi, atım sayısı gibi parametreler uzman uygulayıcı tarafından ayarlanabilir ve bu sayede tek bir IPL cihazı ile birçok dermatolojik sorunun tedavisi mümkün olabilir. IPL ile yapılabilen tedaviler;

• İstenmeyen kıllar için epilasyon,
• Akne, sivilce tedavisi,
• Cilt gençleştirme ve yenileme,
• Ciltteki kırışıklık görünümünü azaltma,
• Ciltteki koyulaşmalar olan pigmente lezyonların tedavisi,
• Güneş lekeleri ve çillerin tedavisi,
• Kılcal damar tedavileri şeklinde sıralanabilir.

IPL ışık sistemlerinde ışığın gücü ve cihazın başlıkları ayarlanarak leke tedavisi, akne tedavisi, kılcal damar tedavisi, kırışıklık tedavisi, cilt yenileme ve daha birçok cilt hastalıkları tedavileri yapılabilmektedir. Ancak kesinlikle altını çizmekte fayda var ki; bu sorunların tanısını koymak ve bunları tedavi etmek uzmanlık düzeyinde bir dermatolojik bilgi gerektirir. IPL uygulaması için eğitimi ve iznini belgeleyemeyen kişilere kesinlikle güvenilmemelidir.

IPL ile leke tedavisi

IPL’in en başarılı olduğu alanlardan birisi leke tedavileridir. Her ne sebeple oluşmuş olursa olsun, cilt lekelerinin temizlenmesinde IPL çok etkili bir yöntem olarak bilinmektedir. IPL sistem ile güneşten, hormonsal sorunlardan, yaşlılıktan kaynaklanabilen cilt lekeleri, çiller, kahverengi lekeler, doğum lekeleri, güneş lekeleri, yaşlılık ve gebelik lekeleri temizlenebilir.

IPL ile leke tedavisi, cilt lekesinin türüne ve miktarına göre değişen sayıda seans ve uygulama gerektirmektedir. Genellikle leke tedavisinde 3- 6 seans arasında uygulama gerekir. IPL ile leke temizleme işleminden sonra lekelerin bulunduğu bölge üzerinde koyulaşma başlar, ardından da kabuklaşma görülür. Oluşan bu kabuklar ise en fazla 5 gün içerisinde düşer ve sonunda lekeler kaybolur.

IPL hangi lekelerde kullanılır?

IPL ile leke tedavisi çok başarılı sonuçlar vermektedir. Ciltte oluşan kahverengi lekeler, çiller, yaşlılık lekeleri, güneş lekesi, hamilelik ve doğum lekeleri IPL ile en fazla 5 -6 seansta tamamen kaybolur. IPL sistem ile leke tedavisi yaparken, sadece IPL kullanılabilirken, bunun yanında diğer leke açıcı yöntemlerden de yardım alınabilir. Özellikle de kişinin cildinde melazma türü güneş lekeleri varsa cilt yenileme ve diğer lazer cihazları birlikte kullanıldığında çok daha başarılı sonuçlar alınabilir. Ancak sorun sadece çiller ise tek başına IPL yeterli olur.

IPL sistem leke tedavisinde nasıl kullanılır?

IPL sistem ile leke tedavisine başlamadan önce lekeli alana özel bir jel sürülür. Bu jel sayesinde IPL ışığı cilde eşit şekilde dağılacak ve cilt ciddi anlamda soğuyacaktır. Jelin uygulanmasının ardından IPL ile ışık atımları yapılır.

IPL leke tedavisi ne sıklıkta kaç seans uygulanır?

IPL sistem ile leke tedavisi en az 3, en fazla ise 6 seans sürmektedir. Bu uygulamada seans aralıkları genellikle 3- 4 hafta şeklinde ayarlanır. Ancak seans sayısı ve verilecek aralıklar mevcut lekenin derinliği, lekenin renginin koyuluğu, cildin rengi ve lekenin cinsine göre değişiklik göstermektedir. Bu konuda en doğru kararı uygulamayı yapan uzman verecektir.

IPL sistem ile leke tedavisinden sonra ciltte hangi değişiklikler olur?

IPL işleminden sonra kişi normal hayatına dönebilir, bu işlem onun günlük yaşamını etkilemez. IPL leke tedavilerinde lekenin bulunduğu alanda 5 gün süre ile geçici koyuluklar, hatta kabuklanmalar görülebilir. Bu kabuklar da kısa sürede döküldükten sonra lekeler kaybolur ya da çok ciddi derecede açılır. Bu koyulaşma ve kabuklanma dönemindeki görüntüden dolayı kapatıcı makyaj ürünleri kullanılabilir. Zaten kısa sürede geçecektir.

IPL sistem ile leke tedavisinde nelere dikkat edilmesi gerekir?

IPL sistem ile leke tedavisinden önce de sonra da güneşlenmekten, güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınılması gerekir. Güneşe çıkmak gerektiğinde ise en az 50 faktörlü güneş koruyucu krem sürülmelidir.

IPL sistem ile tedavinin yan etkileri nelerdir?

IPL sistemin; ciltte kızarıklık, beyaz leke, kahverengi leke, kıl kökü iltihaplanmaları, su toplanması, paradoksal kıllarda artış, yanık izi gibi yan etkileri olabilir. Bu sebeple de, kesinlikle cilt doktorları tarafından uygulanmalıdır.