Hipokrat’ın “Yürüyüş, bir insanın en iyi ilacıdır” sözünü hiç duydunuz mu? Yürümenin iyi bir uyku ve sağlıklı bir beslenme programı ile birlikte doktordan tamamen uzak durmanıza yardımcı olabileceğini söylesek? Her gün yürüyüş yapmak, bir kişinin yalnızca genel görünümünü değil, sağlığını da iyileştirebilir. Ayrıca ücretsizdir, kolaydır ve çok az çaba gerektirir. Bu yazıda, her gün yürürseniz vücudunuzda meydana gelebilecek 10 değişim hakkında bir liste hazırladık…

1.Beyinde Olumlu Değişimler Meydana Gelir

Kansas Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, yürüme gibi aktiviteler; bunama gibi hastalıkların erken yaşlarda başlamasını engeller ve Alzheimer riskini azaltır. Milyonlarca insanın giderek artan bir sayı ile Alzheimer hastalığına yakalandığı biliniyor. Bu sayının, ilerleyen günlerde ikiye katlanacağı düşünülüyor. Ancak, her gün yürümek ve egzersiz yapmak gibi fiziksel aktiviteler gerçekleştiren insanlarda Alzheimer görülme olasılığı, hareketsiz bir yaşam süren insanlara göre daha azdır. Yürümek ayrıca, genel zihinsel sağlığın iyileşmesinde de etkilidir. Yürümek, zihinsel stresin azalmasına ve daha yüksek oranlarda endorfin salgılanmasına yardımcı olmaktadır.

2. Görüş Kalitesini Arttırır

Bacakları hareket ettirmenin gözlere etki edebileceği kulağa ilginç gelse de, yürümek göz sağlığı üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Yürümek, göz basıncını azaltarak göz tansiyonu ile mücadeleye yardımcı olabilir. Göz sinirlerini etkileyerek görme bozukluklarına neden olan glokom ile mücadele ederken, belirtileri azaltmak için en iyi yöntemlerden biri düzenli yürüyüştür. Erken yaşlarda düzenli yürüyüşlere başlayarak, ileride ortaya çıkabilecek göz hastalıkları riskini de azaltmış olursunuz.

3. Kalp Hastalıklarını Önler

Amerikan Kalp Vakfı’na göre yürümek; kalp hastalıkları ve felci önlemek konusunda en az koşmak kadar etkilidir. Düzenli yürüyüşler yapmak; yüksek tansiyon ve kolesterol seviyelerini azaltır ve kan dolaşımını arttırarak kalp krizi riskini de önlemeye yardımcı olmaktadır. Kalp hastalıkları riskini azaltmak için her gün ortalama 30 dakika yürümek bile çok etkili olacaktır.

4. Akciğer Kapasitesini Arttırır

Aerobik bir egzersiz olan yürüyüş; kan dolaşımındaki oksijen akışını arttıran ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olan bir egzersizdir. Toksinlerin atılması, akciğerler için çok önemlidir. Düzenli yürüyüş ile birlikte gelen daha iyi ve daha derin nefesler sayesinde, akciğer hastalıklarına bağlı bazı belirtiler de hafifletilebilir.

5. Pankreas Üzerinde Olumlu Etkilere Sahiptir

Kulağa ilginç gelebilir, ancak yürümek, şeker hastalığının önlenmesinde koşudan çok daha etkili bir egzersiz olarak görülmektedir. Bir grup üzerinde yapılan 6 aylık bir çalışma sonunda; yürüyen grubun glukoz toleransının, koşucu gruba göre 6 kat daha fazla gelişme gösterdiği sonucuna varılmıştır.

6. Sindirim Sistemini Düzenler

Her gün düzenli olarak yürüyüş yapmak; ileride kolon kanseri riskini azaltmakla kalmaz; aynı zamanda bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirim sistemini geliştirir ve kabızlık probleminin engellenmesini sağlar.

7. Kilo Verirken Kas Kaybını Engeller

Fazla kilolu bireylerde, kilo kaybederken kas kaybının da engellenmesini sağlamak için sadece yürüyüş de yeterli olabilir. Her gün düzenli olarak on bin adım atmak; aralara eklenen yokuş gibi aktiviteler ile de birlikte, gerçek bir egzersiz rutini sayılmaktadır.

Ayrıca, yürüyüş diğer pek çok egzersizde olduğu gibi ertesi gün bacak ve kas ağrılarına neden olmadığından, özellikle kilolu bireyler için daha etkili bir seçenek olacaktır.

8. Kemikleri ve Eklemleri Güçlendirir

Yürüyüş yapmak, eklem hareketliliğini arttırır ve kemik kütlesi kaybını engeller. Ayrıca, kırık oluşması riskini de azaltmaktadır. Uzmanlar; eklem ağrıları ve iltihaplanmaların azaltılması için her gün düzenli olarak en az 30 dakika yürüyüş yapılmasını önermektedir.

9. Sırt Ağrılarını Engeller

Zorluk derecesi yüksek, etkili egzersizler sırt ağrılarına neden olabilir. Bu noktada yürüyüş, hayat kurtarıcı bir egzersiz olarak devreye girmektedir. Ayrıca yürüyüş, zorlayıcılık derecesi düşük bir aktivite olduğundan, yüksek yoğunluklu antrenmanlar gibi acı ve rahatsızlığa neden olmaz. Bununla birlikte, kan dolaşımının iyileşmesine ve omurga sağlığına da katkıda bulunur. Ek olarak, duruşun düzelmesinde ve esnekliğin arttırılmasında da etkilidir.

10. Zihni Sakinleştirir

Yürümek; depresyon bozukluğu olan hastalarda, semptomları iyileştirdiğine göre, bitkin ve yorgun hissetmenize de yardımcı olabilir. Yanınızda sevdiğiniz bir arkadaşınızla yapacağınız keyifli bir yürüyüş, daha mutlu hissetmenize ve ruh halinizi iyileştirmenize de yardımcı olacaktır. Yürüyüş yapmak için bir spor salonunu tercih edebileceğiniz gibi, açık hava yürüyüşlerini de tercih edebilirsiniz. Özellikle açık havada ve deniz kenarında yapılan yürüyüşler, depresyon belirtilerinin azalmasında oldukça etkilidir.