Herkese merhaba! Bugünkü konumuz; kolay kilo vermek için vazgeçmeniz gereken 5 besin. Bu yazıda, sizlere 5 besinden bahsedeceğim ve bunlar, gerçekten de kilo vermenize çok etkili olacak. Bahsedeceğimiz besinlerin ortak özellikleri; çok sağlıksız olmaları, çok kalori içeriyor olmaları ve bu yolla hem sağlığınızı kötü etkilemeleri hem de kilo almanıza neden olmalarıdır!

1.Tatlı

Tatlı, beyaz şeker içerdiği için kalorisi çok yüksektir. Aynı zamanda, kan şekerini bozma etkisi vardır. Yani, siz tatlıyı yediğiniz zaman; kan şekeriniz anında yükselir ve anında düşer. Biz buna, glisemik indeksi yüksek bir besin de diyoruz. Bu, sizin anlık acıkmanıza neden olur.

Aslında çok yüksek bir kalori aldınız ama hemen arkasından tekrar acıktınız. Acıktığınız için bu kez tekrar yemek aramaya başlarsınız. Yani ne oldu? Çok yüksek bir kalori aldınız ama doymadınız. Doymadığınız için de tekrardan fazladan kalori alırsınız. Bu da, sizin kilo almanıza neden olur. Özellikle, tatlılardan uzak durmanızı öneriyoruz. Belli dönemlerde, iki haftada bir ya da ayda bir tatlı tüketebilirsiniz.

2. Abur Cuburlar

“Junk besinler” olarak da bilinen abur cuburlara çöp besinler de diyebiliriz. Gerçekten de, vücudumuz için çok zararlıdır. Hem şeker içerir (tuzlu olanları da var) hem de paketli olduğu için çok sayıda katkı maddesi içermektedir. Kalorileri yüksektir ve şeker içerenleri dahi aslında tuz içerir. Dolayısıyla, vücudumuza çok zarar vermektedir. Bu besinler de, yüksek kalorili olduğu ve kan şekerini bozduğu için; yedikten kısa bir süre sonra yeniden açlık hissetmenize neden olur. Bu nedenle, abur cubur besinlerden de uzak durmanız gerekiyor. Abur cuburların ayrıca; Alzheimer hastalığına, depresyona ve kansere neden olduğunu gösteren çalışmalar da bulunmaktadır.

3. Fast Food Yiyecekler

Fast food yiyecekler; genç, yaşlı herkesin tükettiği yiyeceklerdir. Özellikle, gençlerde tüketimi oldukça yaygındır. Fast food yiyecekler; kafelerde çıkan galeta unlu, kızartılmış, hamur işi içeren besinlerdir.

Siz evde bir kızartma yaptığınızda, bu sadece kızartma oluyor. Ancak, dışarıda yediğiniz zaman hem kızartılıyor hem hamur işi olmuş oluyor hem de sağlıksız oluyor. Bu şekilde, kalori de yükselmiş oluyor ve kilo almanıza neden oluyor.

4. Hamur İşleri

Bu gruba; kek, börek, pizza, lahmacun (biraz daha sağlıklı olduğundan, miktarına dikkat ederek tüketebilirsiniz). Börek bir diliminde, yaklaşık 300-400 kalori içerebiliyor. Ayrıca, kızaran türleri de bulunuyor. Bunlar, tıpkı fast food yiyeceklerde olduğu gibi, hem kızarmış hem de hamur işi olduğu için yüksek kalori içeriyor. Dolayısıyla, yine kan şekerini bozuyor ve kilo almanıza neden oluyor.

5. Beyaz Ekmek

Ekmeklerden insanlar çok korkuyorlar ancak burada şu ayrımı yapmak gerekiyor; esmer ekmek ve beyaz ekmek. Esmer ekmeği, diyetinize miktarlı olarak dahil edebilirsiniz. Kan şekerinizi dengeler ve vitaminler içerir. Ancak beyaz ekmek; bir buğday tanesinin lifi ve proteinin alınmasından sonra geriye kalan beyaz şeker ile yapılır. Dolayısıyla, beyaz undan yapılan beyaz ekmeği yediğiniz zaman; yine kan şekerinizi bozmaktadır. Kan şekeri bozulduğu için de, asla doygunluk hissetmezsiniz. Doymadığınız için de, tekrardan başka besinler yeme ihtiyacı duyarsınız. Beyaz ekmekten de uzak durmanızı öneririm.

Bu besinlerden uzak durduğunuz zaman, gerçekten kilo almadığınızı göreceksiniz. Beslenmenize de gerçekten çok faydası olacaktır.