Her yıl beraberinde yeni trendler getiriyor ve 2019’a girdiğimiz şu dönemlerde ne popüler olacak? Amerikan Spor Tıbbı Koleji’nin bir kaç fikri var.

Dünyadaki en büyük spor tıbbi ve egzersiz bilimi organizasyonu olduğu için, her sene fitness dünyasındaki en önemli konulara dair bir liste yeyınlıyor ve bu da genelde o senenin trendlerini belirliyor.

Giyilebilir Teknoloji

Spor takip cihazları, pedometreler ve kalp ritmi ölçerler gibi giyilebilir teknolojilerin pazarı şu anda patlama döneminde ve yavaşlayacak gibi de görünmüyor. Hatta satışlar 2017’de bile 4 milyar dolardan fazla oldu.

Eğer kilo vermek için giyilebilir teknolojiler satın alıyorsanız, biraz geride durmak isteyebilirsiniz. Randomize bir klinik deneyde, giyilebilir teknoloji sahibi olan fazla kilolu katılımcıların, aynı gıda ve spor planını takip eden ama cihaz takmayan diğer katılımcılardan daha az kilo verdikleri tespit edilmiş. Bunun sebebi, insanların ne kadar egzersiz yapıp hareket ettiklerini gördükleri zaman aşırı yeme eğilimleri olması veya tam tersi olarak gün boyunca hiç ter dökmemiş olan birisinin cesaretinin kırılması olabilir.

Ancak bu teknolojinin sağlık hedeflerinize ulaşmanızda kullanışlı olmadığı anlamına gelmiyor. Elektromanyetik radyasyondan dolayı kısa süreli çalışmalar haricinde giyilebilir kablosuz cihazların kullanımını önermesem de, çalışmalarınız için akıllı telefonunuzu kullanmanız veya yeme düzeyinizi kontrol etmeniz faydalı olabilir. Eğer verilere çok meraklıysanız, günler, haftalar ve aylar boyunca verileri biriktirerek alışkanlıklarınızdaki düzeni fark edebilirsiniz.

Fakat kablosuz ağların uzun vadeli kullanımlarının sağlığınız üzerinde olumsuz etkileri olabilir ve oksidatif stres, baş ağrıları, bilişsel gerileme gibi riskleri arttırırken, yatmadan önce ışık ve teknolojiye maruz kalmak uyku düzeninizi bozabilir ve uyku kalitenizi düşürebilir. Bu cihazlara ne kadar bağlı olduğunuz konusunda kendi yargılarınızı kullanın ve en azından dinlenme zamanı geldiğinde onları uçak moduna alın.

Grup Çalışmaları

Genelde tek başınıza mı çalışıyorsunuz? 2019 senesi grup çalışmalarının senesi olabilir.

Grup çalışmaları yeni egzersizleri denemeyi daha kolay ve eğlenceli hale getiriyor. Deneyimli bir koçun olması sizi daha motive edebilir ve biraz daha uğraşmanızı sağlayabilir. Bir arkadaşınızı getirmek veya yeni arkadaşlar edinmek de aynı etkiyi gösterebilir.

Arkadaşça bir mücadele, daha fazla çalışmak için motivasyonu arttırabilir. Bir bisiklet çalışması üzerinde yapılan deneylerde, kişiler ya tek başlarına bisiklet sürmüşler, ya bir partnerle sürmüşler ya da partnerle sürenlerin bir kısmına test sonuçlarının en zayıf olana göre belirleneceği söylenmiş. Tek başına sürenler 10.6 dakika sürmüşler, partneri olanlar 19.8 dakika sürmüşler. Performanslarının partnerlerine göre belirleneceği söylenenler ise 21.9 dakika bisiklet sürmüşler.

Yüksek Yoğunluklu Antrenman (HIIT)

Çoğumuzun gün içinde vakti çok değil ve bu nedenle HIIT egzersizlerinin bu senenin en beklenen trendlerinden birisi olması normal.

Orta tempoda uzun süreli spor yerine HIIT yaptığınız zaman, maksimum veya neredeyse maksimum kalp ritminde kısa süreli egzersizler yapıyorsunuz. Yani 20-30 dakikada, daha uzun bir oturumdan fazla kalori yakıyorsunuz. HIIT’in faydaları hayli fazla ancak en ilginç bulgulardan bir tanesi onun dayanıklılığa imkan sağlaması.

2 aylık bir HIIT çalışması üzerinde yapılan deneyde, katılımcılar çalışmanın ardından normalde yapabildiklerinin iki katı kadar bisiklet sürebilmişler ve aynı tempoyu korumuşlar.

Daha Yaşlı Yetişkinler İçin Fitness Sınıfları

Baby boomer nesli emeklilğe doğru gidiyor ve bu nedenle pek çok sağlık ve spor uzmanı bu yaş gruplarına uygun spor programları ile yetişkinlikleri sağlıklı ve aktif tutmak için çaba gösteriyor.

Vücut Ağırlığı Egzersizleri

Vücut ağırlığı egzersizleri bu yılın en popüler trendlerinden birisi olacak ve bunun sebebi var. Bu iş için ekipmanlara, pahalı üyeliklere veya odalara ihtiyacınız yok. Dolayısıyla vücut ağırlığı egzersizleri verimli ve çekici hale geliyorlar.

Vücut ağırlığı egzersizleri bireylerde kas kütlesinin artmasına yardımcı oluyor ve özellikle aerobik aktiviteler ile birleştirilmesi fayda sağlıyor. Bu egzersizler güç egzersizlerine giriş için de iyiler, özellikle salona ilk defa gidecekseniz.

Sertifikalı Fitness Uzmanları Çalıştırmak

Bir fitness uzmanı ile çalışmak fitness hedeflerinize ulaşmak için rehberlik ve yükümlülük almanıza yardımcı olur. Hatta bir koç ile birebir çalışmanın kişinin fitnessa olan tavrını değiştirebildiği, fiziksel aktivitelerini arttırabildiği biliniyor.

Her yerde çok sayıda kişisel koç var ancak sizin hedef ve motivasyonunuzu anlayan bu alanda sertifikası olan bir tanesini bulmak kritik bir iş.

Yoga

Yoga yeni bir uygulama değil ancak eskisinden çok daha popüler. Öyle de olmalı çünkü faydaları çok fazla. Anksiyete ve stresi azaltmaya yardımcı oluyor, uyku kalitesini iyileştiriyor, kanın vücutta daha iyi akmasına yardımcı oluyor, sindirimi iyileştiriyor.

Yoga uygulamaları beyni bile değiştiriyor. Beyindeki sakinleştirici nörotransmiterleri arttırıyor. Bu kimyasalların az olması depresyon ve anksiyete sahiplerinde sık karşılaşılan bir durum. Kronik ağrılarla başa çıkmakta da etkili.

Kişisel Eğitim

Bu trend eğitimli ve deneyimli fitness profesyonellerinin olduğu madde ile aynı değil. Aksine, bu egzersiz trendi kinezyoloji üzerine çalışan öğrencilerin miktarını ifade ediyor ve artışta olması onların sağlıkla ilgili alanlarda planları olduğunu gösteriyor.

Ancak kendi kişisel eğitmeniniz olmak için öğrenci olmanıza da gerek yok. Sağlık bilimleri konusunda artan literatür, sağlık problemlerinin önlenmesi ve ortaya çıkanların yönetimi için önemli. Sağlıklı gıdalar, doğal reçeteler ile tedaviler ve fiziksel durumunuzu sporla iyileştirmek sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmenize yardımcı olacak. Devamlı öğrenmekten çekinmeyin.

Fonksiyonel Fitness Egzersizleri

Güç egzersizleri ile yakından bağlantılı olan fonksiyonel egzersizler, dengeyi iyileştirme odaklılar ve böylece günlük yaşamda daha iyi hissedip hareket etmenizi sağlıyorlar. Fonksiyonel fitness ve yaşlı yetişkinler için özel fitness programları birbiriyle bağlantılılar. Neyse ki dengeniz onu spor rutininize eklemenizle birlikte hızlıca artmaya başlıyor.

Bir çalışmada katılımcıların sporu keyif verici olarak görmeleri halinde aerobik kapasitelerinin arttığı ve fiziksel sağlıklarının iyileştiği görülmüş. Bir diğer keşif ise, yaşlı yetişkinler için fiziksel aktivite programlarına kahkaha atmanın eklenmesinin zihin sağlığına, aerobik dirence ve spor yapma konusunda kendilerine güvenlerinin artmasına yardımcı olduğu görülmüş.

Spor İlaçtır

Normalde yemekler ilaçtır deriz ancak buna bir de sporun ilaç olduğunu eklemek gerek. En heyecan verici trendlerden birisi de bu.

Sporun faydaları o kadar fazla ki, nasıl göründüğünüzden daha fazlasına etki ediyor. Mutluluğu arttırmaktan tutun da kalp hastalığı risklerini azaltmaya kadar sporun çok fazla faydası var. Gece sağa sola dönüp duruyor musunuz? Anahtarları nereye koyduğunuzu mu unutuyorsunuz? Evet, bunun cevabı egzersiz. Doktorlar artık hastalarının hareket etmesini sağlamak için sporu reçetelere bile yazabiliyorlar.