Bebeklerin onların ihtiyaçlarına tepki veren yetişkinlerin varlığına ihtiyaçları vardır ancak onların çevresinde bütün yaşamları boyunca dört dönmenin bir faydası yoktur. İnsan bebekleri sevdikleri kişilerle etkileşime girerek, aileyi ve toplumsal hayatı gözlemleyerek gelişirler. Yani küçük bebeğinizin en çok ihtiyaç duyduğu şey sizinle sevgi dolu, sıcak ve eğlenceli bir şekilde etkileşime girmek ve siz günlük işlerinizi yaparken sizi gözlemlemek. Bu nedenle yaşamınızı bebeğinizle paylaşın fakat onun her dakikasına odaklanmayın.

Yani onun ihtiyaç duyması halinde onun yanında olacağınızı bilmesi gerekli. Ancak her zaman odak noktası olmasını bilmenin bir faydası yok. Bu davranışı sorumlu ebeveynlik olarak görüyor olabilirsiniz. Onun ihtiyaçlarına tepki verebilir ve çevreyi keşfedip gelişebileceği şekilde düzenleyebilirsiniz. Ancak her anı onunla ilgili yapmayın, bu tip bir baskı onu kaygılı hale sokar.

Yani bebeğinizin ihtiyaçlarına karşı tepkili olmak önemli. Aç kaldığı zaman onu beslemeli, yorulduğu zaman yatırmalı veya yol kenarında yürüyen böceği izlemesine izin vermelisiniz. Fakat sürekli ona bakıp şimdi ne yapalım deyip durarak fayda sağlayamazsınız. Ondan büyük birisinin yetkili olduğunu bilmesi gerekli yoksa tüm sorumluluğun onda olması nedeniyle stres olur. Bunun yerine onun da işine yarayacak bir takvim oluşturun ve ne bekleyeceğini bildiğinden emin olun. Siz sabah bulaşık yıkarken onun oyuncaklarla oynayacağını bilmesi ve sonra dışarı çıktığınızı aklında tutması önemli.

Ardından gün devam ederken, bebeğinizle sıcak bir şekilde etkileşime girin. Bebeğin beyninin duyusal bombardımana ihtiyacı yok. Günlük yaşamdaki aktiviteler bilişsel gelişimini uyarmak için yeterli. Fakat bebeğin beyninin uyanık kaldığı saatler boyunca onun için özel insanlarla etkileşime girmeye ihtiyacı var. Sizi dünyayı keşfederken güvenli bir liman olarak kullanıyor ve deneyimlediği şeyleri nasıl yorumlayacağı konusunda size danışıyor. Sizinle etkileşime girdiği zaman, beynindeki sinir ağları tüm yaşamını şekillendirecek şekilde bağ kuruyorlar.

Dolayısıyla bebeğin entelektüel gelişimi duygusal güvenliğinin kuruluşuna bağlı. Bu nedenle öncelikli odak noktanız, onla keyif almak, etkileşime girmek, ona cevap vermek, ona dünyayı göstermek, endişelendiği zaman güven vermek olmalı. Çalışmalar entelektüel, duygusal ve fiziksel olarak en gelişmiş bebeklerin annelerinin onlarla ilgili, sorumlu ve samimi bir şekilde etkileşime girdiklerini gösteriyor.

Sayma, alfabe veya diğer geleneksel entelektüel görevler konusundaki gelişimi için ona odaklanmanız gerekmiyor. Saklambaç, dolaptan bardakları indirmek, güvenli bir çantada sizinle dolaşmak, alışveriş sepetinde durmak ve başka insanlar ile etkileşime girmekten yeterince entelektüel uyaran alacaktır. Bebeklere kitap okumanın iyi olduğunu duymuşsunuzdur ve öyledir de. Fakat daha iyisi onunla konuşmaktır. Günlük işlerinizi yaparken yanınızda olsun ve onunla konuşup ne yaptığınızı anlatın. Çamaşır katlama, bulaşık yıkama veya yemek pişirme olabilir.

Yakında bebeğiniz emekleme aşamasına gelecek ve her şeyi keşfetmek isteyecek. Çok fazla “hayır” kelimesini duyan bebeklerin standartlar dışında düşünemediklerini de belirtelim. Eğer onun zekasına bir fayda sağlamak istiyorsanız, güvenli ancak keşfedebileceği bir ortam sunun. Yani bir süreliğine kitaplığınızdaki kitapları devamlı yerine koymanız gerekebilir ancak bir süre sonra o aşamayı geçecek ve diğer aşamaya geçecek. Bu esnada dünyanın keşfedilmeye değer olduğunu fark edecek ve onu hiç bir şey durduramayacak.

Bebekler görüntünün değişmesini severler. Eğer oyuncaklarıyla oynayıp oturmaktan sıkıldıysa, onu bir yürüyüşe çıkartın. Eğer siz banyoyu temizlerken kendi oyuncaklarıyla kalmaktan hoşlanmıyorsa, bir ara verin ve birlikte suyla oynayın. Bebekler bir şeylerin nasıl çalıştığını görmeyi severler ve bu konu onlar için ebeveynleri ile etkileşimden sonra ikinci sırada gelir.

Onunla beyin gelişimi oyunları oynamalı mısınız? Bunda bir zarar yok ancak onu yaşına uygun şekilde ve etkileşimli yapmalısınız.

Yani duyusal da olmalı, sadece bilişel değil. Ona şarkı söyleyin, oyunlar oynayın, masaj yapın, farklı türde müzikler dinletin, onunla dansedin. Diğer bebekleri ve çocukları görmesi için yeterince fırsat yaratın.

Eğer fikirsiz kalırsanız, bebek kitaplarının olduğu bir kitapçıda yarım saat geçirin. Oyunlar için özel fikirler sunan pek çok kitap var ve muhtemelen bunları öğrenmek için kitabı almanıza bile gerek yok.

Peki ona videolar izletmeli mi? Uzmanlar buna karşılar. Herhangi bir video izleyen bebeklerin gerçek insanlar ile daha az etkileşime girdikleri biliniyor ve çalışmalar bundan dolayı dil gelişimlerinin geciktiğini, başka gecikmeler de yaşanabileceğini gösteriyorlar. Ayrıca ekrana bakmak beyin gelişimini etkiliyor. Henüz yeterince bilmiyoruz ancak genç yaşta beyin hızla şekillenirken ekrana bakmanın daha kısa konsantrasyon süresi ile bağlantılı olduğu biliniyor.

Her anı yaşamak iyi bir fikir ancak bebeğinize en önemli şeyin her an üretken olmak olduğunu öğretmemelisiniz. Çocuğunuzla her anı kaliteli hale getirmek her anın meşgul olması gerektiği anlamına gelmiyor. Bebekler fazla uyarımdan fayda görmezler.

Bizlerle bol bol etkileşime girmeleri gerekir ancak kendi parmakları ile oynamak, müzik dinlemek, ışıkta uçuşan tozlara bakmak veya kaslarının nasıl çalıştığını keşfetmek için de ihtiyaç duyarlar. Hali hazırda bir şeyler ile ilgilenirken onların dünyasına girerek onları meşgul etmemize veya bir şeyler öğretmemize ihtiyaç duymazlar. Tüm bebekler bizim varlığımızın güven ortamında oyun oynama ihtiyacı duyarlar ancak her zaman karışmamamız gerekir. Bunu yapmayı öğrenmek önemli bir gelişim başarısıdır.