Herkese merhaba! Bugünkü konumuz: “Metabolizmam yavaş, neden kilo veremiyorum?”. Bu konuda çok fazla soru geliyor. “Hocam, ne yaptıysam olmadı. Her şeyi denedim, bir türlü kilo veremiyorum”. Bugün, biraz bu konudan bahsedeceğiz. Öncelikle, metabolizmanın tanımına bakarak başlayalım…

Metabolizma Nedir?

Metabolizma; yaşamsal faaliyetlerimizin sürdürülebilmesi ve organlarımızın işlevlerini yerine getirebilmesi için vücudumuzda gerçekleşen biyokimyasal işlemler bütünüdür. Bazal metabolizma hızı da; vücudun, hiçbir hareket halinde olmadığında (uyuma hali), yaktığı enerjidir. Günlük olarak yaptığımız aktivite ile birleştirildiğinde, gerçek metabolizma hızımız ortaya çıkmaktadır.

Yazının altında yorum olarak boyunuzu, yaşınızı, kilonuzu yazarsanız; metabolizma hızınızı değerlendirebilirim. Bakalım, metabolizmanız gerçekten yavaş mı yoksa siz mi öyle düşünüyorsunuz?

Bazal metabolizma hızından bahsettik. Peki, bu neden önemlidir? Vücudumuzun tüm aktivitesini; yani organların işlevini ve yaşamsal faaliyetlerimizin sürdürülmesi için gereken enerjidir. Diyet yapan kişilerin yaptığı en büyük hata, bunun altına inmektir. Örneğin, 1000 kalori yakıyorsanız, bundan daha düşük kaloriler alarak, vücudu bir şoka sokmaktır. O zaman ne olur? Bir anda, metabolizma hızınızı yavaşlatırsınız. Ani bir kilo kaybına girersiniz; ancak bu yanlış bir kilo kaybıdır, sıvı ve kas kaybı olabilir.
Daha sonrasında, normal yemek yemeye başladığınızda, bütün kilolar geri gelecektir. İlerleyen zamanlarda da, hiç kilo veremez hale gelebilirsiniz.

Metabolizma Hızımızı Ne Belirler?

Vücut kasınız çok önemlidir. Kas ağırlığı, metabolizma hızını belirler. Yani, kas ağırlığınız ne kadar yüksek olursa, bazal metabolizma hızı ve vücudun yaktığı enerji o kadar fazla olur ve bu da, kilo vermenizi biraz daha kolaylaştırır. Bu nedenle, diyet yaparken vücudumuzdan çok fazla kas kaybı olmamasına dikkat etmemiz gerekmektedir.
İkinci olarak da, cinsiyet çok önemlidir. Genelde, kadın ve erkek arasında bir kıyaslama var. Evli olan kadınlar genelde, “Eşim daha fazla kilo veriyor” diyorlar. Evet, erkeklerin boyu daha uzun ve kas kitlesi daha fazla olduğu için; metabolizma hızı daha fazladır ve daha kolay kilo verirler.

Üçüncü olarak, vücut ağırlığı da çok önemlidir. Şunu da çok fazla duyuyorum; “Hocam, başkası daha hızlı kilo veriyor. Ben yavaş veriyorum”. Burada, kilonuza ve vücut ağırlığınıza çok dikkat etmiyorsunuz. Genellikle; 80,90 ya da 100 kilo gibi bir kilonuz varsa, vücudunuz da yağ da fazladır. Onlar da enerji yakar. Dolayısıyla, metabolizma hızınız yağdan da gelse, daha fazla yaktığı için de daha hızlı kilo verirsiniz. Vücut ağırlığı düştükçe, kilo verme her zaman biraz daha zorlaşır. Bu nedenle, bu da bir faktördür.

En önemli faktörlerden biri de yaş. Biz her zaman diyoruz ki, “30’unuza girmeden kilo probleminizi halletmiş olun. Çünkü, 30’unuza girdikten sonra, metabolizma hızı %5-10 civarında yavaşlar. 40’a girdiğinizde, %5-10 oranında daha yavaşlar”.

Dolayısıyla, 20’li yaşlardayken ya da 20’lere girmeden kilo problemlerini halletmek ve sağlıklı beslenmeyi öğrenmek önemlidir.

Bu yaşlarda hallederseniz, ileride işiniz daha da kolaylaşacaktır.

Endokrin bezleri çok önemli. Genetik olarak tiroit hastalığınız olabilir, tiroit bezleriniz çalışmıyor olabilir. Bunlar bozuk olduğu zaman ve doktora gidip tedavi olduğunuz zaman, yerine getirmiş olursunuz. Ancak, bu hormonlardaki bozukluğu bilmiyorsanız ya da tespit edilmemişse, kilo vermekte zorlanıyor olabilirsiniz. Bunlar, metabolizma hızını etkileyen durumlardır.

Metabolizma Hızını Arttırmak İçin Ne Yapılmalı?

• Güne 1 bardak su ile başlayın. Kadınsanız bir, erkekseniz iki bardak su içebilirsiniz. Bu, bağırsakların çalışmasını sağlayacak ve metabolizmayı hızlandıracaktır.
• Uyandıktan sonra, 1-2 saat içerisinde mutlaka kahvaltınızı yapın. Kahvaltının içeriği protein ağırlıklı olursa, güne enerji yakarak başlamanızı sağlayacaktır.
• Mutlaka, susamasanız bile günde 2-3 litre su için. Araştırmalara göre, suyun metabolizmayı %5 oranında hızlandırma özelliği vardır. Buna dikkat ederseniz, işinize yarayacaktır.
• Ara öğünler yapın. Ara öğün yapan kişilerin daha fazla kilo verdiklerini ve metabolizmalarının hızlandığını biliyoruz. Ara öğün yapmadığınızda, vücudunuz “Besin gelmiyor, ben çalışmayayım ve yağ yakımını durdurayım” der. Bu nedenle, ara öğün yaptığınız zaman metabolizmanız hızlanacaktır.
• Eğer tansiyon probleminiz ya da herhangi bir böbrek hastalığınız yoksa; gün içerisinde 2-3 bardak yeşil çay ve iki fincan kahve içebilirsiniz. Bunlar, metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Kahve ve çayın, şekersiz olmasına dikkat edin.
• Hamur işleri tüketmeyin. Pilav, makarna, tatlı, fast food ve abur cuburlardan uzak durun. Bunlar, vücutta insülin salınımını arttırdığı için, vücut yağ yakımından çok yağ depolamaya yönelecektir. Metabolizma bozulacak ve yavaşlayacaktır. Bu besinlerden uzak durursanız, metabolizmanız yavaş yavaş hızlanmaya başlayacaktır.
• Beslenmenizde mutlaka proteinlere yer verin. Et, tavuk, balık ürünleri tüketebilirsiniz, yoğurt, süt, bakliyatlar tüketebilirsiniz. Bunlardan mutlaka tüketin. Biraz önce de bahsettiğim gibi; hamur işi tükettiğiniz zaman, vücudunuz daha çok yağ depolamaya gider. Protein tükettiğiniz zaman ise, kaslarınız beslenir ve kaslar de metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Aynı zamanda iştah kapatma özelliği de vardır. Bu açıdan, proteinleri yüksek alırsanız, daha fazla yağ yakarsınız ve metabolizmanız hızlanır.
• Her gün 1 saat yürüyüş yapın. Bazal metabolizma hızına gün içerisindeki hareketlerimizi eklediğimiz zaman, metabolizmanın tamamını oluşturur. Eğer, aktivite kısmında ne kadar fazla spor yaparsanız; vücudunuz o kadar enerji yakacaktır ve metabolizmanız da hızlanmış olacaktır.
• Zencefil ve tarçını suda kaynatarak içerseniz, metabolizmanıza faydası olacaktır ve metabolizma hızınızı arttıracaktır.

Bunlara dikkat ederseniz, çok faydasını göreceksiniz. Önemli bir noktadan daha bahsetmek istiyorum… Eğer bir uzmanla diyet yapıyorsanız ya da kendiniz de diyet yapıyor olabilirsiniz; kilo vermenizde bir sorun varsa, kan testlerinize baktırın ve mutlaka tiroidinizi, insülin direncinizi kontrol ettirin. Bunlar da kilo vermeyi yavaşlatan durumlar, vücudumuzda metabolizmada yük oluşturacaktır. Bunun için mutlaka doktorunuza başvurmanızı öneririm.

Elinizde değerler var ve kilo vermekte zorlanıyorsanız ve benden bire bir yardım almak isterseniz; www.ceptediyetisyen.com ’dan ya da Cepte Diyetisyen uygulamasını telefonunuza indirip, size özel planlanmış diyet planı talep edebilirsiniz. Eğer diyet planı talep ederseniz; mutlaka profilinize telefon numaranızı da eklemeyi unutmayın. Ben, sizi arayarak diyet planınızı ona göre oluşturuyorum ve sizi takip ediyorum. Aklınıza takılan sorular varsa, yorum olarak aşağıya yazabilirsiniz. Hoşça kalın…