Ebeveynliğin ilk aşamasına hoşgeldiniz: Bebeğinizin büyümesi! Dokuz ay uzun bir süre gibi gelebilir ancak zaman uçup gidiyor ve bu aylar boyunca yapmanız gereken önemli işler var. Bu trimesterde beş tane temel hedef var:

Bebeğinizin İlk Odasını Düzenlemek: Bedeniniz!

Bebeğiniz doğuma kadar siz doğru oda servisi yaptıkça bu mükemmel odada aylar geçirecek. Besinler bebeğinizin büyümesi için ona verdiğiniz şeyleri bebeğe iletebilirler ama konu sadece besinler değil. Hormonlar, nörotransmiterler ve vücut kimyanızın geri kalanı da önemli. Anneler duygu hissettikleri zaman  – olumlu veya olumsuz – vücut kimyaları da buna göre değişir. Bebekler bu değişimlerin hepsini deneyimlerler.

Kadın bedeni yeni bir yaşamı destekleme yeteneği bakımından bir mucizedir, bebeğin küçük bir tohum olduğu anda kollarınızda olacağı ana kadar. İlginç şekilde, bedeniniz bunu nasıl yapacağını tam olarak biliyor. Tek yapmanız gereken onu desteklemek.

Bebeğiniz için en iyi büyüme ortamı nasıl sağlanır?

  • Sık ve iyi yiyin. Şu anda bebeğinizi büyütüyorsunuz. Onu yoğurt ve tatlı patates ile mi büyütüyorsunuz yoksa kahve ve kekle mi?
  • Özellikle folik asit ve omega-3 yağlarınız olmak üzere vitaminlerimizi almalısınız, çünkü beyin gelişimi açısından önemliler.
  • Toksinleri tüketmeyin (alkol, sigara, kafein, gıda katkıları). Bunlar sizin için iyi değiller ve bebeğiniz için tehlikeliler.
  • Stresi azaltın ve keyiflenin. Bebeğiniz bunu hissedecektir.
  • Kendinizi ve bebeğinizi sağlıklı tutmak için meditasyon ve rahatlama egzersizleri yapın. Bu bebeğinizin büyümesi için en iyi ortamı yaratır çünkü kortizol ve adrenalin gibi stres hormonlarını azaltır ve oksitosin gibi sevgi hormonlarını arttırır. Ayrıca rahatlamayı da öğretir ve bu doğumdan önce pratik etmeniz gereken iyi bir şey.
  • Bedeninizin istediği kadar, sizin ihtiyacınız kadar uyuyun.
  • Uygun spor yapın. Hareketsiz kadınların sezaryen ile doğurma ihtimalleri, ilk ve ikinci trimesterde aerobik yapmış olan kadınlara göre dört kat daha fazla.

Bebeğinizin Dünyaya Gelişi İçin En İyi Yolu Seçin

Nasıl bir doğum istiyorsunuz? Erkenden biraz düşünme ve araştırmaya değer. Böylece doktor ve ebenizi, ayrıca hastaneyi seçebilir ve bebeğinize yaşamda en iyi başlangıcı sunabilirsiniz.

Kendinizi Eğitmeye Başlayın

İnsanlık kadar eski olan büyük ve özel bir yolculuğa başlıyorsunuz. Geçmişte sadece bir köyde büyüyerek bile bu süreç hakkında bilgi edinebileceğiniz zamanlar oldu çünkü kadınların ortak deneyimleri ve bilgelikleri birbirlerine yardımcı olmalarını sağlıyordu. Günümüzde ise parmaklarımızın ucunda küresel bir köy var. İnternetteki kaynaklar ve kitaplar sizi 7/24 meşgul tutabilirler ve bu nedenle takıntı haline getirmeyin. Sadece temellere odaklanın ve gerisini oluruna bırakın (böylece ebeveynliği de öğrenirsiniz).

Kendinizi Anne Olmaya Hazırlayın

Odak noktası şu anda fiziksel şeylerde ancak anne olmanın psikolojik işlerine başlamanın da zamanı. Yani kendinize bazı sorular sormanın vakti geldi: Anne olmak hakkında nasıl hissediyorum? Heyecanlı mıyım? Korkuyor muyum? İş, ilişki ve bebeği nasıl dengeleyeceğim hakkında gergin miyim? Hepsi mi? Aklınıza ne gelirse cevaplarını keşfedin. Ne hissederseniz hissedin normal ve önem vermeye değer.

Eğer kendinizi endişe eder halde bulursanız, endişenizi doğru değişimleri yapabilmek için bir fırsat olarak görün. Korkuyu geleceğe dair heyecan ile değiştirin, her şeyin nasıl olacağını bilmeseniz bile. Endişeler bir şeye dikkat etmemiz gerektiğini söyleyen işaretlerdir; onları geri itmek sadece stres düzeyini arttırır. Eğer kendinizi bir kararı verme konusunda endişeli hissediyorsanız, temel değerlerinize geri dönün ve sizin için en önemli olan öncelikleri göz önüne alarak karar verin (Ev dışında çalışma, meme veya biberon, ev veya hastane doğumu gibi). Aşırı endişeli hissettiğiniz zaman veya hisleriniz ve endişeleriniz hakkında bir şeyler yapmanız gerektiği zaman arkadaşlarınızla, eşinizle, hatta bir danışmanla konuşun. Sahip olduklarınızı gözden geçirerek ve kendinizi bunların yeterli olacağı konusunda ikna ederek güven kazanmayı unutmayın.

Stresi Azaltın

Yüzlerce güvenilir çalışma, hissettiklerinizi bebeğinizin de hissettiğini gösteriyor. Hamile kadınlarda büyük stres, huysuzluk, düşük IQ ve dikkat problemleri gibi bebeğinizde olmasını istemediğiniz ciddi yan etkiler ile bağlantılı. Peki küçük bir stres? Geçici, kısa süreli stres kaynaklarında sorun yok çünkü bebeğiniz bunlara dirençli. Ama yoğun iş temposu gibi kronik bir stresle uğraşıyorsanız, bu kesinlikle bebeğinizi etkiler. Peki bunun için işten istifa mı etmelisiniz? İlla ki değil. Stresin bize olan şeyler olmadığını, bize olanlara nasıl tepki verdiğimizden kaynaklandığını unutmayın. Düzenli bir farkındalık uygulaması, stresli olmanın bebeğiniz üzerindeki olumsuz biyolojik etkisini kesinlikle azaltacaktır. Düzenli egzersiz de aynı şekilde. Ve belki de işinizle kendinizi bağdaştırabileceğiniz başka bir yöntem mevcut?

Bebeğinize Bağlanmaya Başlayın

Bebeğiniz henüz sizi duyamaz ama pek çok insan gebe kalındığı andan itibaren bebek ve annesi arasında ruhani bir iletişim olduğunu düşünüyor. Ancak bebeğinize duygusal olarak bağlanmak için buna inanmak zorunda değilsiniz. Şu an, hayatınızdaki en önemli ilişkilerden birisine başlamak için mükemmel. Bebeğinizi duygusal ve fiziksel olarak benimsemeli, beslemelisiniz. Konuşun, şarkı söyleyin, sesli dolaşın, bebeğiniz içinizde büyürken onu mutlu, sağlıklı şekilde hayal edin ve kolayca doğduğunu, çocukluğu boyunca serpildiğini düşünün. Sevgi, koruma, besleme konusunda sözler verin ve çocuğunuzu nasıl olursa olsun kabullenin. Kendinize de sözler verin ve anne olduğunuzda onun yanında durmayı asla bırakmayacağınızı söyleyin. Eninde sonunda bebeğinize sadece içinizde olanları verebilirsiniz.