Kükürtlü sabun sağlığa pek çok faydası olan sabun türlerinden bir tanesi. Bu faydalar arasında cilt problemlerini tedavi etmekten tutun da vücudu etkili şekilde temizlemeye kadar çok sayıda faktör bulunuyor. Kükürtlü sabun şampuanlarda, losyonlarda, klasik sabunlarda, kremlerde ve jellerde bulunabiliyor ve her birinin farklı kullanım alanları mevcut. Krem, jel ve sabun tiplerinde olanları cilt için daha makul sonuçlar sağlarken, şampuan formunda olduğu zaman saçlarınız için faydalarını elde edebiliyorsunuz. Kükürtlü sabunun faydalarını anlamak sizin için iyi bir tercih olup olmadığını anlamanıza da yardımcı olacak.

Kükürtlü Sabunun Yapısı

Kükürtlü sabundaki kükürt içeriği genelde %10 civarında olur. Sabunun geri kalanında ise doğal sabun bazı ve kokular bulunur, böylece kükürt kokusu bastırılır. Kükürtün cildi kurutabilme özelliğinden dolayı, antibakteriyel ve antiseptik faydalarının yanında herhangi bir yaygın cilt probleminin tedavisinde de kullanılabilir.

Cilt Üzerindeki Faydaları

Akne Tedavisi

Kükürtün dikkat çeken özelliklerinden bir tanesi, cildin biraz kurumasına ve ardından parçalanıp dökülmesine sebep olması.

Cildinizde sivilce olduğu zaman cilt normalden daha yağlı ve nemlidir. Kükürt cildi kuruttuğu zaman, üzerindeki sivilce inflamasyonları ve diğer kusurlar da azalırlar. Kükürt aynı zamanda cildin yağlılığını da azaltarak gözeneklerin tıkanmalarına engel olur ve böylece beyaz noktaların görünümlerinin de azaltılmasına yardımcı olur.

Uyuz Tedavisi

Mikroskopik mitelar kendilerini cildin altına gömdükleri zaman uyuz ortaya çıkabilir. Bu kaşıntıya, ağrılara ve tahrişlere sebep olur. Kükürt bu mitelar için zehirlidir ve onları öldürebilir. Dolayısıyla uyuz tedavisinde verimli bir şekilde kullanılabilir.

Saboreik Dermatit

Saboreik dermatit, cildin üzerinde yetişen bir mantardan kaynaklanır ve cildin yağlı, kırmızı, döküntülü ve pullu görünmesine sebep olur. Bu cilt hastalığı vücutta pek çok yerde ortaya çıkabilir ve bunlar arasında yüz, göğüs, kol altları ve saç çizgisi de bulunuyor. Kükürtlü sabun mantarları öldürüp ortadan kaldırır ve bu da saboreik dermatit tedavisine yardımcı olabilir.

Rosacea

Rosacea rahatsızlığı yanaklarda, alında, çenede ve burunda kırmızılıklara, isiliklere ve çıkıntılara sebep olan kronik bir cilt rahatsızlığı. Ayrıca saç derisinde, göğüste, boyunda ve kulaklarda da ortaya çıkabilir. Bozukluk tedavi edilmezse kırmızılık daha inatçı hale gelir ve aşırı derecede rahatsız edici olur. Uzun süreler boyunca tedavi edilmeden bırakılırsa, kılcal damarlar görünür hale gelirler. Kükürtlü sabunun kurutucu özellikleri kızarmaları azaltır ve ciltte ortaya çıkan rosacea isiliklerini ortadan kaldırır.

Diğer Rahatsızlıklar

Kükürtlü sabun genel olarak şu rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılabilmekte ve cilde aşağıdaki faydaları sağlamaktadır:

• Cildin gergin ve sıkı olmasını sağlar
• Sedef hastalığına engel olur
• Siyah ve beyaz noktalara karşı etkilidir
• Cildin yenilenmesine yardımcı olur
• Terleme problemlerine karşı önleyicidir
• Saç derisini mesken tutan mantar ve diğer enfeksiyonların temizliğinde kullanılabilir

Nasıl Kullanılır?

Kükürtlü sabun ancak ve ancak uzun vadeli kullanımda etkisini gösterebilen bir ürün olduğu için onu kullanmaya başladıktan bir kaç gün sonra hemen sonuç almayı beklemek pek de mantıklı olmaz. Fakat sabahları ve akşamları birer defa yüzünüzü kükürtlü sabun ile yıkamanız halinde zamanla sonuçları görebilirsiniz. Bunun için kullanımı aksatmamalı ve devamlı olarak uygulamayı sürdürmelisiniz.

Kurutucu özelliğinden dolayı hangi rahatsızlık için kullanırsanız kullanın, günde iki seferden fazla kullanımı önerilmiyor. Yağlı ve sivilceli ciltleri bile kurutabildiği için bu konuda dikkatli olmak önemli. Kullanım sırasında cildin emmesi veya içine işlemesi için kükürtlü sabunu çok fazla bekletmenize de gerek yok. Çünkü fazla beklemesi cildin normalden daha fazla kurumasına sebep olur. Bir iki dakikalık bir bekleyiş yeterli olacaktır.

Saçlar İçin Kullanım Alanları

Kükürtlü sabun cilt için günde 2 defa kullanılabiliyor ancak onu saçları için kullanacak olanların haftada sadece bir kaç defa uygulama yapmaları yeterli olacaktır. Aksi taktirde çok fazla kuru saça sebep olarak saç yapısının hasar görmesine sebep olabilir.

Saçlar üzerindeki genel etkilerine değinmek gerekirse;

• Bitlere karşı koruma sağlar ve onlarla savaşır
• Kırık ve yorgun saçları tamir eder
• Çok yağlı saçların normal dengesine oturmasını sağlar
• Saç ve saç derisi temizliğine yardımcı olur
• Saç diplerinde bulunan gözenekleri açarak hava almalarını sağlar
• Saçlara canlılık ve parlaklık verir

Kükürtlü sabun her ne kadar saçlara iyi gelse de özellikle hali hazırda kuru saçları olanların kullanımı için önerilmiyor. Çünkü fazla kuruma saçların en az fazla yağlanma kadar düşmanı.