Sağlıklı olmak sadece kazara olan bir şey değil, sağlıklı ve iyi dengeli bir beslenme, akıllı aktif yaşam tarzı tercihleri ve arada bir olacağınız checkup testlerinin varlığını gerektiriyor.

Sağlıklı ve dengeli beslenmede tam tahıllar, meyveler, sebzeler, lifler, omega-3 yağ asitleri ve doymamış yağların olması gerekli. Bunlar eklemlere, dokulara, organlara ve damar duvarlarına zarar veren inflamasyonları bastırabilen gıda bileşenleri. Rafine tahıllar, tatlılar ve şekerli içecekler gibi bazı gıdalar, kan şekeri düzeylerini zıplatıyorlar ve bu da yüksek kan şekerinin yanında çabuk acıkmaya sebep olarak obezite, kalp hastalıkları, diyabet ve bunama gibi rahatsızlıkların gelişimine katkı sağlıyor.

Akdeniz tipi beslenmenin iyi sağlık için kriterleri yerine getirdiğine dair ikna edici kanıtlar var ve araştırmalar onun felç, kalp krizi ve erken ölüme karşı korunmaya yardımcı olduğunu gösteriyorlar. Akdeniz tipi beslenmede zeytinyağı, sebzeler, meyveler, balık, kuruyemişler ve uygun miktarda şarap, peynir, kaliteli kırmızı et bulunurken çok az işlenmiş et ve gıda bulunuyor.

Fiziksel aktivite de iyi bir sağlık ve genel durum için gerekli bir bileşen. Kalp hastalığı, diyabet, felç, düşme, kolon ve meme kanseri ile depresyon geliştirme riskini ciddi anlamda düşürüyor. Uyku, dayanıklılık ve cinsel yaşam düzenli fiziksel aktivite ile iyileşebilir. Haftada 150 dakika orta yoğunlukta spor, yani yürüme ve bisiklet gibi sporlar büyük şeyler başarmanızı sağlayabilirler. Denge, kemik sağlığı, kan şekeri kontrolü ve hareketliliğe yardımcı olmak için haftada 2-3 defa güç egzersizleri de öneriliyorlar.

Zihinsel sağlık da genel sağlık için önemli ve stresi azaltmak için yöntemler bulmanız sağlıklı kalmanıza yardımcı olacaklar. Çalışmalar pek çok bozukluk ve stres arasında bağlantı gösteriyorlar ve stresle savaşmak için yoga, meditasyon ve tatil gibi pek çok seçenek var.

Alkol, tütün, kızarmış yağlı gıdalar ile şekerli içecekler ve yiyeceklerden kaçınmak veya en azından sınırlandırmak gibi eylemler öneriliyorlar çünkü bunların zihin ve beden üzerindeki olumsuz etkilerini gösteren kanıtlar artış gösteriyorlar. Hastalıklar ve bazen ölüm bu ürünlerin fazla tüketimi dolayısıyla mümkün olabiliyor.

Doktorunuzla iyi bir ilişki içerisinde olmanız da öneriliyor çünkü bu uzmanlar sağlığınızı takip edebiliyorlar ve düzenli olarak farkında olmadığınız rahatsızlıklara karşı testler yaparak ellerindeki bilgiyi sizi sağlıklı tutmak için kullanıyorlar.

Sağlıklı ve mutlu olun.