Herkes, her daim bakımlı, genç, dinç, diri bir cilde sahip olmak ister. 30’lu yaşlardan itibaren neredeyse herkes cildinde az da olsa yaşlanmanın ya da geçen yılların etkisini hissetmeye başlar. Bazılarında çok erken, bazılarında ise biraz daha geç başlayabilen cilt sorunları kişinin hem özgüvenini hem de psikolojisini olumsuz etkiler. Cilt sorunlarını önlemek, cilt sorunlarından korunmak ya da yeni yeni görülmeye başlanan cilt sorunlarını daha başlangıç aşamasındayken onarmak isteyen kişiler estetik, kozmetik, tıbbi pek çok farklı yola başvurmaktadır. Ancak aslında en güzeli, en doğru tedavi şekli bu sorunlar oluşmadan önlemini almak, koruyucu uygulamalarla cildi beslemektir. Zira bakım yapılmayan, koruyucu önlemlere dikkat edilmeyen ciltlerde erken yaşlardan itibaren sorunlar görülecektir. Oysaki neredeyse her evde bulunan doğal malzemeler, basit ürünlerle cilt sağlığını korumak, anti- aging etkisi gösteren uygulamalar yapmak gayet mümkündür.

Düzenli olarak bakım yapılmayan, beslenmeyen ve özellikle de nemlendirilmeyen cilt; kurur, kırışıklıklar başlar, hassas, sorunlu olur, lekelenme, sivilcelenme gibi rahatsızlık verici sorunlara çok daha fazla meyilli olur. İşte bu sebeple profesyonel bir cilt bakımı olma imkanı olmayanlar ya da doğal ürünler ağırlıklı olarak bakım yapmak isteyenler ev yapımı ürünler ve maskelerle mutlaka cildine bakım yapmalılar.

Cilde bakımı yapmak ve bunu evde her gün kullandığı doğal malzemelerle yapmak; kişiye kendisini iyi hissettirirken, cilde de ihtiyaç duyduğu özeni göstermeye fırsat verir. Ancak cilt bakımı karışımlarından, maske tariflerinden bahsetmeden önce; cilt sağlığına iyi gelecek genel geçerli cilt temizliği kurallarına uymak, her şeyden önce cildi temiz tutmak en doğrusudur.

Evde cilt bakımı nasıl yapılır?

Evde ya da profesyonel bir güzellik merkezinde cilt bakımı yapmanın veya yaptırmanın temeli, cilt temizliğinin düzenli olarak doğal ürünlerle yapılıyor olmasından geçiyor. Bu bağlamda cilt tipine uygun olan bir ürünle cildin temizlenmesi ardından ise cildin yatışması ve ciltte kaybolan yağlı görünümün dengelenmesi için küçük ve yumuşak hareketler ile masaj yapılması önerilir.

Bunun için uzmanlar herkesin uygulayabileceği yüz yogasını önermekteler. Yaklaşık 10 dakika süren yüz masajından sonra ise cilde mutlaka tonik uygulanmalı ve bu sayede cildin doğal yağı dengelenmelidir. Tonik işleminden 5 – 10 dakika sonrasında kuru ciltlere bir doğal yağ, yağlı ciltlere ise su bazlı nemlendirici veya aloe vera jeli ile uygulanmalıdır. Bu şekilde cildin ihtiyaç duyduğu günlük rutin temizlik ve rahatlama sağlanmalıdır. Bu günlük temizlik ve hafif bakımın yanında cilt tipine uygun tamamen doğal yağlarla ve maske karışımlarıyla cilde haftada ya da 10 günde bir bakım yapılması, özellikle de ciltteki ölü tabakanın atılabilmesi için yine doğal malzemelerle peeling yapılması önerilmektedir. Kimyasal içerikli, fabrikasyon ürünü, alkol içeren temizleyicilerin pek çoğunun faydalı değil, zararlı olduğu düşünüldüğünde evde bulunan doğal ürünlerle sağlıklı bir cilt bakımı rutini oluşturmak en doğrusu olacaktır.

Cilt hangi doğal ürünlerle temizlenmeli?

Cilt bakımının temeli, kesinlikle etkili bir cilt temizliğidir. Bunun için yukarıda da bahsedildiği üzere kimyasal ürünler değil, daha çok doğal ürünler kullanılmalıdır. Kişinin cilt tipine uygun defne sabunu, zeytinyağı sabunu gibi antiseptik özelliği olan doğal sabunlar, cilt temizliği için oldukça uygundur. Bu sabunların ev yapımı olanları cilt temizliğinde çok etkilidir. Her gün cildi doğal sabunlarla yıkamak, 10 günde bir gibi biraz seyrek de doğal kabak lifini sabunla köpürtüp cilde hem temizlik hem de peeling yapmak kesinlikle iyi gelir. Ancak ciltte tahriş oluşumunu önlemek için doğal kabak lifini haftada iki kereden fazla kullanmamak önerilir.

En doğal tonik ile cildi yatıştırın!

Yüz temizliğini tamamlayıcısı olan, ciltteki gözenekleri sıkıştıran tonik her cilt temizliğinin ardından mutlaka yapılması gerekmektedir. Cilt tipine uygun bir temizleyici ile cildi temizledikten sonra geride kalan son atıklar tonikle ciltten atılır. Piyasada pek çok tonik çeşidi bulunmakla birlikte, tonik için kesinlikle kimyasal ürünlerin, alkol içeren ürünlerin tercih edilmemesi, mümkün olduğunca doğal olandan yana tercih yapılması önerilmektedir. İşte bunun için en doğal ve tüm cilt tiplerine uygun, en güzel ve en etkili toniği doğal gülsuyudur. Doğal gülsuyu; yağlı ciltleri matlaştırarak eşitler, kuru ciltleri nemlendirir ve hassas yapıdaki ciltleri ise sakinleştirir ve rahatlatır.

Gülsuyu ile cildi toniklemek için bir parça pamuğa bir miktar gülsuyu dökülür ya da gülsuyunun içine bir parça pamuk batırılır. Bu gülsuyu olan pamuk ilk önce alın, burun ve çeneye sürülür. Ardından yeni bir parça pamuğa yine gülsuyu dökülür ve önce yanaklar, sonra da boyun bölgesi silinir. İşte gülsuyu ile cildi tonikleme işlemi bu şekilde tamamlanır. Gülsuyu ile cildi tonikleme işlemi yağlı ciltlerde siyah nokta oluşumunu önler ve düzenli kullanımda ise ciltteki serum oranını dengeler.

Cildi nemlendirmek çok önemli!

Cildi temizleyip tonikledikten sonra, cilt bakımı için en önemli husus elbette ki cildin nemlendirilmesidir. Cildin beslenmesi ve kırışıklık oluşmasının önlenmesi için cilt bakımının en önemli ayağı cildin uygun bir ürünle nemlendirilmesidir. Tüm cilt tiplerinin nemlendirilmesi çok önemliyken, özellikle de kuru ciltlerin beslenmek için nemlendirilmeye ihtiyacı vardır. Cildi doğal olarak nemlendirmek için doğal yağlarla cilde ihtiyaç duyduğu nemin sağlaması oldukça önemlidir. Bunun için kuru ciltler için; buğday yağı, anemon çiçeği yağı, çörek otu yağı ve badem yağı ihtiyaç duyulan nemi sağlar.

Yağlı cilde yağ ile nem vermeye çalışmak ciltte aşırı yağ üretimini başlatacak ve kısa süre içinde ciltte sivilce oluşacaktır. Yağlı ciltlerde hem su bazlı hem de % 100 doğal olan aloe vera jeli kullanımı önerilir. Aloe vera ile yağlı ciltler rahatlatılır ve cildin ihtiyaç duyduğu  nem sağlıklı bir şekilde karşılanır.

Aloe vera ile cilt bakımı nasıl yapılır?

En doğrusu aloe veranın en doğal şekilde kullanılması en doğrusudur. Günümüzde bazı marketlerde, kozmetik dükkanlarda, eczanelerde aloe vera jeli satılmaktadır. Ancak bunu hem daha ucuz hem de daha doğal bir şekilde elde edebilmek için evde küçük bir saksıda aloe vera yetiştirmek en doğrusudur. Bir saksıda yetiştirilen aloe veranın yaprağını ucundan bir parça kırıp içindeki jeli bir kaşıkla sıyırmak ya da iç tarafını cilde yavaş yavaş sürmek çok doğru olur. Akşam cilt temizlendikten ve toniklendikten sonra cilde aloe vera sürüp hiç yıkamadan yatmak cildi besleyecek ve nemlendirecektir.

Siyah noktaları temizlemek için buhar uygulamak iyi gelir!

Hava kirliliği, olumsuz çevresel koşullar ve cildin yeterince iyi temizlenememesi ciltte siyah nokta ve sivilce oluşumuna sebep olur. Cilt gözenekleri siyah noktalarla tıkandığında ise gözeneklerin açılması için buhar kullanılması önerilir. Bu çok basit ve zahmetsiz uygulama için bir tencerede su kaynatılır ve yüz yaklaşık 10 dakika kadar sıcak suyun buharına tutulur. Bu şekilde cilt yumuşayınca çok hafif hareketlerle siyah noktalar temizlenir.

Peeling cildi gençleştirir!

Sağlıklı ve diri bir cilt için belli aralıklarla düzenli olarak peeling yapılması önerilir. Evde bulunan pek çok malzeme ile yapılabilen peeling işlemi cildi ölü hücrelerden arındıracak ve cildi temizleyecektir.