Yolculuklar ruha iyi gelirler ancak özellikle sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geride bırakıyorsanız sindirim sistemi üzerinde aynı şeyi söylemek mümkün değil. Tatil veya iş seyahati için dünyanın bir ucundan bir ucuna uçsanız da, macera dolu bir yolculuk için arabayı hazırlasanız da, maceralarınıza yakıt olması için doğru gıdaları seçmelisiniz.

Genelde bir yolculuğa çıkınca, enerji tüketiminiz artar ancak gıda kaliteniz düşer. Bunun sonucunda sinirli, şişkin bir hale gelebilirsiniz.

2016 yılında Physiology and Behaviour’da yayınlanan bir çalışmada, kısa vadeli tatillerin dikkat çekici ve kalıcı kilo alımına sebep olduğu belirtiliyor. Araştırmacılar artan fiziksel aktivitelerin bile kilo alımını önlemekte başarısız olduğunu belirtiyorlar.
Tatilde iyi hissetmek için yapmaktan kaçınmanız gereken bazı yaygın beslenme hatalarını değerlendirdik.

Düşüncesizce Atıştırmak

GPS 150 kilometre daha devam edin dediği zaman insanın içine güzel bir müzik listesi olsa bile sıkıntı düşer. Sıkılganlıkla birlikte de atıştırma isteği gelir.

Düzenli bir yemek takvimini koruyarak bu rastgele atıştırmalardan kaçınabilirsiniz. İnsan bedeninin düzenli uykudan fayda görmesinde olduğu gibi, düzenli yemek de ona iyi gelir.

Düzenli yemek saatleri arasında en az 3-4 saat zaman bulunmalı. Böylece sindirim optimize edilebilir ve bir rutin hissiyatı doğarak, çevreniz spontan olarak değişse bile bunu koruyabilirsiniz.

Plastik Kaplar Kullanmak

Günümüzde neredeyse her şey plastik kaplarla birlikte geliyor. FDA tarafından yapılan araştırmalar BPA’nın eskiden düşünüldüğü kadar tehlikeli olmadığını ortaya koysalar da, bu tip şeylerde sonradan pişman olmak yerine kaçınmak daha iyi oluyor.

2015 yılında Polonya’da yapılan bir araştırmada, BPA’nın bazı ciddi hastalıklar ile bağı keşfedilmiş ve bunlar arasında kadın ve erkeklerde kısırlık, erken ergenlik, meme ve prostat kanseri ile polikistik over sendromu bulunuyor.

Ne kadar az plastik atık olursa gezegenimiz için de o kadar iyi. Harvard Toplum Sağlığı Okulu, her sene üretilen 300 milyon tonluk plastiğin 8 milyon tonundan fazlasının okyanuslara atıldığını ve bunun yarısının tek kullanımlık olduğunu belirtiyor. Bu nedenle sağlıklı gıdalarınızı cam kavanozlara koyun ve ayrıca plastik çatal kaşıklar yerine metal veya bambu olanlarını kullanın.

Fazla Kafein

Uzun yolculuk günlerinde ayakta kalabilmek için enerji içeceklerinden kafein alıyorsanız, bu sizi sonrasında bitkin hissettirir ve ayrıca sağlık problemlerine yol açabilir.

Eğer kafeininizi almak için bir kaç kupa kahve içiyorsanız bile, bu durum kortizol ve epinefrin gibi stres hormonlarını arttırabilir, vücudu dinlenme halinde bile akut stres durumuna sokabilir.

Bu ise bağışıklık sistemini etkiler ve yolculuktan keyif almanızı sağlayan hormonlarınızı da bozar. Ayrıca stres hormonlarının dolaşımlarının artması sizi düşük iradeli bir hale getirir ve bunun sonucunda şekerleme ve fast food gibi sağlıksız ürünleri tüketme ihtimaliniz artar.

Bunun yerine kahvenin yarısı kadar kafeine sahip olan yeşil çayı tercih edebilir, ayrıca antioksidanlar ve L-teanin içeriğinden de faydalanabilirsiniz. Bildiğimiz suyu içmek de fayda sağlar.

Kahvaltıyı Dışarıda Yemek

Doğru beslenme ve para harcamaktan kaçınmak için en iyisi evde olabildiğince çok yemek. Kahvaltı genelde en kolayıdır ve bu nedenle sizi bir süreliğine tok tutacak meyve, yoğurt, ekmek gibi şeyleri tercih edebilirsiniz. Dışarıda yemekten çok daha sağlıklı olacağı kesin.

Gittiğiniz yerdeki çiftçilerden taze meyveler alarak kahvaltı yapabilir veya yulafa biraz su katarak, üstüne de meyve, keten tohumu veya kenevir tohumu ekleyerek onu renklendirebilirsiniz.

Eğer aralıklı oruç uygulamasını yapıyorsanız, bunu tatilde de devam ettirin. Atıştırmalık isterseniz sağlıklı olanları tercih edin ve plajda uzun bir yürüyüşe veya oteldeki yoga oturumlarına katılın.

Her Gün Fazla Tüketim

Pek çok cruise gemisi veya otelde her şey dahil uygulaması var, yani sınırsız büfe ve gece yemek servisi var. 80/20 kuralını uygulamak (%80 sağlıklı beslenmek ve % 20 istenen şeyi yemek) fiziksel ve ruhsal olarak sağlıklı olsa da, tatillerde bu sınırlar genelde biraz fazla zorlanırlar.

Sık sık fazla tüketmemek ve biraz para saklamak için mutfağı olan bir yer tutabilirsiniz. Kişisel seyahatlerinizde mutfağı olan bir daire kiralamak uygun bir seçenek ancak bu imkanı sunan bazı butik otellerin de mevcut olduğunu unutmamak gerekli.

Yeterince Su İçmemek

İnsan bedeninin %70’inden fazlası sudan oluşuyor, yani enerji, canlılık ve hücre sağlığı için su içmek önemli. Çünkü uzun uçuşlar gibi oksijeni az olan ortamlarda fazla zaman geçiriyorsanız, bu beden üzerinde yük oluşturur ve dehidrasyona sebep olabilir.

Bununla savaşmak için telefonunuza bir alarm kurarak her saat başı su içmeniz gerektiğini kendinize hatırlatın.

Uçak yere indiği ve sonrasında tüm ilgi çekici yerleri araştırdığınız zaman, tekrar kullanılabilir bir şişe alın. Ayurvedik tıp doktoru, doktor Prana, vegan ve vejeteryanlar için en az iki litre su öneriyor, et yiyenler içinse daha fazlasını. Ancak sonuçta bedeninizi dinleyin çünkü her bireyin su ihtiyacı farklı. Susadığınız zaman kesinlikle su için.

Yerel Sağlıklı Mutfağı Kaçırmak

Seyahate çıkmanın en iyi yanı yeni mutfakları, restoranları ve kafeleri deneyimlemek. Okyanusa bakarken süper gıdalar ile dolu bir smoothie kasesini denemek istemez miydiniz? Veya giyindikten sonra romantik bir ortamda beş yıldızlı bir restoranda sevdiğinizle birlikte olmak istemez miydiniz?

İlk olarak hedefinize yakın konumda bulunan sağlıklı gıda tercihlerini araştırın. Yerel gıdalar kültürel deneyimin bir parçasılar!