Herkese merhaba! Bugün de harika bir konu ile karşınızdayım. Bugünkü konumuz; spora gitmeden önce asla tüketmemeniz gereken 7 besin! Bu konuda çok fazla soru alıyorum… “Sporda ne tüketeyim?”, “Çıktıktan sonra ne yiyeyim?”, önce bunlardan biraz bahsetmek istiyorum.

Spora girmeden önce, ne aşırı aç ne de aşırı tok olmalısınız. Zaten, benim de bahsedeceğim besinler daha çok tokluk üzerine ve sporda bizi nasıl rahatsız ettikleri üzerine.

Spora girmeden 30-60 dakika önce ara öğün yapabilirsiniz. Ana öğününüzü de, spordan en az 3-4 saat önce yapmanız gerekiyor. Bunlara dikkat ederseniz, spor yaparken daha rahat olursunuz. Peki, spordan önce asla tüketmemeniz gereken besinler nelerdir?

1.Salata

Salata, çiğ olduğu için vücutta sindirimi daha zor olur ve mideyi geç boşaltır. Ayrıca, şişlik ve gaz yapabildiği için spor esnasında sizi rahatsız edebilir. Bu nedenle, spor öncesinde salatayı olabildiğince az miktarda tüketmeye çalışın.

2. Yağlı Besinler

Çok yağlı yediğiniz zaman, vücudunuz onu sindirmekte biraz daha zorlanır. Bütün kan mideye hücum ettiği için de, vücudunuz ağırlaşır ve rehavete kapılırsınız. Ayrıca, yağlı besinler midenin geç boşalmasına da neden olur. Mide daha geç boşalacağı için, spor esnasında vücudunuz hazır olmamış olur. Dolayısıyla da, ağır bir vücutla spor yapmak işinizi gerçekten çok zorlaştırır. Mideden yemekler ağzınıza gelebilir.

3. Sadece Basit Karbonhidrat

Yani, tek başına karbonhidrat grubundan tüketmeyin. Neden? Karbonhidratlar şeker olduğu için, kan şekerini yükseltir ve ani bir düşmede sizi etkileyebilir ve performansınızın düşmesine neden olabilir. Bu nedenle, bu besinlere de spordan önce çok fazla yaklaşmayın. Eğer karbonhidrat tüketecekseniz; az miktarlarda, yanında protein ile birlikte tüketmeye çalışın.

4. Alkol

Alkol, kasların becerisini yavaşlatır. Yani, kasların daha zayıf çalışmasına neden olur. Belki fark etmişsinizdir, alkol aldıktan sonraki gün vücudunuzu daha yorgun, daha halsiz hissedersiniz. Bu da, sizin spor yaparken performansınızı etkileyecek ve istediğiniz verimi almanızı engelleyecektir. Hatta, birçok kişi biliyor ki; sporcular alkole olabildiğince uzak mesafede duruyorlar ki performansları etkilenmesin.

5. Bakliyatlar

Bakliyatlar, oligosakkarit adı verilen ve vücutta gaz yapan maddeler içerir. Bunlar, aşırı gazlı maddelerdir. Siz bunları yediğiniz zaman, gaz yapar ve performansınızı düşürmüş olur. Genelde, çok ciddi müsabakası olan kişilere, spordan önce bakliyatları yasaklarlar. Bu nedenle, siz de spora gitmeden önce bakliyat tüketmemelisiniz.

6. Meyve Suları

Biz diyetisyenler, genelde meyve sularını çok fazla önermeyiz. Çünkü, içeriğinde hiçbir şekilde lif yoktur. Yani, elmayı sıktığınızda size sadece şekeri kalır. Dolayısıyla da, sizin kan şekerinizi bozan bir etkiye sahiptir. Siz onu spordan önce aldığınız zaman, kan şekerinizi yükseltir, 10-15 dakika sonra tekrardan düşürür. Eğer, o anda spordaysanız performansınız kötü etkilenecektir. Bu nedenle, spordan önce meyve suyu tüketmemeye çalışın.

7. Yoğurt ve Ayran

Bunun tam olarak kesinliği yok ama yoğurt ve ayran vücuttaki laktik asit seviyesini arttırır. Laktik asit de kaslarda birikir. Kaslarda birikmesi demek, kan dolaşımını yavaşlatması ve kişinin enerjisini düşürmesi demektir. Bu nedenle, spor yapmadan önce aşırı yoğurt ve ayran tüketimine girmeyin. 2-3 kaşık yoğurt yemek, sizi çok fazla etkilemeyecektir ama aşırı miktarlar, kaslardaki laktik asit seviyesini arttırabilir.

“Bu besinlerden uzak durun” dedik. Peki, ne yapmalısınız? Nasıl beslenmelisiniz? Küçük birkaç tüyo vermek istiyorum!

  • Spora girmeden 30-60 dakika önce süt ve muz tüketebilirsiniz. Spor yaparken, kaslarınızda magnezyum açığı oluşur. Muz magnezyum açığını, süt de protein ihtiyacını karşılayacaktır. İsterseniz, proteinli süt de tüketebilirsiniz.
  • Bir dilim kepek ekmeğinin üzerine fıstık ezmesi (doğal ve şekersiz) sürüp, üzerine muz doğrayabilir ve spordan 30-60 dakika önce tüketebilirsiniz.

Spordan Sonra Ne Yapmalısınız?

Spor yaptıktan sonra, kaslarınız hala çalışmaya devam eder. Bu nedenle, hemen 30-60 dakika içerisinde mutlaka protein tüketmelisiniz. Et, tavuk, balık olabilir, yumurta olabilir, peynir olabilir. Yemeğe uzak mısınız? Diyelim ki, spordan çıktınız ve ana öğünü yapmanıza hala 2-3 saat var. Bu durumda, spordan çıktıktan sonra 1 bardak süt içerek kaslarınıza proteini gönderebilirsiniz.