Epsom tuzu aslında bir tuz değil, sülfat ve magnezyumdan oluşan bir mineral bileşeni ve güzellikten ev ve bahçe bakımına kadar pek çok konuya çözüm olarak yüzyıllar boyunca kullanılmış.

Sülfat ve magnezyum cilt tarafından kolayca emiliyor. Bedenimizdeki 325 enzim magnezyum tarafından yönetiliyor ve böylece inflamasyonların azaltılması, damarların sertleşmesinin önlenmesi, kas ve sinir fonksiyonlarının iyileşmesi sağlanırken, sülfat ise besinlerin emilim hızını iyileştiriyor ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlıyor.

Epsom tuzu ile yapılan sıcak bir banyo, gergin kasları gevşetebilir, kramplara, yaralara, eklem ağrılarına iyi gelir, rahatlatır ve stresi alır. Özellikle spordan sonra veya iyi hissetmediğinizde, uzun bir iş gününden sonra iyi gelebilir.

İnsan cildi doğal olarak dökülür ve ölü deri hücrelerinin birikimi gözenekleri tıkayarak sivilce oluşumuna sebep olabilir. Peeling cildin sağlıklı, parlak ve canlı kalmasına yardımcı olabilir. Bir iki avuç epsom tuzu ile duşta tüm vücuda masaj yapmak, cildin ev yapımı bir spaya gitmiş gibi yumuşak ve taze hissettirmesini sağlar. Sıcak banyo suyuna katacağınız bir çay kaşığı kadar epsom tuzu bir yüz temizleyicisi olarak da kullanılabilir ve cildi soyar, tazeler, siyah noktalar ve akneler ile savaşta yardımcı olur.

Epsom tuzunu kullanarak bir el yıkama sabunu da yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken yarım bardak bebek yağı ile yarım bardak suyu karıştırmak, ardından çeyrek bardak kadar epsom tuzunu eklemek ve içine bir kaç damla da favori öz yağınızı damlatmak. Epsom tuzu banyosunda elleri dinlendirmek, sertleşmiş cilde iyi gelir, ağrıyan parmak eklemlerini sakinleştirir, ojeyi ve tırnak altındaki kirleri çıkartmayı sağlar. Bunun için tek yapmanız gereken büyük bir kaseye su doldurmak ve içine çeyrek bardak kadar epsom tuzu koyduktan sonra elleri 5-10 dakika içinde bekletmek.

Kuru ve çatlamış dudaklar acı verebilirler ve epsom tuzu dudak balmı bu rahatsız edici durumu tedavi etmeyi sağlayabilir. Tek yapmanız gereken organik hindistan cevizi yağı ile epsom tuzlarını eşit oranda karıştırmak ve daha sonra bu karışımı dudakları soymak ve nemlendirmek için kullanmak.

Bir çay kaşığı epsom tuzunu bir bardak taze meyve suyu ile karıştırıp içmek kabızlığa iyi gelir ancak tadı çok iyi olmayabilir. En iyi sonuç için tam bir bardak deneyin.

Arı sokması, sivrisinek sokması veya bitkilerin dikenlerinin batmasına karşın epsom tuzu ile kompres yapabilirsiniz. Bunun için iki çay kaşığı epsom tuzunu bir bardak sıcak su ile karıştırın, ardından karışıma temiz bir bez batırıp bu bezi etkilenen bölgeye uygulayarak ağrı, yanma ve kaşıntının önüne geçin. Güneş yanıklarından dolayı zarar görmüş cilt de sıcak bir epsom tuzu banyosu ile rahatlayabilir.

Kıymık batan bir yerimiz olduğu zaman bunu çıkartmak biraz zor olabilir ancak kıymığı çıkartmak için biraz epsom tuzu banyosu kullanın ve kıymığı kolayca çıkartın. Ardından bölgeyi güzelce temizleyebilirsiniz.

Organik saç kremi ve epsom tuzunu saçlara bolca uyguladıktan sonra 20 dakika bekleyip daha sonra durularsanız, saçlarınızdaki fazla yağı atabildiğiniz gibi onlara hacim ekleyecek güzel bir uygulama yapmış olursunuz.

Epsom tuzu banyosu ödemi de azaltır ve toksinleri dışarı çıkartır. Ayrıca ayak kokusu ve mantarına iyi gelir. Bunun için çeyrek bardak kadar epsom tuzunu bir leğen suyun içine dökün ve ayaklarınızı içinde 10-15 dakika bekletin.

Çeyrek bardak epsom tuzunu iki bardak su ile karıştırdıktan sonra bu karışımı sprey olarak evinizde ve bahçenizde kullanabilir, kimyasal bir işlemde bulunmadan böcekleri uzaklaştırabilirsiniz.

Epsom tuzunu sıvı bulaşık deterjanı ile eşit miktarda karıştırdıktan sonra banyo ve mutfaktaki fayanslara bir sünger ile sürer ve ardından da suyla durularsanız, zararlı kimyasallar kullanmadan kirleri çıkarabilirsiniz.

Bazı saksı bitkileri ve çim türleri, epsom tuzları ile beslenebiliyorlar. Daha yeşil çimler için bir bardak epsom tuzunu 3.5 litre suya katın ve çimleri bununla güzelce ıslatın. Saksı bitkileri için epsom tuzlarını haftada bir saksının dibine biraz dökün. Özellikle domates ve diğer sebzelerde de işe yarıyor.

Bir miktar öz yağ ile karıştırıldığı zaman epsom tuzları güzel bir yumuşatıcı haline geliyorlar ve böylece hem kıyafetlere iyi geliyorlar hem de çamaşır makinesinde deterjan birikimine engel oluyorlar. Dört bardak epsom tuzuna 20 damla favori öz yağınızı katın ve karıştırın. Her çamaşır yıkamada bunun çeyrek bardak kadarını makineye koyabilirsiniz.