Baharın tatlı telaşı sürerken yazın kapıda olması seni de ister istemez telaşa sokuyorsa hala geç kalmış sayılmazsın! İstediğin sağlıklı yaşamsa anahtar senin elinde, çözümü aradığın kapı da belli, e hadi durma artık, aç kapıyı arala!

Diyet dediğin beslenmende oturttuğun sağlıklı alışkanlıklar aslında, oradan buradan duyduklarınla 1-2 günlük hevesten çıkarttığın anda, doğru yoldasın unutma.

Ben de bugün, kapıyı aralayıp bir beslenme uzmanından aldığın yardımla çıktığın o yolda kendine has diyetinde sabah, öğle, akşam, ara istediğin her yerde seni asla yalnız bırakmayacak bir dosttan bahsetmek istedim; YOĞURT!

Kendileri sütün mayalanmasıyla elde edilen, kalsiyum, potasyum, fosfor, çinko, iyot, riboflavin, A vitamini, B12 vitamini yönünden zengin, karbonhidrat, yağ ve protein örüntüsü olarak dengeli, tam yağlısının 200 gr’ı 114 kcal olan sağlıklı, yeterli ve dengeli diyetin baştacı!

Peki bu zengin besin değerinin sana ne gibi faydası var? Günde 1 kase yoğurt ile vücudunda neler olur? Kısaca diyetini yoğurtlasak da mı yesek, yoğurtlamasak da mı yesek hadi gel birlikte bakalım!

  • Beslenmeni düzene sokar! Yapılan araştırmalar, her gün yoğurt tüketen bireylerin tüketmeyen bireylere göre günlük besin alımının daha düşük kalorili olduğunu, aynı zamanda meyve, sebze, tam tahıl ve süt içeriği zengin diyet yönergelerine daha iyi uyum gösterdiğini söylüyor.
  • Kan şekerini kontrol eder! Düşük glisemik indeksi, orantılı karbonhidrat, protein ve yağ dağılımı ile kan şekeri kontrolünü sağlar. Gün içerisinde iştah atakları yaşıyorsan, insülin direci veya diyabetle savaşan biriysen ara öğünlerine 1 kase yoğurt eklemeyi unutma!
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir! Süt mayalanıp yoğurt haline geldiğinde birçok enzim, faydalı laktik asit ve doğal antibiyotikler oluşur. Bunlar ile bakteri ve parazitlere savaş açarak bağışıklığını güçlendirir. İçeriğinde bulunan laktobacillus bakterileri bağırsaklarını besler, hücrelerini korur ve bağışıklığına destek olur.
  • Kan kolestrol düzeyini düşürür! Bağırsaklardaki yararlı bakterilere verdiği destekle bağırsak emilimini iyileştiren yoğurt kan kolestrol düzeyini de düşürür. Yapılan çalışmalar az yağlı yoğurdun düşük kötü kolestrol seviyeleri ile ilişkili olduğunu söylüyor.
  • Kalp damar sağlığını iyileştirir! İçeriğindeki potasyum ile kalp sağlığının dostu yoğurt. Aynı zamanda Amerikan Kalp Vakfı az yağlı yoğurt tüketiminin düşük doymuş yağ örüntüsü ile trigliserid düzeyinde azalmaya, kalsiyum içeriği ile de kan basıncı kontrolünde yardımcı olduğunu söylüyor. Kısaca kan yağlarındaki iyileşme ve tansiyon kontrolü ile kalp damar sağlığını en kıymetli yiyeceklerinden biri yoğurdu öğünlerinden eksik etme.
  • Güçlensin kemikler! 100 ml sütte yaklaşık 120 mg kalsiyum bulunurken, yoğurdun 100 gr’ında 130 mg kalsiyum vardır. Çocuklarda büyüme ve gelişme döneminin olmazsa olmazı süt ve ürünleri, yetişkinlerde ise ilerleyen yaşla birlikte gelen kemik yoğunluğunun azalması, osteoporoz gibi sağlık problemlerinin başlıca düşmanı. Kemik sağlığın için günlük 3-4 porsiyon süt ve ürünlerini beslenmenden eksik etme bunun 1-2 porsiyonunu yoğurt ile tamamlamayı unutma.
  • Yansın yağlar! İçeriğindeki kalsiyum ile özellikle bel çevresindeki yağlarla savaşan yoğurt diyetinin vazgeçilmezi olmalı diyebilirim. Yapılan çalışmalar yoğurt tüketiminin daha düşük beden kitle indeksi ve daha düşük yağ yüzdesi ile ilişkili olduğunu söylüyor. Diyetlerine 3 öğün yoğurt ekleyen bireylerin yoğurt tüketmeden diyet yapan bireylere göre yaklaşık %25 oranında daha fazla yağ kaybı olduğu bildiren bir çalışma, zayıflamak için uyguladığın beslenme programında mutlaka yoğurda yer verilmesi gerektiğinin en güzel göstergesi.
  • Daha iyi uyku! Kalsiyumun sinir sistemi üzerindeki yatıştırıcı etkisi ve triptofan aminoasidinin uykun ile ilişkili melatonin ve seratonin hormonları üretimine yardımcı etkisi yoğurtta buluşuyor. Akşam ara öğününde yediğin 1 kase yoğurt veya 1 bardak ayran senin için daha rahat bir uykunun kapılarını aralıyor.
  • Daha iyi metabolik kontrol ! Yukarıda saydığım tüm maddeleri burada toparlayabilirim sanırım. Diyetinde tükettiğin yoğurdun makro ve mikro besin içeriği ile kan şekeri, kan yağları, kan basıncı ve vücut yağ yüzden üzerinde yarattığı olumlu etkiler birleştiğinde metabolik kontrolünü iyileştirmiş oluyor.

Kısaca yoğurdun vücudun üzerindeki bu mucizevi etkilerinden faydalanmak için, ister sabah kahvaltında yulaf ezmen veya müslinle birlikte, ister öğle/ akşam öğünlerinde yemeklerinin içinde veya yanında, istersen de ara öğününde meyvenle beraber, canın nasıl isterse, bu sefer diyetine  imzanı öğünlerinlerindeki yoğurdunla at!