Vücut kitle endeksi (VKE) veya boy kilo endeksi, çocukluk döneminde obeziteyi tanımlamak için önemli bir araç.

Çocuğunuzun fazla kilolu olabileceğinden mi endişe ediyorsunuz? ABD’deki her 3 çocuktan 1 tanesi fazla kilolu veya obez, bu rakam 1963’teki rakamın 3 katı. Çocuk veya ergenlik döneminde fazladan kilolar taşımka, ciddi sağlık problemleri doğuruyor ve bunlar hem çocuklukta hem de yetişkinlikte etkin olabiliyorlar.

Çocuklukta sağlıklı bir ağırlığa sahip olmak özellikle kalp sağlığı için önemli.

Araştırmalar 5-17 yaş aralığındaki fazla kilolu çocukların neredeyse %60’ının kardiyovasküler hastalıklar için en az bir risk faktörüne sahip olduğunu, %25’inin ise iki veya daha fazlasına sahip olduğunu gösteriyorlar. Obez çocukların tüm yaşamları boyunca obez kalma ihtimalleri de %80.

Ancak genelde yüksek kolesterol ve/veya yüksek tansiyon kaynaklı kalp hastalıkları, tek sağlık riski değil. Çocukluk obezitesi aynı zamanda şu ciddi sağlık problemlerine de yol açabilir:

  • Tip-2 diyabet
  • Astım
  • Uyku apnesi
  • Psikolojik stres, düşük özsaygı, obez olmaktan kaynaklanan sosyal izolasyon

Vücut Kitle Endeksi Nedir?

Vücut kitle endeksi, ağırlık ve boy ölçümleri kullanılarak hesaplanıyor ve vücut yağlanmasının bir indikatörü. Doğrudan yağ ölçümü sağlamıyor ancak araştırmalar vücut kitle endeksi ölçümlerinin doğrudan ölçümler ile uyum halinde olduğunu gösteriyorlar. Pahalı değil ve uygulaması kolay olduğu için sağlık sorunlarına yol açan kilo problemlerinin görüntülenmesini sağlayabilir. VKE yetişkinlerde çocuklardan farklı hesaplanıyor ve bu nedenle bir hesaplama aracı ararken kendiniz ve çocuğunuz için ayrı araçlar bulmanız gerekli.

VKE sağlık sorunlarını görmek için değil, erken bir tarama yöntemi olarak kullanılıyor. Sağlık kurumunuz aile geçmişi, beslenme ve spor bilgileri, deri kıvrımı ölçümü veya diğer testler ile fazla yağın bir sorun olup olmadığını tespit edebilir.

Çocuğumun VKE’si Ne Anlama Geliyor?

Çocuklar ve ergenler için vücut kitle endeksi yaş ve cinsiyete bağlı bazı tablolar ile değerlendiriliyor ve cinsiyetler arasındaki farklı gelişim düzenlerini dikkate alıyor. Ağırlık ve vücuttaki yağ miktarı oğlan ve kızlarda değişiyor, ayrıca bu değerler uzadıkça ve yaşlandıkça değişiyor.

Bu tabloyu kullanarak çocuğunuzun VKE endeksi değerlerini görebilir ve kendi yaşındaki diğer çocukların değerleri ile karşılaştırmasını yapabilirsiniz. Varolan değerler çocuğun sağlıklı ağırlıkta, az kilolu veya fazla kilolu yahut obez olup olmadığını gösteriyorlar.

Yaşı 2’den Büyük Olan Çocuklar veya Ergenlerde VKE Şunları Belirtiyor:

  • 5’in altı normalin altında kilo
  • 5-85 arası sağlıklı bir kilo
  • 85 üzeri ve 95 altı fazla kilolu
  • 95 ve üzeri obez