Dünyanın ilk beden tarayıcısı tüm insan bedeninin 20 saniye içerisinde 3D resmini çekebiliyor ve Kaliforniya Üniversitesi’nde bu işi gerçekleştiren mucitler onun yayılan kanserleri, enfeksiyonları tespit edebildiğini ve mevcut tarama yöntemlerinden daha yüksek kaliteli, güvenli ve hızlı olduğunu belirtiyorlar.

Milyonlarca dolar maliyet ve on yıldan fazla süren geliştirme aşamasında, pozitron emisyonu tomografisi ve bilgisayarlı röntgen tomografisi yöntemleri kombine edilmişler ve EXPLORER adlı insan bedeninin içini incelemeyi sağlayan cihazı yaratmışlar. Üretilen 3 boyutlu video hastalıkların teşhisinde, kanser ve enfeksiyonların yayılımının takibinde kullanılabilir ve ayrıca 20 saniye gibi kısa bir sürede tüm bedeni inceleme imkanı sunduğu için yeni ilaçların gelişimine yardımcı olabilir.

EXPLORER, şimdiye kadar mümkün olandan daha kaliteli sonuçlar verirken 40 kat daha az radyasyon yayıyor ve 40 kat daha hızlı çalışarak vücut hakkında inanılmaz detaylar sunuyor. Dinamik sıralama sayesinde bedende bulunan radyotakip elementi görülüyor ve geçmişte görülmemiş detaylar görülebiliyorlar. Ancak görsel kalitesi, zaman, enjekte edilen radyasyon dozu farklı uygulamalarda farklılıklar gösterecektir. Yine de tüm vakalarda mevcut yöntemlerden daha iyi olacağı söylenebilir.

EXPLORER sayısız kullanım alanı bulabilir çünkü tek bir taramada kanserin yayıldığı her yer tespit edilebilir, bedendeki kan akışı görülebilir, şekerin ne kadar iyi emildiği görülebilir veya ilaçların bedende nasıl ilerledikleri keşfedilebilir.

Şu anda bu yeni teknolojinin hastalara nasıl faydasının dokunacağı ve insan bedeninin sağlığı ve hastalıklar hakkındaki bilgilerin arttırılması için odaklanılmış durumda. İlk tarayıcı Sacramento şehrinde devreye sokulacak ve Haziran 2019’dan itibaren hastalar üzerinde kullanılacak. Bu gelişmeler sayesinde teknolojinin tüm dünya çapında kullanıma girmesi çok uzun sürmeyecektir.