Herkese merhaba! Bugün sizlere; kilo almanıza sebep olan 9 diyet hatasından bahsedeceğim. Aranızda bunları yapan varsa, lütfen yorum olarak aşağıya yazın. Bakalım, siz hangi hataları yapıyorsunuz?

1.Çok Fazla Şok Diyetler Yapmak ve Aç Kalarak Zayıflamaya Çalışmak

Bu, en önemlisidir. Birçok kişi, “Ben çok fazla kilo aldım. Artık yeter! Bu kilolardan kurtulmak istiyorum.” diyor ve bir an önce o kiloyu vermeye çalışıyor. Halbuki, siz bu kiloyu bir günde almadığınız için, bir günde de vermeye çalışmamalısınız. Dolayısıyla, şok diyetler size anlık fayda gösterse de; sonrasında metabolizmanızı yavaşlatacağı için, normale döndüğünüzde kilo almanıza neden olacaktır. Bir de şunu unutmayın; aç kaldığınız zaman, gerçekten etkili bir şekilde zayıflayamazsınız. Sadece metabolizmanız yavaşlamış olacaktır.

2. Çok Fazla Büyük ve Yanlış Hedefler Koymak

Genelde kişiler, biraz önce de bahsettiğim gibi; çok fazla kilo aldıkları zaman artık bıkıyorlar ve “Yeter artık, ben bu kilolardan kurtulayım” diyor. Ve sanıyor ki, bir ay içerisinde aldığı tüm kiloları verebilecek. Siz bu kiloları bir ayda almadınız ki bir ayda gönderin. Bu nedenle, doğru hedefler belirlemelisiniz.

60 kilo ağırlığındaki biri; metabolizması ve yağ oranı ile belki üç kilo verebilir ancak 100 kilo ağırlığındaki bir kişi 7 kilo verebilir. Bu nedenle; kilonuz düşükse, metabolizmanız yavaşsa, ayda 6-7 kilo veremediniz diye diyetinizi bozmayın, bu hataya düşmeyin.

3. Kilo Veremediğiniz Hafta Hayata Küsmek

Sanıyorum ki böyle kişiler çok fazla var. Benim danışanlarımda da oluyor. İlk hafta, 2-3 kiloyu rahat bir şekilde veriyor. Sonrasında, ikinci hafta kontrole geldiğinde kilosunun değişmediğini görüyor. Bu kez, “Tamam, ben kilo veremedim. Her şey bitti, artık ben kilo veremeyeceğim” diyor. Böyle bir şey söz konusu değil! Bu hatayı özellikle paylaşmak istedim.
Vücudunuz, ilk hafta hızlı kilo verdiği için, ikinci haftada bunu dengeye oturtur. Yani, birinci haftada verdiğiniz 3 kilonun ardından, ikinci hafta sizi aynı rakamda bırakarak; iki haftada 3 kilo verdirerek sizi dengeye girdiriyor. Bu nedenle; bu noktada sabırlı davranırsanız, üçüncü haftada tekrar hızlı kilo verdiğinizi göreceksiniz.

4. Çok Katı Bir Şekilde Diyete Başlamak ve Kısa Sürede Bırakmak

Beni bu kişilere “maymun iştahlı” diyorum. Yani, aslında bu kişilerin kilo verme isteğini tartışabiliriz ya da belki de sıkılganlık seviyeleri farklıdır. Ancak, bunun altında yatan neden şu; çok katı bir şekilde diyete başlıyorsunuz, belki de 1 ay boyunca çok sıkı bir diyet yaptınız ve güzelce kiloları verdiniz.

Evet, siz hızlı kilo verirsiniz ama beyninizin açlığı artmaya başlar. Yani, mental bir açlık oluşmaya başlar. Sonrasında da, bir tane çikolata yediğinizde, bu beyninizde çok büyük bir mutluluk uyandırır ve eski alışkanlıklarınıza geri dönmenize neden olur. Siz de eski alışkanlıklarınızı özleyip ona geri dönersiniz.

Ben danışanlarımda şunu uyguluyorum; “Bir hafta kilo verdin, bir öğünde canın ne istiyorsa ye. Onu vücudun alsın, sonrasında diyete tekrar devam et”. Bu, hem kilo vermenize yardımcı olur hem de mental açlığınızı giderir. İkinci hafta yine kilo verdiğinizde, “Pazar kahvaltısını serbest yap” diyorum. Bu şekilde, beyninizin aç yaşamasına ve açlığının artmasına izin vermemiş olursunuz.

5. Ekmeği Tamamen Kesmek

Bu da yapılan yanlışlardan biridir. Ekmeği, diyetimizden çıkaramayacağımızı biliyoruz. Ekmek, Türk toplumunun en sevdiği besinlerden biridir. Bunun yanında, şöyle bir zararı da var; ekmeği çıkardığınızda, vücudunuz karbonhidrat grubunu unutur. Siz ekmeği tekrar yemeğe başladığınızda, fazladan kilo almaya başlarsınız. Yani, normal yerken bile bir anda kilo almaya başlarsınız. Etkenlerden biri budur.

Ayrıca, vücudumuzun kullandığı enerji kaynaklarından biri, karbonhidratlardan gelmektedir. Diyelim ki ekmeği kestiniz ve az enerji almaya başladınız. Vücudunuz, bir anda yetersizliğe girer ve kas-su kaybetmeye başlarsınız. Dolayısıyla, hem normal kilo vermemiş olursunuz hem de cildiniz su kaybettiği için yaşlanma etkileri göstermektedir.

6. Her Gün Tartılmak

Diyet yapanlar, “Hocam bugün şöyle çıktı, ertesi gün daha fazla çıktı” diyorlar ve hemen her gün tartıya çıkıyorlar. Vücudumuzun bir günü bir günü tutmaz ve bir gün, kiloyu kıyaslamak için çok kısa bir süredir. Bu nedenle, diyet döneminde her gün tartılmanızı istemeyiz. Bu, sizin motivasyonunuzu düşürebilir.

Ben, haftada 1 tartılmanızı öneririm. Bunun nedeni de, vücudun ödem seviyesinin her gün değişmesidir. Bir gün ödemli çıkabilir ve siz o gün kilonuzu artmış görebilirsiniz. Bu tür durumları yaşamamak ve güzel rakamlar görebilmek için, haftada birden fazla tartılmanızı önermiyorum.

7. Ara Öğünleri Atlamak

Bunun nedeni de, insanların “Ara öğünler yapmazsam daha az kalori alırım. Bu şekilde de daha fazla kilo veririm” diye düşünmesidir ama inanın, vücudunuz bu şekilde çalışmıyor. Ben burada, günde 10-20 tane danışanımla görüşüyorum. Bazıları ara öğün yapıyor, bazıları atlıyor. İşten dolayı vakit bulamayabiliyor ya da kilo verme amaçlı olarak ara öğünleri atlıyor ve o hafta kilo vermeleri gerçekten yavaşlıyor.

Bu nedenle, ara öğün yaparsanız kilo vermeniz daha kolay olacaktır. Ara öğün yaparken, illa üç tane yapmanıza da gerek yok. Bir tane fazladan ara öğün; vücudun sürekli besin geldiğini algılamasını ve metabolizmayı sürekli çalıştırmasını sağlar. Vücuda bir şey girmediğinde vücut susar, kendini bazal’a çeker ve enerji yakmaz. Bu nedenle, ara öğünleri atlamazsanız daha kolay kilo verebilirsiniz.

8. Tek Yönlü Beslenmek

Birçok kişi, daha kolay kilo verebilmek adına, biraz da kolayına geldiği için tek yönlü besleniyor. Sadece protein alıyor ya da yalnızca sebzelerden besleniyor. Bu tür beslendiğinizde; vücudunuz vitamin ve mineraller yönünden yetersizliğe girer.

Evet, belki 1 hafta size iyi kilo verdirir ama sonrasında metabolizmanız diğer besinleri de isteyeceği için metabolizmanız tekrardan yavaşlayacaktır. Bu nedenle, tek yönlü beslenmemeye çalışmanızı öneririm.

9. Akşam 6’dan Sonra Hiçbir Şey Yememek

Bu, çok yanlış. Hatta bazen o kadar ileri gidiyorlar ki, “Akşam yemek yemeyin” diyorlar. Bunu 3-5 gün yaparsanız çok önemli değildir ama genel hayatınıza bunu yayarsanız; akşam vücuda besin gitmediği için 00:00’de gireceği bazala 18:00’den sonra girecektir. Bazal dediğimiz şey; metabolizmanın hayatta kalmak için yaktığı en düşük enerjidir. Yani, size o kadar düşük enerji yaktırır ki; metabolizma çalışmadığı için kilo vermeniz zorlaşacaktır.

Bu nedenle, akşam 19:00- 20:00’e kadar meyve tüketebilir ya da yoğurt yiyebilirsiniz. Bu tür ara öğünler, kilo vermenize engel değildir. Diyelim ki, akşam yemeğinden sonra bir şey yemediniz. Vücudunuz kilo vermemeye başlayacaktır. Zaten bilimsel olarak da; yatmadan iki saat önce ara öğün yapabilirsiniz, yatmadan dört saat önce de ana öğün yapabilirsiniz. Bu kurala dikkat ettiğiniz zaman, vücudunuz da o besinleri yakacak ve bir problem olmayacaktır.