Ekmeğin üzerinde küf görünce ne yapılması gerektiği yaygın bir ikilemdir. Güvenli olmasını istersiniz ancak ekmeğin boşa gitmesini de istemezsiniz.

Bu küflü noktacıkların yenip yenmediğini, üstünün kazınıp gerisinin yenip yenemeyeceğini veya ekmeğin diğer kısımlarının güvenli olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz.

Ekmek Küfü Nedir?

Küf, mantarlar ile aynı aileden gelen bir mantar türüdür. Mantarlar ekmek gibi üzerinde büyüdükleri materyalin besin değerlerini emerek ve parçalayarak hayatta kalırlar.

Küfün üzerinde gördüğünüz kabarık şeyler spor kolonileri, yani mantarların üremesini sağlayan şeyler. Sporlar paketin içerisinde hava ile yolculuk edebilir ve ekmeğin diğer kısımlarına bulaşabilirler.

Bunlar mantarın tipine göre one beyaz, sarı, yeşil, gri veya siyah gibi renkler verirler.
Fakat küfün türünü sadece rengine bakarak tanımlamak mümkün değil çünkü noktacıkların rengi farklı büyüme şartlarına göre değişebilir ve mantarın yaşam ömrü boyunca değişim gösterebilir.

Ekmek üzerinde yetişen küf türleri şöyle: Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Mucor ve Rhizopus. Ayrıca bu küf türlerinin pek çok farklı alt türü de bulunuyor.

Özetle: Küf bir mantardır ve sporları ekmek üzerinde kabarık gelişimler olarak görülürler. Farklı türleri ekmeğe bulaşabilir.

Ekmek Üzerindeki Küfü Yemeyin

Küflü peynir yapımında kullanılanlar gibi bazı küflerin tüketimi güvenli. Ancak ekmek üzerindeki küf ona kötü bir tat verir ve sağlığa zararlıdır.

Ekmeğinizin üzerinde ne tür bir küf geliştiğini sadece bakarak anlamak mümkün değil ve bu nedenle zararlı olduğunu varsayıp yememek en iyisi.

Buna ek olarak, küflü ekmeği koklamaktan da kaçının çünkü küfün sporlarını içinize çekebilirsiniz. Eğer küf alerjiniz varsa bunu içinize çekmek astım gibi nefes problemlerine sebep olabilir.

Solunan küfe alerjisi olanlar aynı zamanda onu gıdaların içinde tüketince de hayati tehlike taşıyan anaflaksi gibi zararlı reaksiyonlar deneyimleyebilirler. Fakat bu neyse ki çok yaygın değil.

Son olarak, zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olan kontrolsüz diyabet sahibi insanlar gibi insanlarda, Rhizopus küfünü solumak onları enfeksiyona maruz bırakabiliyor. Çok yaygın olmasa da bu enfeksiyon hayati tehlike taşıma potansiyeline sahip.

Özetle: Küf ekmeğe kötü bir aroma verir, alerjik reaksiyonları tetikleyebilir ve zararlı enfeksiyonlara sebep olabilir, özellikle de zayıf bir bağışıklık sisteminiz varsa. Bu nedenle asla onu bilerek yememeli ve koklamamalısınız.

Küflü Ekmeği İyileştirmeye Çalışmayın

ABD’deki Gıda Güvenliği ve İnceleme Servisi, küf geliştiyse tüm ekmek dilimini atmayı öneriyor.

Ekmekte sadece bir kaç küf noktası görseniz de, mikroskopik kökleri kolayca ekmeğin gözeneklerinde gelişebilir. Bu nedenle küfü ekmek diliminizin geri kalanından ayırmaya çalışmayın.

Bazı küfler misotoksin adı verilen zararlı ve görünmez zehirleri üretirler. Bunlar ekmek boyunca yayılabilirler, özellikle de küflenme çoksa.

Misotoksinlerin fazla alımı sindirim problemlerine ve diğer hastalıklara sebep olur. Bu toksinler hayvanları da hasta edebilirler ve bu nedenle küflü ekmeği ev hayvanınıza vermeyin.

Ayrıca misotoksinler bağırsak sağlığına da kötü gelirler ve bağırsaklarınızdaki bakterilerin dengesini bozabilirler.

Bunlara ek olarak, bazı misotoksinlere uzun süreli ve fazla maruz kalmak, kanser riskini arttırıyor. Aspergillus türünün ürettiği aflatoksin bunlardan bir tanesi.

Özetle: Üzerinde küf geliştiyse tüm dilimi atmak gerekiyor çünkü kökleri ekmeğe hızlıca yayılabiliyor. Ayrıca bazı küf türleri zararlı toksinler üretiyorlar.

Ekmekteki Küf Gelişimi Nasıl Engellenir?

Koruyucular olmadan oda sıcaklığındaki ekmeğin raf ömrü genelde üç dört gün aralığında.
Koruyucular ve diğer içerikler, ayrıca ekmeğin taşınma ve depolanma yöntemleri, küf gelişimine engel olabiliyorlar.

Küfleri Engelleyen İçerikler

Süpermarketten aldığımız toplu üretilen ekmeklerde genelde kimyasal koruyucular bulunuyorlar ve bunlar arasında kalsiyum propiyonat ve sorbik asit var, bunlar küf gelişimini engelliyorlar.
Ancak her geçen gün daha fazla insan daha temiz içerikli ekmekleri tercih ediyor, yani bunun anlamı kimyasal koruyucusu olmayan ekmekler.

Alternatiflerden bir tanesi laktik asit bakterileri kullanmak çünkü bunlar küf gelişimini zorlaştıran asitleri doğal yoldan üretiyorlar. Şu anda en yaygın kullanım alanı ekşi mayalı ekmek.

Sirke ve belli baharatlar, özellikle tarçın ve karanfil, küf gelişimine engel olabilir. Ancak bu baharatlar ekmeğin aromasını ve tadını değiştirdiklerinden kullanım alanları kısıtlı.

Ekmek Depolama İpuçları

Yaygın küf sporları genelde pişme sürecini canlı atlatamazlar ancak ekmek piştikten sonra havadan kolayca spor kapabilir. Bu genelde dilimleme ve paketleme sırasında olur.

Bu sporlar sıcak ve nemli bir mutfak gibi doğru koşullar altında büyümeye başlarlar.

Ekmekte küf gelişimini engellemek için şunları yapabilirsiniz:

• Kuru tutun. Eğer ekmek paketinde görünür bir nem varsa, bir kağıt havlu veya temiz bez kullanarak kapatmadan önce paketi kurulayın. Nem küf gelişimini tetikler.
• Kapalı tutun. Ekmeği sunarken bile kapalı tutun ve böylece havadaki sporlardan koruyun. Fakat lastik gibi ve küflü ekmekten kaçınmak için taze ekmeği yeterince soğuyana kadar paketlemeyin.
• Dondurun. Buzdolabı küf gelişimine engel olurken ekmeği de kurutur. Dondurmak ise dokusunu pek bozmadan küf gelişimini engeller. Dilimleri yağlı kağıt ile ayırarak sadece istediğiniz kadarını kullanabilirsiniz.

Glutensiz ekmek küflere daha yatkın çünkü nem oranı genelde daha yüksek ve kimyasal koruyucuların kullanımı az. Bu nedenle sıklıkla donmuş halde satılıyor.

Bazı ekmekler koruyucu maddeler yerine özel paketler ile korunuyorlar. Örneğin vakumlama oksijeni ortadan kaldırır ve oksijen küf gelişimi için gereklidir. Yine de paketi açtıktan sonra ekmek küflere açık hale gelecektir.

Özetle: Küf gelişimini engellemek için ekmekte genelde kimyasal koruyucular kullanılır. Onlar olmadan ekmekte üç dört günde mantar gelişimi başlar. Dondurmak bu gelişimi önler.

Sonuç Olarak

Üzerinde görünür küf noktaları olan ekmek dilimlerini yememelisiniz. Küf kökleri ekmek boyunca yayılabilirler ve bunları görmeyebilirsiniz.

Küflü ekmek yemek sizi hasta edebilir, sporları solumak ise alerjiniz varsa nefes problemlerini tetikleyebilir.

Küfü önlemek için ekmeği dondurmayı deneyin.