Herkese merhaba! Bugün, sizlere spor ve diyet yapmadan kilo vermenin 5 etkili yöntemden bahsedeceğim. Yaşadığımız yüzyılda en çok merak edilen şeylerden biri; “Diyet yapmadan nasıl kilo verebiliriz?”, Nasıl spor yapmayız?”, “Bu şekilde kilo vermek mümkün mü?”. Bu soruların üzerinde çok tartışılıyor. Cevabı: Tabi ki de mümkün. Bunun nedenlerinden de bahsedeceğim…

Bazı insanlar, diyet ve spor yapmadan kilo vermek istiyor. Kimisi de elinde bir liste olmasını istiyor ve bu yöntemle kilo vermek istiyor. Bunlardan da bahsetmiş olacağım. Şimdi, bu 5 etkili yönteme geçmeden önce sizlere bir soru sormak istiyorum.
Spor ve diyet yapmadan zayıflamak mı yoksa spor ve diyet yaparak biraz daha hızlı kilo vermek mi sizi mutlu eder? Bu sorunun cevabını yorum olarak bırakırsanız memnun olurum. Bakalım, insanların psikolojileri ve tercihleri ne yönde? Beş etkili yönteme gelecek olursak… Bu kez; daha az etkili olandan en etkili yönteme doğru gideceğiz. Hadi gelin, 5. yöntem ile başlayalım!

5. Yiyeceklerinizi Yavaş ve İyice Çiğneyerek Tüketin

Beynimizden midemize tokluk sinyali 15 dakika içerisinde gider. 15 dakikada, eğer tabağınızdaki tüm yemeği yerseniz; beyin daha doymadan tabaktaki ve masadaki her şeyi bitirmiş olursunuz. Yavaş yavaş yerseniz; 15 dakika sonunda vücudunuz beyninize tokluk sinyalini göndermiş olur ve tabağın yarısında doymuş olursunuz. Bu şekilde, daha fazla yemeğe devam edemediğinizi ve vücudunuz “Yeme!” dediği için yemeği kendiliğinden bırakmış olduğunuzu göreceksiniz. Bu şekilde, bir yandan da kiloların gitmeye başladığını göreceksiniz.

4. Tabakların Boyutunu Küçültün

Özellikle restoranlarda, artık tabaklar birbirleriyle yarışıyor. Geçenlerde, önüme kocaman, tepsi büyüklüğünde bir tabak geldi. Bu tabakları bitirdiğiniz zaman, fazladan kalori almış oluyorsunuz. Evinizdeki tabaklara dikkat edin.

Eski zamanları hatırlarsanız, küçücük kaselerimiz vardı. 3-4 kaşık yoğurt ya da 1 kepçe çorba ile doluyordu ve biz bunu fazla hissediyorduk. Ancak, şuandaki tabaklarımıza, kaselerimize bakacak olursak kocaman olmuş! Hatta, “Hocam, normal kase mi IKEA kasesi mi?” soruları alıyorum. Bunlara yemek koyduğunuz zaman, beyniniz, “Bu yemek az, ben bununla doymam” diyecektir. Ancak, küçük tabağa yemek koyduğunuz zaman, beyninize psikolojik bir sinyal gider ve “Evet, tabağın tamamı dolmuş” der.

Tabakları küçülttüğünüzde, psikolojiniz de kendini o yönde geliştirdiği için; az yemeye başladığınızı ve kiloların da yavaş yavaş kendiliğinden gittiği göreceksiniz. Bunlar gerçekten çok önemli. Bir de, ne kadar doğru olduğunu bilmesem de; mavi rengin, iştah üzerinde baskılama özelliği olduğunu gösteren araştırmalar var. Bu nedenle, kırmızı ve turuncu gibi sıcak renkler yerine, daha soğuk renkler tercih ederseniz, iştahınız biraz daha kapanacak ve kilo vermenize yardımcı olacaktır.

3. Acıktığınız Zaman Ayran Ya Da Süt İçin

Özellikle ayranı tercih etmenizi öneririm; çünkü, kalorisi süte göre daha düşüktür. Acıktığınız zaman bir bardak ayran içtiğinizde, ortalama 50 kalori alırsınız. Bunun neredeyse hiçbir önemi yok. Ve ayran, kalsiyum içeriği ile de direkt yağ yakmanıza ve iştahınızın kapanmasına yardımcı olur. Eğer, acıktığınız zaman ayran ya da süt türü bir şey içerseniz; hem yüksek kalori almamış hem de iştahınızı kapatmış olursunuz. Bu sayede de, zararlı besinlere yönelmeden ve diyet yapmadan, yavaş yavaş kendiliğinden zayıflamış olursunuz.

Bazı danışanlarımın, hatta 40 kilo veren bir danışımın bana sorduğu ve çekindiği soru şuydu, “ Hocam, ben acıkıyorum ama bazı zamanlarda ayran içiyorum”. Ben de dedim ki, “Ayran içebilirsin, gerçekten kilo vermene de etkili olur ve iştahını kapatır”. Bu kişi, istediği zaman ayran içerek ve normal diyetini uygulayarak 40 kiloya kadar verdi. Bu nedenle, ayran kilo vermeye engel olmayacaktır.

2. Yemeklerden Önce Kuru Meyve/ Meyve Tüketin

Yemeklerden yarım saat önce, bir porsiyon meyve ya da 2-3 kuru kayısı tüketebilirsiniz. Bunu istememin sebebi; normalde, çok fazla acıktığınızda, ana öğünlerde çok fazla yemeniz. Ancak, ana öğünden böyle bir şey tükettiğiniz zaman kan şekeriniz normale gelir ve ana yemekte çok fazla tüketmeden, hemen doyarsınız. Diyet yapmayarak, bir çorba ile bile masadan kalkabilirsiniz.
Hatta, bundan yaklaşık 10 sene önce şöyle bir haber vardı, “Yemeklerden önce tatlı yiyin, bu sizin yemek yemenizi engelleyecek!”. Teorik olarak doğru ama tatlı yediğiniz zaman tabi ki kilo alacağınızı da unutmayın.

1.Sadece Sağlıklı Besinler Tüketin

Diyet yapmadan kilo vermek istiyorsanız, sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirin. Peki, kilo aldırmayan besinler nelerdir?

• Sebze yemekleri,
• Bakliyatlar,
• Et yemekleri,
• Süt ve süt ürünleri

Bu besinleri bir kenara not alın. Diyelim ki, kilo vermek istiyorsunuz ama diyet yapmak istemiyorsunuz. Acıktıkça bu besin gruplarından tüketin. Sebze yemeği yiyeceksiniz ve 2 tabak yediğiniz zaman size fazla kalori aldırmayacak. Aynı şekilde et, yoğurt, yumurta ve süt de öyledir. Bunlardan doyana kadar yiyerek kilo vermeniz mümkün.

Abur cuburlar, tatlılar ve hamur işlerinden uzak durun ve yukarıdaki besinlerden istediğiniz kadar tüketin. Bu şekilde kilo veren çok fazla insan var. Siz de, hem doymuş olacaksınız hem de bir yandan, bir listeye bağlı kalmadan kilolarınız gitmiş olacaktır. Bu nedenle, bu yöntem benim için en etkili yöntemdir.

Bir de, bu yöntemle zayıfladığınız zaman, verdiğiniz kilolar daha yavaş gider ve daha kalıcı olur. Yani, siz bu yöntem ile fazla kilolarınızı 3 ayda değil 2 yılda kendiliğinden vermiş oluyorsunuz. Bu süreç içerisinde, yaşam tarzınız da değişmiş oluyor.

Dolayısıyla, “Listem bitti, artık ne yiyeceğim!” korkusuna da kapılmamış oluyorsunuz. Bu da, bu yöntemin daha kalıcı olmasını sağlıyor.

Diyet ve spor yapmadan kilo vermek tabi ki de mümkün. Ama biz her zaman, “Sporunuzu da yapın, daha sağlıklı olun” diyoruz.

Bazı kişiler, “Hocam, benim düğünüm var, nişanım var, fotoğraflarda böyle çıkmamam lazım” diyorlar. Eğer zaman kısıtlamanız varsa ve disiplinli olmak istiyorsanız, benden yardım alabilirsiniz.