Evet, iyi şeylerin bile fazlası olabilir ve bu nedenle sporu ne zaman bırakmak gerektiğini bilmek gerekir.

Dünyanın büyük kısmında, spor yapmak için motive olmak veya yaşama yeteri kadar spor sokmak bir zorluk haline gelebiliyor.

Ancak insanların küçük bir kısmı için, tam tersi bir zorluk oluyor: bazılarımız çok fazla spor yapıyoruz.

Evet, spor bir bağımlılık haline gelebilir. Toplumun büyük kısmı sporun iyi bir şey olduğuna(ve evet, iyidir) ve daha fazlasını yapmanın daha iyi olacağına inandırıldı . Fakat yaşamdaki her şeyde olduğu gibi iyi bir şeyin bile fazlası pek iyi sayılmaz.

Bu benim için oldukça kişisel bir makale çünkü kendimin de daima zorlandığı bir konu. Yaşamım boyunca aktif olmayı, terlemeyi ve sadece iyi bir çalışma ile birlikte gelen endorfini sevdim ama ince bir çizgide yürüdüğümü biliyorum. Kolayca kendimi kaptırabiliyorum ve daha fazla zaman ayırmak, daha fazlasını yapmak istiyorum ve liste devam ediyor ama işin özeti, her zaman ne zaman ara vereceğimi bilmiyoruz. Esasında teknik olarak eğitimimden dolayı biliyorum ancak yine de sağlıklı, ölçülü bir spor ile yeterince dinlenmeden sıkı çalışmak arasındaki doğru dengeyi sağlamakta zorlanıyorum. Bunun sonucunda hafiften ağıra kadar çeşitli sonuçlar ortaya çıkıyor.

Bunun hakkında çok düşünüyorum. Bu ilginç bir fenomen, egzersiz bir defa kanınıza girdiği zaman ve düzeninizde onu kaçırdığınız zaman, bunun için kötü hissediyorsunuz. Günlük ter atma seansımı yapmadığım zaman ruh halim kötüleşiyor ve sinirli oluyorum. Bu eğer sürekli ve dengeli bir rutini sürdürmeniz gerekiyorsa size motivasyon verir. Ancak denklemden dengeyi çıkartırsanız ve çalışmalarınız vaktinizin büyük kısmını alıyor, günlük yaşamın akışını bozuyor, vücudunuz yeterince dinlenemiyorsa, nasıl ara vereceğinizi bilemiyorsanız problem ortaya çıkıyor.

Eğer bunu okuyorsanız ve bahsettiğim şeyleri biliyorsanız, veya yorulmuş, bitkin ve motivasyonsuz hissediyorsanız, fazla spor yapıyor olabileceğinize dair bazı çok görünür olmayan belirtilerin listesine göz atalım. Ayrıca bazı şeyleri gözden kaçırmayın, derinlerde bir yerde yavaşlamak için bir şeyler yapmanız gerektiğini biliyor olmalısınız. Kolay olmayacak ve irade ile disiplin gerektiriyor ama uzun vadeli başarı ve mutluluk için biraz yavaşlamak gerekiyor.

Bedeniniz haftada en az 1-2 gün dinlenmek istiyor ve bitkinlik aşamasındaysanız, biraz rahatlamak için bir kaç haftaya veya aya ihtiyacınız olabilir. Emin olun biraz ara vermek tüm çabalarınızın boşa gitmesine sebep olmayacak ve sizi aşırı kilolu hale getirmeyecek. Size tekrar enerji verecek ve tekrar başlayacağınız zaman daha heyecanlı ve dengeli olacaksınız. Kendine devamlı bunu hatırlatıyorum ve yardımı dokunuyor!

Aşırı Sporun 7 Ciddi İşareti

Çalışmanız Enerji Vermek Yerine Yorgun Bırakıyor

Eğer çalışmanızın bitiminde tazelenmiş ve bir sonraki şeyi başaracak bir ruh hali yerine uyuma ihtiyacı hissediyorsanız, muhtemelen çok fazla ve çok ağır çalıştınız ve bu nedenle çalışmalarınızı yeniden değerlendirerek biraz azaltmanız faydalı olabilir.

Açıklanamaz Şekilde Sinirli ve Ruh Haliniz Bozuksa

Eğer küçük şeyler sizi çileden çıkartıyorsa ve ruh halinizin neden bozuk olduğunu, neden tepenizin kolay attığını merak ediyorsanız, bu vücudunuzun yorulduğunun işareti olabilir. Bedeniniz spora ara vermeniz için bağırıyor olabilir ve bu nedenle bir ara vermelisiniz.

Çok Fazla Uyuyorsanız veya Uyuyamıyorsanız

Ne kadar yorgun hissetseniz de huzursuzsanız ve gece boyu uyuyamıyorsanız veya ne kadar uyursanız uyuyun hala yorgun hissediyorsanız, bunun sebebi aşırı spor olabilir. Çok fazla spor yaptığınız zaman vücut bunu bir stres kaynağı olarak görür ve kortizol gibi stres hormonlarını göndererek uyumayı zorlaştırır. Diğer yandan aşırı spor bazı insanları normalden daha yorgun hale de getirebilir. Uyku vücut ve beynin kendini onardığı zamandır ve çok fazla efor sarfediyorsanız ona verdiğiniz dinlenme vaktinden daha fazlasına ihtiyaç duyduğunu belirtiyor olabilir.

Bacaklarınız Hareket Etmiyorsa

Yürüme ve kolayca jogging yapmak yerine bacaklarınız ölü ağırlıklar gibi geliyorlarsa, bunun sebebi yeterince enerji kazanacak ve tamir olacak kadar vakit verilmeyen yorgun bacak ve kollar olabilir.

Sık Sık Hasta Oluyor ve İyileşemiyorsanız

Aşırı spor yaptığınız zaman bedeninizi ve bağışıklık sisteminizi bozarsınız, bunun sonucunda hasta olma ihtimaliniz artar ve iyileşmeniz zorlaşır.

Bazen Günlerce Hamlıyorsanız

Sağlam bir çalışmadan sonra enerji kazanmak yerine vücudunuz sürekli ağrıyorsa, bu biraz geri durup ona tamirat için izin vermeniz gerektiği anlamına gelebilir.

Motivasyonunuz Yoksa ve Melankolik Hissediyorsanız

İronik görünüyor çünkü sporun ruh halini iyileştiren endorfinler salgılattığı biliniyor ancak fazla sporun azalan enerji ve kötü ruh hali ile ilgisi var. Bu nedenle rahatlamak isteyebilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğim gibi, çoğu insan kendini yeterince zorlamıyor. Başkaları ise bunu aşırı yapıyor ve spora ara veremiyor. Eğer benim gibiyseniz, kendinizi kontrol etmek ve işaretleri ciddiye almak önemli. Eğer herhangi birisine sahipseniz, spor rutininizi gözden geçirin. Günün sonunda yaşam yorgun, kötü halde ve bitmiş şekilde sürdürmek için çok kısa. Ayrıca hayat tüm vaktinizi spor salonunda geçirmek için de çok kısa.

Amacım mutlu ve fit bir yaşam arasındaki mükemmel dengeyi kurmak. Bu konuda tutkum var ve bu nedenle onu kariyerim haline getirdim. Gelecek defa bitkin hissettiğiniz zaman bir gün ara verin veya vücudunuz ağrıyorsa ona kulak verin. Zihninizi ve sezgilerinizi çalıştırın ve böylece daha güçlü ve iyi hale geleceksiniz.