İnflamasyonlar çok çeşitli hastalık ve rahatsızlıklarla bağlantılı olabilirler ve bunlar arasında artritten tutun da kalp hastalıkları ve kansere kadar geniş bir skala bulunur. Bunlar gizli katillerdir ve sağlıklı kalmak için onları gözetmek gerekse de genelde gözardı edilirler.

İnflamasyon çok hasar yaratabilir ancak tüm inflamasyonlar zararlı değillerdir, bazıları kötü huylu hücrelere, enfeksiyonlara ve travmalara karşı bir dereceye kadar savunmadırlar. Ancak sistemik ve kronik hale geldikleri zaman gerçek hasar ortaya çıkar. Çünkü hücrelere hasar verir ve mutasyonlara sebep olur. Tüm kanserlerin dörtte biri bu inflamatuvar süreç ile bağdaştırılıyorlar.

Sağlıklı ve yok edici inflamasyon arasındaki dengeyi korumak hastalıklardan korunmak için önemli olabilir ancak yaşla birlikte doğal denge bozulabilir. Çörekotu bu konuda yardımcı olabilir çünkü tohumları thymoquinone adı verilen güçlü bir antioksidan fitokimyasala sahiptir ve ayrıca thymol adlı mikrop karşıtı maddeyi de barındırır.

Çörekotu yağının vücuttaki anormal hücreleri çevreleyen ve yok eden makrofajların aktivitelerini arttırabildiği görülüyor ve ayrıca iyileşmeyi hızlandıran T-hücreleri uyarıyor. Bir çalışmada çörekotu yağı alan deneklerin natural killer hücrelerinin fonksiyonlarında %30 artış, t-hücre aktivitelerinde ise %55 artış görülmüş.

Egyptian Journal of Immunology’de yayınlanan bir çalışmada, çörekotu yağının akciğer dokularında inflamatuvar hücrelerin ve sitokinlerin adetlerini azaltmakta dexamethasone steroidler kadar etkili olabildiği görülmüş.

Phototherapy Research’te yayınlanan bir plasebo kontrollü çalışmada, çörekotu yağının günde iki defa 500 mg alan kadın katılımcılarda romatoid artrit üzerindeki etkileri gözlenmiş. Bir ayın ardından %42.5’inde artrit belirtilerinde azalma olmuş, sabah sertliği azalmış ve şişkinlikler de düşmüş.

Experimental Bioology and Medicine’de yayınlanan bir çaılşmada ise, thymoquinonenin eklem ve kemiklerdeki dokuları yok eden MMP enzimlerinin düzeylerini düşürebildiği gösterilmiş.

Bu güçlü yağ alerji ve astım sorunlarına sahip olanlara da yardımcı olabilir çünkü bu rahatsızlıklar immün aşırı reaksiyonları ile alakalıdırlar. Alerjik rinit olup da bu yağı tüketenlerin belirtilerinde ciddi azalmalar görülmüş ve astım olanlar ise hava yollarında rahatlama yaşamışlar.

Çörekotu yağı kötü kolesterolü azaltmış ve ayrıca iyi kolesterolü arttırmış, atheroskleroz ve kalp hastalıkları ile savaşta risklerin azalmasını sağlamış. Ayrıca kalp krizi ve felçten sonra doku ile organ hasarına sebep olan iskemik reperfüzyon yaralanmasını da azaltabildiğine inanılıyor.

Herhangi bir besin takviyesini yüksek dozda almadan önce dikkatli olmak gerekli çünkü onlar da alerjik belirtiler, mide rahatsızlığı gibi yan etkilere sebep olabilirler ve bu nedenle tüketmeden önce bir tıbbi uzmana danışmak öneriliyor. Çörekotu yağı yerine ilk olarak çörek otunun kendisini yemeklerden kullanmak faydalarını görmek için daha güvenli bir yol olabilir ve aroması da kesinlikle hoşunuza gidecektir.