Cinsel ilişki gecelerimizi, günlerimizi keyiflendirebilir, tatmin ve heyecan verebilir, stres ile kaygıları azaltabilir. Ve elbette cinsel ilişki insan ırkının varlığının da sürmesini sağlar. Peki beyinde olan bitenleri nasıl etkiliyor?

Cinsel ilişkinin bedenimizin nasıl fonksiyon gösterdiğini etkilediği biliniyor.

Son çalışmalar ne kadar yediğimiz ve kalp fonksiyonlarımızın düzeyi üzerinde de etkili olabildiğini gösteriyorlar.

Medical News Today’de aktarıldığına göre, cinsel ilişki kalori yakma konusunda etkili bir yöntem ve bilimadamları sonrasında iştahın da azaldığını belirtiyorlar.

Ayrıca Journal of Health and Social Behavior’da 2016 yılında yayınlanan bir çalışmada, tatmin edici bir cinsel yaşama sahip olan kadınların yaşamlarının geri kalanında yüksek tansiyona karşı daha iyi korundukları belirtiliyor.

Cinsel ilişkinin beden üzerindeki etkilerinin büyük kısmı aslında onun ardından yaşanan beyin aktivitelerindeki değişimler ve merkezi sinir sistemindeki hormonların salgılanmaları ile alakalı.

Beyin Aktivitesi ve Cinsel Uyarım

Hem erkekler hem de kadınlarda cinsel uyarım ve tatminin beynin ağrı ve duygusal durumlar ile ilgili beyin ağlarının aktivitelerini arttırdığı ve ödül sistemini uyardığı gösteriliyor.

Bu bazı araştırmacıların cinsel ilişkinin bazı uyuşturucular da alkolde olduğu gibi beyni “yüksek” bir hale getirebileceği düşüncesini değerlendirmelerine sebep oldu.

Beyin ve Penis Uyarımı

2005 yılında Hollanda’daki Groningen Tıp Merkezi Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan çalışmada, kadın partnerleri tarafından genital organları uyarılan erkeklerin serebral kan akışları pozitron yayımı tomografisi ile tespit edilmiş.
Taramalar erekte bir penisin beynin sağ yarısındaki posterior insula ve ikincil somatosensör kortekste kan akışını arttırdığını ve sağ amigdalada ise azalttığını gösteriyorlar.

Beynin insula kısmı duyguların işlenmesi ile bağlantılı ve bunun yanında ağrı ve sıcaklık hislerini de yönetiyor. Benzer şekilde ikincil somatosensör korteks ise ağrı hislerinin kodlanmasında önemli bir rol oynuyor.

Amigdala ise duyguların yönetiminde etkili ve aktivitelerinin yanlış yönetimi anksiyete bozukluklarının gelişimi ile alakalı.
Aynı üniversitede yapılan daha eski bir çalışmada, boşalma anı ile beyin bölgeleri arasındaki ilişkiye odaklanılmış ve duyguların işlenmesinde önemli rol oynayan beyincikte kan akışı artışı tespit edilmiş.

Araştırmacılar beyinciğin boşalma sırasında aktivasyonunun beynin ödül sisteminin tatmin edici diğer aktivitelerden kaynaklanan uyarımının sonucunda olduğu kanısına varmışlar.

Araştırmacılar bu konuda şöyle diyorlar: “Sonuçlarımız, eroin, cinsel uyarım, hoşluk veren müzik ve maddi ödüller ile benzer şekilde beyincik aktivitesine işaret ediyorlar.”

Beyin ve Kadın Orgazmı

Kadın orgazmı üzerinde geçen sene Newark Rutgers Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, mastürbasyon veya partnerleri tarafından cinsel uyarım gerçekleştirilen 10 kadın katılımcının, orgazm anındaki beyin aktiviteleri ölçülmüş.

Orgazm sırasında ciddi anlamda aktif hale gelen bölgeler arasında beynin prefrontal korteksi, orbitofrontal korteksi, insula, singulat girus ve beyincik bulunuyormuş.

Beynin bu bögleleri duyguların ve ağrı hislerinin işlenmesinden sorumlu ve aynı zamanda bazı metabolik işlemler ve karar verme üzerinde de etkililer.

MNT’de yayınlanan bir diğer çalışmada ise orgazmın ritmik ve tatmin edici uyarımının beyni trans benzeri bir duruma soktuğu tespit edilmiş. Çalışmanın yazarı Adam Safron, kadın orgazmının beyin üzerindeki etkilerini dans veya müzik dinleme ile olana benzetiyor ve şöyle diyor: “Müzik ve dans, nöral ritmi yakalama ve trans durumunu elde etme konusunda cinsel uyarıma yaklaşabilen tek şey. Cinsellikten keyif almamızın sebepleri müzikten aldığımız keyfin sebeplerine çok benziyor.”

Cinsel İlişki ve Hormonal Aktiviteler

Peki bu ne anlama geliyor? İşin özünde, cinsellik ruh halimizi genelde daha iyi yönde ancak bazen de daha kötü yönde etkileyebiliyor.

Cinsel ilişki tekrar tekrar daha iyi ruh hali ve psikolojik ve fiziksel rahatlama ile ilişkilendiriliyor.

Cinsellik seansları arasında stresin bizi daha az etkilediğini hissetmemizin sebebi beynin hipotalamus adlı bölgesi Hipotalamus, oksitosin adlı bir hormonun üretimini yönetiyor.

Daha yüksek düzeyde oksitosin bizi daha rahat hissettiriyor ve stres durumu ile bağlantılı hormon olan kortizolun etkilerinin azalmasını sağlıyor.

Oksitosin bizi sadece sakinleştirmiyor, aynı zamanda ağrı hissini azaltıyor. 2013’te yapılan bir çalışmada bu hormonun kronik baş ağrısına sahip olanlarda ağrıları azaltabildiği görülmüş.

2013’teki bir diğer çalışmada ise cinsel ilişki sırasında endorfinler adı verilen bir dizi hormonun salgılandığını ve bunun da baş ağrılarını azaltabildiği görülmüş.

Cinsel İlişki Kötü Hissettirebilir mi?

Bunun cevabı maalesef evet. Cinsel ilişki genelde depresif hisler için iyi bir doğal çözüm olarak görülse de, toplumun küçük bir kısmında yükselmeden ziyade ruh halinde düşmeye sebep olduğu görülmüş.

Buna postkoital disfori adı veriliyor ve sebepleri çoğunlukla bilinmiyor. 2010 yılında 222 kadın üniversite öğrencisi üzerinde bunun etkilerinin daha iyi anlaşılması için bir çalışma yapılmış.

Bu katılımcıların %32.9’u cinsellikten sonra negatif bir ruh haline sahip olduklarını söylemişler.

Araştırma ekibi bu durumun yaşam boyu sürmesinin geçmiş travmatik olaylarla bağlantısı olabileceğini düşünüyor. Ancak çoğu vakada sebebi belli değil ve biyolojik durumlar tespit edilememişler.

Yazarlar şöyle diyorlar: “Bu, postkoital disforinin kendine has doğası, yani cinsel ilişkiden sonra yaşanan melankoliye dikkat çekiyor ve bireyler bunun neden olduğunu açıklayamıyorlar.”

Cinsel İlişki Daha İyi Uyku Sağlayabilir

Cinsel ilişki konusundaki çalışmalar onun uykuyu da iyileştirebileceğini gösteriyorlar. Orgazmdan sonra vücut prolaktin adı verilen hormonu daha yüksek düzeyde salgılar ve bu da uykuda büyük rol oynar.

Avustralya’daki Central Queensland Üniversitesi araştırmacıların, cinsel ilişki sırasında oksitosin salgılanmasının bir yatıştırıcı gibi davranabileceğini ve gece daha iyi uyutabileceğini söylüyorlar.

Erkeklerde ise boşalmanın prefrontal korteks adlı gece uykusundan fayda gören beyin bölgesinde aktiviteyi azaltabildiği görülmüş.

Uyurken prefrontal korteks beynin diğer bölgelerine nazaran en yavaş beyin dalgası aktivitelerini gösteriyor ve bu da gündüz vakti bilişsel fonksiyonların doğru şekilde uygulanmalarını sağlıyor.

Araştırmacılar seksin ilerleyen yaşlarda daha iyi bilişsel fonksiyonlara yol açabileceğini, hafıza kaybı ve diğer bilişsel sorunlardan koruyabileceğini belirtiyorlar. Çalışmalar cinsel yoldan aktif olan yaşlı erkeklerin bilişsel fonksiyonlarında artış olduğunu gösteriyorlar.

Kadınlarda ise cinsel olarak aktif olmak özellikle anıları hatırlamayı daha kolay hale getiriyor. Bu etkiler cinsel ilişkiden etkilenen testosteron ve oksitosin hormonlarının davranışlarından dolayı ortaya çıkıyor olabilir.

Bu nedenle sizin için özel olan birisiyle ilişki yaşadığınız zaman, bu anın doğal bir nöral havai fişek gösterisini ateşleyeceğini bileceksiniz ve özel bir hormonal kokteyl tüm biyolojik bataryalarınızı şarj edecek.