Nature Communications’ta yayınlanan bir makaleye göre her sene dünya çapında 250-500.000 omurilik zedelenmesi yaşanıyor ve ağır vakalarda kısmi veya tam felç ortaya çıkarken, zedelenme yaşayan hastaların yarısında solunum problemleri ortaya çıkıyor çünkü diyafram etkileniyor.

ABD ve İngiltere’den bilimadamları, kronik omurilik zedelenmesine sahip olan farelerde chondroitinase ABC enzimleri kullanılarak yapılan tek doz iğnenin bu farelerde diyafram fonksiyonlarını ve kısmi uzuv fonksiyonlarını uzun vadede onarabildiğini gösteriyorlar ve bu tedavinin insan hastalarda da motor fonksiyonların onarılması için kullanılabileceği umuluyor.

Hem boyun hem de omurilik yaralanmalarında nefes ve bazı uzuv fonksiyonlarında yaşanan felç ilk defa kalıcı olarak tedavi edilmiş ve uzun vadeli felce sahip olan kemirgenlerde özellikle nefes fonksiyonları hızla yerine gelmiş.

Daha önceki çalışmalarda ChABC verilerek uygulanan tedavilerin boyun operasyonlarından sonra solunum kaslarının aktivitelerini geri döndürebileceği belirtiliyordu. Enzimler yeni akson gelişimini tetikleyen bir proteoglycan türüne dönüşüyorlar ancak bu sonuçlar sadece solunum kası aktivitelerinin %10 civarında geri dönmesini sağlıyorlar.

Çalışmada farelerin omurilikleri servikal vertebra C2’den hasarlanmış ve yaralanma bölgesine yaralanmadan 3 ay sonra tek bir doz ChABC enjeksiyonu uygulanmış. Tedaviden bir hafta sonra yeni sinir hücreleri gelişmeye başlamışlar ve hayvanların %60’ında hasar görmüş bölgedeki diyafram fonksiyonlarını onarmışlar. 2 hafta sonunda hayvanların büyük kısmı yaşamları boyunca felçli olmalarına karşın iyileşmeler göstermişler. Bu teknik göründüğü kadarıyla akut vakalardan çok kronik vakalarda işe yarıyor.

Hayvanlar hasar gören taraflarındaki uzuvları kullanarak normalde problemi olan bu uzuvlarla yürümüşler, yemişler ve içmişler. Bu hayvanların %70’i bu uzuvları tedaviyi takip eden haftada kullanmayı başarmışlar ve kontrol grubunda bu oran %30 olmuş.

Omuriliği zedelenmiş olan hayvanlar arasında en iyi sonucu aralıklı hipoksi sahibi olanlar almışlar. ChABC hipoksi ile kombine edildiği zaman diyafram aktivitesi %40 artmış. Hipoksi olsun ya da olmasın, ChABC’nin uygulanması senkronize diyafram fonksiyonlarının vücudun aynı tarafında problemi olan hayvanların %66.7’sinde iyileşmesini sağlamış. Kombinasyon tedavisi koordine motor aktivitesinin normal solunumdan ayırt edilemez olmasını sağlamış.

Aralıklı hipoksi terapisi çok önemli çünkü çok fazlası diyaframda anormal elektrik aktivitelerine sebep oluyor. Bu ise vücudun omurilikteki aksonların fonksiyonlarının geri getirilmesini engellemek için önleyici bir molekül salgılamasının sebebi olabilir. Tedavi şu anda iyileşmeyi optimize etmek üzere düzenleniyor, özellikle de üst kolda.

Tek bir iğne ile terapi alan hayvanlarda 1.5 sene sonra bile iyileşmeler ortada. Uzun vadeli omurilik zedelenmesinden sonra herhangi bir motor sisteminde tam ve uzun vadeli fonksiyonel iyileşmenin ortaya çıktığı ilk vaka. Tedavi birden çok tip kronik omurilik travmasını ilgilendiriyor ve bu sayede gelecekte omurilik zedelenmesine sahip olan insanlarda motor fonksiyonların tamirini sağlayacağı umuluyor.