Bebeğinizin henüz dişleri olmayabilir ancak gelecekte çürük riskini azaltmak için bebek ağız bakımı oldukça önemli ve bu bakım doğduğu gün başlamalı. Temel olarak çocuğun ağız temizliğine alışması kritik bir başlangıç önlemi olacak.

ABD’de yapılan son Ulusal Sağlık ve Beslenme Değerlendirme Anketi, 2-11 yaş arası çocukların %42’sinin diş çürüğüne ve %23’ünün tedavi edilmemiş çürüklere sahip olduğunu gösteriyor. Bebeğin dişleri ve diş etlerinin korunması söz konusu olduğunda, birazcık efor bile çok yol alınmasını sağlıyor ve ne kadar erken olursa o kadar iyi.

Diş Etlerini Temizleme

İlk dişler çıkana kadar diş fırçası veya diş macunu kullanmanız gerekmese de, beslenmeden sonra diş etlerini temizlemek ağızdaki bakteri ve şekerleri temizleyecektir ve bebeğinizin bu sürece alışmasını istersiniz. Bebeğin diş etlerini temizlemek için temiz bir bezi parmağınıza sarın ve diş etlerini onunla kibarca temizleyin.

İçeride Kalacağına Dışarı Çıksın

Bebek ağız bakımının bir diğer parçası ise bebeğin ağzına ne koyduğunuz konusunda dikkatli olmak veya onun ağzına neler soktuğuna dikkat etmek. Diş çürükleri ve diş erimesi bakterilerden kaynaklanır ve bu nedenle bir enfeksiyon olarak görülür. Amerikan Pediyatrik Diş Akademisi, temiz olmayan nesnelerin bebeğin ağzına girmesi ile birlikte bu problemlerin yayılabileceğini belirtiyor. Bu bakteri yayılımına engel olmanın yollarından bir tanesi kendi ağzınıza koyduğunuz hiç bir şeyi onun ağzına sokmamak, bunlar arasında çeşitli malzemeler ve diş fırçaları bulunuyor. Ayrıca bebeğin ağzını korumak için emzik ile biberon ağızlığını her zaman suyla temizlemelisiniz.

İlk Diş Bakımı

Bebeğinizin ilk dişini çıkardığı zaman, yumuşak telli bir diş fırçası ve çok çok az bir miktar diş macununa sıra gelmiş demektir. Florür barındırmayan, yumuşak aromalı ve yanlışlıkla biraz yutulsa bile zararlı olmayan bir diş macunu seçin. Küçük ağızlara uygun ve bebeğin ağzına sığacak bir diş fırçası tercih edin.

İlk diş ortaya çıktıktan sonra bebeğin dişlerini günde iki defa fırçalama alışkanlığı kazanın. Dişi diş fırçası ile nazikçe fırçalayın ve tüm yanları ile çevresindeki diş etlerini de temizleyin. Birden fazla diş çıktığı zaman diş ipi kullanarak diş aralarında biriken artıkları da çıkartabilirsiniz. Bu süt dişleri zamanla düşseler de, erken düşmelerine engel olmak için iyi bakılmaları önemli. Sağlıklı süt dişleri kalıcı dişlerin olacakları yerleri gösterirler ve aynı zamanda çocuğunuzun çiğneme ve kelimeleri doğru telaffuz etmesine de yardımcı olurlar.

İlk Dişçi Ziyareti

İlk dişin gelmesi ilk dişçi ziyaretinin de zamanıdır. Amerikan Diş Derneği, bir yaşına gelen bebeğin dişçiye görünmesini öneriyor. Bir pediyatrik dişçi, yani çocuklarda ağız bakımı uzmanı ile görüşebilirsiniz. Bebeğinizin ilk dişçi ziyareti sahip olabileceğiniz endişelerin giderilmesi için bir fırsat da sunabilir. Eğer bebeğin dişini doğru fırçalayıp fırçalamadığınız hakkında emin değilseniz veya dişler çıkarken ne beklemeniz gerektiğini bilmek istiyorsanız ilk ziyaret sorularınızı sorabilmeniz için iyi bir fırsat olacaktır.

Bebek ağız bakımı yaşam boyu sürecek iyi ağız hijyeni alışkanlığının başlangıcı olacaktır. Eğer bebeğin diş bakımında bir sorunla karşılaşırsanız, dişçiniz yardımcı olacaktır. Ancak neyi ne zaman kullanacağınızı bilmeniz her ziyareti öncekinden daha kolay yapacaktır.