Sezaryen doğum ABD’de bir salgın halini almış durumda. Şu anda hamile olan her 3 kadından 1 tanesi sezaryen doğum yapacak. Eğer bebeğin yaşamının kurtulması için sezaryen ihtiyacınız varsa bu mucize bir şey ve alınacak riskler ile ağrıların her birine değer.

Bazen bebek ters duruyorsa ve döndürülemiyorsa, ikiz bebekler varsa, sezaryen bebekler için riski ciddi anlamda azaltıyor.

Eğer siz ve sağlık kurumunuz güvenlik nedeniyle sezaryende karar kıldıysanız, bir takvim oluşturmalısınız. Elbette sezaryen doğumlar konusunda deneyimli ve bilindik bir hastane seçmek de önemli.

Ancak sezaryen doğumun şu özellikleri dikkate alınmalı:

  • Sezaryen, bebeğinizin keyfini çıkartmak isterken ağrılar ve komplikasyonlar ile haftalarca uğraşmanıza sebep olabilecek büyük bir karın ameliyatıdır.
  • Kanama ve enfeksiyon riskini arttırır.
  • Rahmin kesilmesine sebep olur ve yıllar boyunca ağrı ile komplikasyonlara sebep olabilecek iç lezyonlarla sonuçlanır.
  • İleride ektopik hamilelik ve gebe kalma zorlukları ihtimalini arttırır.
  • Bebeğin gelecekte astım sahibi olma ihtimalini arttırır.
  • Anne sütünün gelmesini geciktirir ve bu da annelerin emzirmenin zorluklarındaki artıştan dolayı vazgeçmelerine sebep olur.
  • Gelecek hamileliklerin sağlıklı geleceğini tehlikeye atar ve düşük doğum ağırlığı, erken doğum ve ölü doğum riskini arttırır.
  • Kadınları sıklıkla 6-12 ay boyunca tıbbi şikayetlerle başbaşa bırakır.

Eğer gerçekten sezaryen ihtiyacınız varsa, mucize bir yaşam kurtarıcı olabilir ama ihtiyaç yoksa kaçınmak en iyisi.

Neyse ki, çoğu sezaryen aslında tıbben gerekli değil. Hamileliklerin %85’i normal ve düşük riskli ve kesinlikle sezaryen gerektirmiyor. Hatta bir defa sezaryen olduysanız veya 40 yaşın üstündeyseniz sezaryenin gerekli olduğunu gösterir kesin bir kanıt yok. Çoklu doğumlarda bile sezaryen sık sık vajinal doğumdan daha tehlikeli.

En önemlisi de, belli tip doğum uygulamalarını kullanan ebe ve doktorların sezaryen riskini ciddi anlamda azaltabildiklerini biliyor muydunuz?

Sezaryenden Sonra Normal Doğum

Eğer geçen defa sezaryen olduysanız, bu defa hala vajinal doğum yapabilirsiniz. Bu uygulama için en önemli faktör yaş. Ancak annenin yaşı değil, bebeğin yaşı da değil, doktorun yaşı!

Çünkü geçmişte doktorlar vajinal doğumda rahim yırtılması ihtimalinin daha yüksek olduğu konusunda eğitildiler. Ancak New England Journal of Medicine’de yayınlanan 2004 tarihli bir çalışmada, rahim yırtılmasını vajinal doğumların %1’inden daha azında ortaya çıktığı belirtiliyor. Yani sezaryen geçirmiş olan kadınların da vajinal doğum şansları diğer kadınlar kadar yüksek.

40 Yaşın Üzerinde Misiniz?

40 yaş üzeri kadınların sezaryen geçirme ihtimallerinin %40 olduğu bir gerçek ve sezaryen ile sonuçlanacak uzun bir doğum süreci için mücadele etmek yorucu ve moral kırıcı. Ancak 40 yaşın üzerindeki diğer %60’lık kısmın içerisinde olma şansınızı arttırabileceğinizi biliyor muydunuz? 40’ının üzerindeki pek çok kadının sezaryene ihtiyacı yok ve sezaryensiz de doğum yapabilir.

Sezaryenden Kaçınmak İsteyen Her Hamile Kadının Bilmesi Gerekenler

Doktor ve hastaneyi sezaryenden kaçınmak istediğinize dair bilgilendirirseniz bu riski yeterince azaltabilirsiniz. Yapılması gerekenler şöyle:

Hamilelikte Ölçülü Spor

Hareketsiz kadınların, hamilelikte 1. ve 2. trimesterde aerobik yapmış olan kadınlara göre sezaryen geçirme ihtimalleri 4 kat daha fazla.

Düşük Sezaryen Oranlarına Sahip Bir Doktor Bulun

Sezaryen oranı düşük ve başarılı vajinal doğum oranı yüksek bir doktor bulun. Vajinal doğum gerekli değilse bile bunu yapın çünkü doktorun hemen sezaryene geçmeyeceğini bilirsiniz.

Size Vakit Ayıracak Bir Doktor Bulun

İş saatlerinden dolayı acele edip hemen doğurmanız için baskı yapan bir doktor yerine size vakit ayıracak bir doktor bulun.

Bebek Ters Gelirse Ne Olacağını Sorun

Hamileliğin son döneminde bebek ters pozisyondaysa doktora ne olacağını sorun. Doktorun bebeği döndürme konusunda deneyimli olduğundan ve sezaryenden önce buna çalışacağından emin olun.

Hastane Politikalarına Bakın

Eğer vajinal doğum istiyorsanız, hastanenin buna müsaade ettiğinden emin olun.

Eğitimli Bir Kişiden Destek Alın

Doğum sürecinde yardımcı olacak eğitimli bir personel yanınızda olsun. Eğer ebeniz yoksa deneyimli bri doula da tutabilirsiniz. 2001 yılındaki bir çalışmada, ebe veya doula desteği alan kadınların sezaryen risklerinin %56 düştüğü görülmüş.

Doktorun ve Hastanenin Normal Doğumu Destekleyen Uygulamaları Olduğundan Emin Olun

  • Yatmak yerine dik duracağınız ve hareketli bir pozisyon seçin
  • Enerji vermesi için iyi beslenin ve su için
  • Devamlı elektronik monitörden uzak durun
  • Pitocin ile doğumu hızlandırmaktan kaçının, çünkü kasılmaları arttırır ve diğer tıbbi müdahaleleri daha gerekli hale getirir