Bir anne ve baba için, çocuklarının ağzından çıkan ilk sözcükleri duymak, heyecan verici ve unutulmaz bir deneyimdir. “Anne”, “Dede”, “Baba” ya da tamamen rastgele bir şey olsun, bu sözcükler çoğu ebeveynin asla unutamayacağı bir şeydir. Ancak, çocuklarımızın dil yolculuğu, sizin duyduğunuz o ilk sözcüklerden çok daha önce başlıyor!

İlk Sözcükler Ne Zaman Geliyor?

Bebekler, inanılmaz varlıklar. Öyle ki, öğrenmeye, doğumdan bile önce başlıyorlar. Çünkü bebekler, rahimde oldukları sırada, dışarıda sizin konuştuklarınızı duyabiliyor, konuştuğunuz dilin ritmini ve seslerini biliyorlar. Altı aylık civarlarında, dildeki sesleri kullanmaya başlasalar da, bebekler resmi ilk sözcüklerini, genellikle 1 yaşından sonra söylerler.

İnsanoğlu, doğuştan bir ağlama ya da diğer yollar ile iletişim kurma yollarına sahiptir. Bu nedenle, çocuğunuz dünyaya geldikten sonra, çok hızlı bir şekilde, çeşitli ağlamalarını ayırt etmeyi öğrenirsiniz; acıktı mı? Yorgun mu? Ya da sıkılmış mı? Yaklaşık bir aylık olduğunda, bebeğiniz sizinle iletişim kurmanın bir yolu olarak da ağlamaya başlayacak. Yaklaşık iki aylık olduklarında, bebeklerin refleks gülümsemeleri kaybolur ve artık gülümsediğinde mutlu olduğunu anlamanıza yardımcı olurlar.

Bebekler Ne Zaman Konuşur?

Bu soruya kesin verilecek bir cevap yok. Dil, bir çocuktan diğerine, nasıl ilerlediğine bağlı olarak büyük farklılıklar gösterebilir.

Bazı araştırmalar, 4.5 aylık gibi küçük bebeklerin, kendi isimlerinin ses kalıplarını benzer isimlerdeki seslerden ayırt etmeyi öğrenebildiklerini göstermektedir. Bebeklerin ilk sözcüklerini söylemeleri, cümleleri anlamaları ve açıkça konuşmaya başladıkları zamanlar için genel bir zaman çizelgesi verecek olursak, bunun 6. aydan sonra başladığını söyleyebiliriz.

Hayatının ilk altı ayı boyunca bebeklerin çoğu, düzenli olarak heceleme yaparak; ba-ba, de-de, an-ne gibi kısa ve sessiz sesleri çıkarmaktadır. Ayrıca iki dile maruz kalan bebeklerin, her iki dilde de tutarlı bir şekilde konuştukları gözlemlenebilir. Bebekler altı aylık olduklarında, henüz konuşamıyor olsalar da, dil kabiliyetleri hız kazanmaktadır. Bu konuda yapılan çalışmalar, bebeklerin “anne” kavramını, onlara bakım veren kişi olarak, altı ay gibi erken bir zamanda ilişkilendirebildiğini göstermektedir.

9. Ayda Bebekler

Bu aylarda bebekler, “de-ba-ba” gibi heceleri oluşturmak için sesleri birbirine bağlamaya başlayabilirler. Bebekler bu aşamada dili, üretebileceklerinden çok daha fazla anlamaya başlayabilirler. Bebekler, henüz ağızları ile sözcükler oluşturmak için motor becerilere sahip olmadığından, belirli bir kelimeyi söylemekten ziyade anlama konusunda başarılı olurlar.

1 Yaş Sonrası Dil Gelişimi

Bebeğiniz 1 yaşını doldurduğunda, “dede” ve “baba” gibi sözcükleri duymaya hazır olun. 12 ay civarında, ilk sözcüklerini söylerler ve 18 aylık olduklarında, daha net konuşmaya başlarlar.

“Anne” ve “dada” seslerini eritmek için yüreğinize hazır olun. Bebekler, 12 aylık ilk sözlerini söylerler ve 18 ay sonra daha net konuşurlar. “Benim oyuncağım” gibi iki kelimeli konuşmalar daha yaygın olsa da, tomurcuklanan dil bilimciniz tam cümlelerle 24 ay içinde konuşabilir.

Bebeğime Konuşmayı Nasıl Öğretebilirim?

Bebekler, ihtiyaçları olan şeyleri alabilmek ve sizinle iletişim kurabilmek için dili öğrenirler. Onlar için önemli olan, etkileşim ve eğlenmektir; çünkü her etkileşim, onlara dil öğretmek için bir fırsat sağlar. Bebeğinizin konuşmasını başlatmak ve ona konuşmayı öğretmek için bu ipuçlarını deneyebilirsiniz:

• Konuşun. Araştırmalar, çocuklarınızla ne kadar konuştuğunuz ile öğrendikleri kelime sayısı arasında doğrudan ilişki olduğunu gösteriyor. Bu yüzden, sadece onunla sohbet etmeniz bile harikalar yaratıyor.
• Zamirler yerine isimleri kullanın. Bebeğinizin konuşmaya başlamasına yardımcı olmak için, “baba” gibi bir kişiye atıfta bulunarak, “o” demek yerine belirli bir ad kullanın. Bir bebek ne kadar somut bir isim duyarsa, o isimle bu ismi ilişkilendirmesi o kadar kolay olacaktır.
• Şarkı ve tekerleme söyleyin. Bebeklere kitap okumak ve şarkı söylemek, gelişimlerine katkı sağlar.
• Kelimeleri tekrarlayın. Bebeğiniz odaklandığında ve öğrenmeye hazır olduğunda, bunu belli edebilir. Bu nedenle, ona belirli kelimeler sunun ve onları birkaç kez tekrarlayın. Örneğin, bebeğiniz bir muzu işaret ederken, muza dokunun ve birkaç kez “muz” diyerek tekrarlayın.
• Televizyonu kapatın. Dil öğrenimi söz konusu olduğunda, eğitim programları bile bebeklerle konuşmanın yerine geçemez. Bu konuda yapılan çalışmalar, canlı konuşmacılara maruz kalan çocukların dildeki sesleri anlayabildiklerini, ancak video izlerken bunu daha zor yaptıklarını göstermektedir.