Çalışma arkadaşı bir miktar sağlıklı rekabet dozu sağlayabilir. Bir çalışma onun kardiyo çalışmasının süresini iki kattan fazla arttırabildiğini gösteriyor.

Doğru spor arkadaşını bulmak bir eş bulmak kadar zor bir şey ancak doğru olanı bulmak çok fazla fayda sağlıyor. Bunlar arasında destek olma, ölçülebilir olma ve motivasyon en dikkat çekenler. Hatta sizi biraz daha zorlamaya teşvik edecek sağlıklı bir rekabet ortamı bile yaratabilirsiniz.

Ağırlık odasında, normalde kendi başıma yapamayacağın kadar rep ve daha fazla ağırlık seti yapabildiğimi keşfettik. Ağır setlerde kendime lider olmak yerine, bir arkadaş olduğu zaman formumu takip edebiliyor ve özellikle yoruldukça geribildirim veriyor.

Ayrıca birisi beni beklerken kardiyoyu bırakma ihtimalim de daha düşük.

Ölçülebilir bir fayda var mı? Annals of Behavioral Medicine’de yayınlanan bir çalışmada, bir çalışma arkadaşının kardiyo çalışmalarındaki etkileri araştırılmış ve sonuçları iyileştirip iyileştirmeyeceği değerlendirilmiş.

Çalışmada 58 kadın bir kondisyon bisikleti üzerinde çalışacak şekilde gruplara ayrılmış ve bu altı farklı denemede elde edilen maksimum kalp ritimlerinin %65’ine denk gelecek şekilde yapılmış.

Bir grup kendi başına spor yapmış.

Bir grup sanal bir bağlantı aracılığıyla ekranda bir arkadaş ile spor yapmış ancak ondan bağımsız şekilde spor yapmışlar.
Bir diğer grup ise ekranda yine bir arkadaş varmış ancak bu arkadaş kayda alınmış ve tekrar eden bir görüntüymüş. Yani bu arkadaş daima denekten daha iyi performans gösteriyormuş. Deneklere performanslarının ilk olarak hangi partnerin spor yapmayı bırakacağı üzerinden değerlendirileceği belirtilmiş ve bu da deneğin daha uzun çalışması için motivasyon sağlamış.

Sonuçlar, tek başına spor yapanların durmadan önce ortalama 10.6 dakika çalıştıklarını göstermiş. Bağımsız bir arkadaş ile çalışan grup 19.77 dakika çalışırken, düşük skor almak istemeyen ve arkadaşı tarafından motive edilen grup 21.89 dakika ile en uzun süreyi ortaya koymuş.

Üçüncü grup, tek başına spor yapan gruba göre bisiklet üzerinde iki kat daha fazla süre kalmış.
Çalışma süresini bu kadar ciddi miktarda arttırmanın zaman içerisinde ciddi fitness kazanımlarını sağlayacağı, özellikle aerobik tip egzersizlerde fayda sağlayacağı unutulmamalı (ancak bedeni çok sık ve çok fazla zorlamanın kas gücü ve hipertropi anlamında daha kötü sonuçlar doğurabileceğini unutmayın).

Bir partnerle arkadaşça veya rekabet içerisinde çalışmak kardiyo egzersizleri sırasında daha iyi ve hızlı sonuçlar almanızı sağlayabilir ve sizden daha iyi bir fiziksel kondüsyona sahip olan birisine yetişmeye çalışmanız ile daha fazla katkı elde edebilirsiniz.