MCV, ortalama corpuscular hacim kelimelerinin ingilizce kısaltmasından oluşan bir tıbbi terimdir. İnsanın kanında üç farklı ana tip kan hücresi bulunur: alyuvarlar, akyuvarlar ve trombositler. MCV kan testi eritrosit de denilen alyuvar hücrelerinin ortalama boyutlarını ölçer. Alyuvarlak akciğerlerden oksijeni bedeninizdeki tüm hücrelere taşırlar. Hücrelerinizin büyümek, üremek ve sağlıklı kalmak için oksijene ihtiyaçları vardır. Eğer alyuvarlar çok büyük veya küçük olurlarsa, bu anemi gibi kan bozukluklarının, vitamin eksikliğinin veya diğer tıbbi koşulların işareti olabilir.

Ne İçin Kullanılır?

MCV kan testi genelde tam kan sayımının bir parçasıdır ve tam kan sayımı ise alyuvarlar dahil olmak üzere kandaki pek çok farklı bileşenin ölçülmesini sağlayan rutin bir görüntüleme testidir. Belli kan bozukluklarının teşhisi ve görüntülenmeleri için kullanılabilir.

Neden MCV Kan Testine İhtiyacım Var?

Eğer sağlık kurumunuz düzenli kontroller veya kan hastalığı belirtileriniz varsa MCV dahil olmak üzere tam kan sayımı isteyebilir. Bu belirtiler şöyle:

• Yorgunluk
• Sıradışı kanama ve morluklar
• Soğuk eller ve ayaklar
• Solgun ten

MCV Kan Testinde Ne Olur?

Test sırasında sağlık görevlisi kolunuzdaki damardan küçük bir iğne kullanarak kan örneği alacaktır. İğne sokulduktan sonra az bir miktarda kan test tüpüne aktarılacaktır. İğne girip çıkarken biraz batma hissedebilirsiniz. İşlem genelde beş dakikadan kısa sürer.

Test İçin Hazırlık Yapmama Gerek Var mı?

MCV kan testi için özel bir hazırlığa gerek yok. Eğer sağlık kurumunuz kan numuneniz üzerinde daha fazla test istediyse, testten önce bir kaç saat bir şey yiyip içmemeniz istenebilir. Bu tip özel talimatlar gerekli olmaları halinde size iletilecektir.

Testin Riski Var mı?

Kan testi yaptırmanın riski çok az ve hatta yok seviyesinde. İğnenin girdiği yerde hafif bir ağrı veya morarma olabilir ancak bu belirtiler hızlıca geçerler.

Sonuçlar Ne Anlama Geliyorlar?

Alyuvarlarınız normalden küçüklerse bu aşağıdakilerin belirtisi olabilir:

• Demir eksikliği anemisi veya diğer anemi türleri
• Anemi hastalığında kandaki alyuvar adedi normalden azdır. Demir eksikliği anemisi aneminin en yaygın formudur.
• Cooley anemisi, ağır anemiye sebep olabilen katılımsal bir hastalık

Eğer sonuçlar alyuvarların normalden büyük olduğunu gösteriyorlarsa, şunların belirtisi olabilir:

• B12 vitamini eksikliği
• Folik asit gibi bir başka B vitamini türünün eksikliği
• Karaciğer hastalıkları
• Hipotiroid

MCV düzeyleriniz normal aralıklar arasında değilse bu tedavi gerektiren tıbbi bir rahatsızlığınız olduğu anlamına gelmez.

Beslenme, aktivite düzeyi, ilaçlar, kadınlarda adet döngüsü ve diğer şeyler sonuçları etkileyebilir. Sonuçların ne anlama geldiğini öğrenmek isterseniz doktorunuzla görüşün.

MCV Kan Testi Hakkında Bilmem Gereken Başka Bir Şey Var mı?

Eğer sağlık kurumunuz anemi veya başka kan hastalıklarından şüphelenirse, alyuvarlarınız için ek testler isteyebilir. Bunlar arasında hücre sayımı ve hemoglobin ölçümü bulunuyor.