Hiç magnezyumun ne işe yaradığını merak ettiniz mi? Gezegenimizde bol bulunan bir element olan magnezyum, insan bedeninin her organında da bulunuyor. Hatta sağlığımızı düzenleyen 300’den fazla biyokimyasal reaksiyonda kullanılan temel bir mineral. Maalesef çoğumuz vücudumuza yeteri kadar magnezyum almıyoruz ve farkında olmadan magnezyum eksikliği yaşıyoruz. Neyse ki magnezyumlu gıdalar ve magnezyum yağı bu konuda yardımcı olabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan bir raporda, ABD’deki yetişkin erkek ve kadınların %60’ından azının yeterli magnezyum alımı gerçekleştirdiği görülüyor.

Bu nedenle süt ürünleri, sebzeler, tahıllar, meyveler ve kuruyemişler gibi magnezyum zengini gıdalar tüketmek önemli. Ayrıca magnezyum kaynağı olarak başka bir temel kaynağı kullanmaya başlamak da iyi bir fikir: magnezyum yağı.

Magnezyum yağı, ki esasen magnezyum klorun suyla karışmış hali, pek çok günlük hastalık için bir ev reçetesi olarak kullanılıyor.

En dikkat çekici özelliği, magnezyumun stres azaltması, iyi bir sağlık hissini sürdürmesi ve uykuyu iyileştirmesi. Son dönemlerdeki çalışmalar magnezyumun performansı arttırdığını, cilt kalitesini iyileştirdiğini ve hatta hipertansiyon ve diyabete iyi geldiğini gösteriyorlar.

Magnezyum Yağı Nedir?

Adının aksine magnezyum yağı aslında bir yağ değil. İsmi bu şekilde çünkü magnezyum klor parçacıkları suyla karışınca yağsı bir dokusu oluyor. Yağın internetten pek çok farklı formunu alabiliyorsunuz ve dozlar ile eklenmiş mineraller de değişebiliyorlar ama evde yapması da kolay.

Antik dönemdeki insanlar bu antik minerali yüzyıllar boyunca terapileri için kullandılar ve ardındaki bilimin farkında olmadılar.

Bunlar arasında mineral banyoları, bitkisel kompresler, çamur banyoları, buhar ve sauna uygulamaları bulunuyor.

Şimdi cilt terapilerinin sağlık için ne kadar faydalı olabildiğini biliyoruz. Magnezyumun cilt üstü uygulaması yan etkileri önlemeye yardımcı oluyor ve daha hızlı, verimli çalışmasını sağlıyor.

Magnezyumun pek çok besin kaynağında bulunmasına karşın oral yoldan yeterince iyi emilmediği görülüyor. Oran yoldan alınan magnezyum sindirim yolundaki pek çok faktörden etkileniyor ve ayrıca laksatif etkisi gösterebiliyor. Bu da mineralin beden tarafından emilebileceği süreyi azaltıyor.

Magnezyum iğneleri yaygın olarak kalp krizi ve felç vakalarında kullanılıyor ancak onun düzeylerini düzenli olarak arttırmanın en iyi yolu cilde uygulamalar. Bazı sağlık uzmanları cilt magnezyum uygulamasını deri geçişli magnezyum terapisi olarak adlandırmaya başladılar.

Bir magnezyum çalışmasında, cilt magnezyum terapisini 12 hafta boyunca magnezyum spreyi ve çorapları ile uygulayan hastaların hücresel magnezyum düzeylerinde artış görülmüş. 12 haftanın ortalama artışı %25.2 olmuş ve bu çok etkileyici.

Magnezyumun günlük alım önerisi 300 miligram olarak görülüyor ancak Besin Takviyeleri İdaresi bunun erkekler için günde

400-420 mg, kadınlar için 310-320 mg olduğunu belirtiyor. Mevcut günlük beslenmemizde günde 250 mg’den az alıyoruz.

Magnezyum yağı takviyesi ile bu eksikliği en kolay ve etkili yoldan giderebiliriz.

Magnezyum Yağının 7 Faydası

Spor Performansı ve Dinlenme Dönemi

Sporcuların en iyi performans için yeterli magnezyum düzeyine sahip olmaları gerekiyor. Magnezyum çalışmaları, sporun magnezyumu vücutta tekrar dağıttığını ve bunun fiziksel performansı olumsuz etkileyebildiğini gösteriyorlar. Jimnastikçi ve güreşçi gibi ağırlık kontrolüne bağlı olan sporcuların en çok etkilenenler olabileceği belirtiliyor.

Magnezyum eksikliği yaşayan bireyler magnezyum takviyeleri aldıkları zaman spor performanslarında iyi etkiler görebilirler. Magnezyum yağı aynı zamanda doğal bir kas gevşetici. Yorgun kas ve eklemlere uygulama yapıldığı zaman ağrı ve sızılarda azalma olacaktır.

Migrene Çare

Migreni olanların hücre için magnezyum düzeyleri akut migren atakları sırasında düşüktür ve araştırmalar da bunu kanıtlıyorlar. Düşük magnezyum düzeyleri alakalı reseptörleri ve nörotransmiterleri etkiliyor ve bu da migren ağrılarına sebep oluyor. Çalışmalar aynı zamanda düzenli magnezyum takviyesi almanın migren sıklığını azalttığını gösteriyorlar.

Cilt Bakımı

Magnezyum yağının kullanımı üzerine yapılan çalışmalarda, magnezyumun farklı yağları parçalayabildiği görülüyor. Bu da ciltteki yağlılığın azaltılmasına yardımcı olabilir. Magnezyum aynı zamanda stres alıcı özellikleri ile de faydalı. Bu da strese bağlı sivilce ve sedef gibi cilt rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olabilir.

Diyabet

Diyabetin kontrol altına alınmaması idrar ile bol miktarda glukoz atımına sebep olur. Bunun sonucunda magnezyum düzeyleri düşer ve insülin direncine etki eder. Doğru magnezyum düzeyleri diyabet hastalarında özellikle önemli. Neden? Çünkü insülin direnci diyabeti kontrol altına almakta problemler doğurabilir.

Hipertansiyon Kontrolü

Magnezyum takviyeleri genelde hipertansiyon hastalarında tansiyonun biraz düşmesini sağlıyorlar. Bu bireylerde tansiyonu etkileyen pek çok farklı faktör var ancak çalışmalar magnezyum takviyelerinin tansiyonu düşürebildiğini gösteriyorlar.

Stres Alıcıdır

Magnezyumun stresi alıcı etkileri uzun süredir biliniyor ancak genel olarak stresli anlarda idrar ile atılıyor. Vücut stres altında kaldığı zaman pek çok nörolojik ve fizyolojik işleve eşlik ediyor ve bu nedenle düzeylerini korumak hormonların doğal olarak dengelenmesine yardımcı olabilir. Bu stres alıcı etki magnezyum yağının yüzdeki kırışıkların tedavisinde de kullanılmasını sağlayabilir.

Uykuyu İyileştirir

Magnezyum doğal bir kas gevşeticidir. Bu nedenle uyku sorunları olan pek çok kişi sorunu magnezyumda bulur. Magnezyum uykuya yardımcı olur çünkü beyindeki GABA reseptörlerini ve sinir sistemini rahatlatır. Bu da uyumak için gerekli olan yavaşlama sürecini sağlar.

Magnezyum takviyelerinin şu konularda da fayda sağladıkları biliniyor:

• Preeklampsi ve eklampsi sahibi hamile kadınlarda nöbetleri önleyebilir
• Erken doğan bebeklerde beyin hasarına karşı koruma sağlar
• Hamile kadınlarda sabah bulantılarını engeller
• Hormonları dengeler
• Adet belirtilerini azaltır
• Osteoporozu önlemeye yardımcı olur

Magnezyum Yağını Nasıl Kullanmalı?

Magnezyum yağını kullanmaya başladığınız zaman, buna günlük olarak devam etmeniz öneriliyor ve rahat hissettikçe daha fazlasını uygulayabilirsiniz. Magnezyum düzeylerini arttırması zaman alabilir ve bu nedenle düzenli kullanmaya devam etmelisiniz. Magnezyumun sizi nasıl etkilediğini görmek ve dozu değiştirip değiştirmemeniz gerektiğini tespit etmek için uygulama öncesi ve sonrasında sağlık durumunuzu takip edin. Magnezyum yağını kullanmanın yolları şöyle:

• Sprey: Magnezyum yağını doğrudan cilde sprey olarak uygulamak yaygın bir kullanım şekli. En iyisi duştan sonra cilt henüz temizken ve diğer yağlar yokken uygulamak. Spreyden sonra magnezyum yağı etraflıca sürülmeli ve 30 dakika emilimi beklenmeli. Tercihinize göre kalan miktarı duşla veya silerek alabilirsiniz. Spreyin uygulamasında ilk bir kaç dakika rahatsız edici bir kaşıntı olabilir. Bu his onu kullandıkça geçer.

• Masaj: Masaj kan akışını iyileştirir ve magnezyum yağının emilimini kolaylaştırır. Magnezyum yağı vücutta uygulandığı yerde öncelikli olarak kullanılır ve bu nedenle kas krampları ve sızılarında magnezyum yağını masaj ile uygularsanız faydalı olur.

• Spor masajı: Keklik üzümü yağı gibi öz yağlar ile birleştirdiğiniz zaman magnezyum yağı spor masajları için de güçlü bir yağ haline gelir.

• Banyo: Bazıları için magnezyum yağının doğrudan uygulaması batma ve kaşıntı hisleri veriyor ve bu hoşlarına gitmiyor. Magnezyum klorlu sıcak bir suya girmek iyi bir alternatif olabilir. Öz yağlar da ekleyerek kokuyu iyileştirebilirsiniz.

• Ayak yıkama: Banyoya benzer şekilde, ayak ve bacaklarınızı magnezyum klorlu sıcak su içine batırabilir ve bu bölgeye fayda sağlamasını sağlayabilirsiniz.

• Deodorant: Mineral tuzlar uzun yıllar boyunca doğal koku engelleyiciler olarak kullanıldılar. Magnezyum yağı toksik olmayan bir deodorant olarak işlev görüyor. Ancak onu yeni traş olmuş cilde uygulamayın çünkü tahriş yaratabilir.

Magnezyum Yağının Potansiyel Yan Etkileri

Hassasiyetleri ve hastalıkları olan bazı insanlar için magnezyum yağının yan etkileri mevcut olabilir. Örneğin düşük tansiyonu olanlar dikkatli kullanmalılar. Az miktarda ve kısa emilim zamanı ile başlayın. Düşük tansiyon tuz alımından kolayca etkilenir ve bu nedenle beslenme ve ilaçlardaki değişimler ile takviyeler konusunda dikkatli olmalı.

Eğer anti-anksiyete ilacı alıyorsanız, magnezyum takviyeleri hiperaktif sinir sisteminizi fazla düzeltebilirler. Magnezyum ve anksiyete ilacının birleşimi aşırı rahatlamanıza sebep olabilir ve bu nedenle magnezyumu bırakmanız iyi olur.

Hassas bir cildi olanlar da tüm bedenlerine magnezyum yağı sürmeden önce onu suyla seyreltmeliler. Bunun için solüsyona biraz su ekleyebilirsiniz. Sıradan kaşıntı hissi yerini cilt tahrişine bırakabilir ve bu nedenle cilt hassasiyetleri ve sorunları konusunda dikkatli olmak gerekli.

Böbrek sorunları olanlar ve böbrek fonksiyonlarında azalma olanlar da magnezyum takviyesine başlamadan önce doktorlarına danışmalılar. Ayrıca reçeteli ilaçlar magnezyuma etki gösterebilecekleri için de bir araştırma yapılmalı.