Şeker hastası olmak, yiyip içtiğiniz her şey hakkında bilginiz olması gerektiği anlamına geliyor. Sindirdiğiniz karbonhidrat miktarını ve onların kan şekerini nasıl etkilediğini bilmek önemli.

Amerikan Diyabet Derneği (ADA), sıfır kalorili veya düşük kalorili içecekleri öneriyor. Bunun temel sebebi ise kan şekerindeki ani artışları önleyebilmek.

Doğru içecekleri seçmek istenmeyen yan etkilerden kaçınmanıza, belirtileri yönetmenize ve sağlıklı bir kiloyu korumanıza yardımcı olabilir.

En İyi 5 İçecek

İçmesi güvenli olanlar şunlar:

  • Su
  • Tatlandırılmamış çay
  • Tatlandırılmamış kahve
  • Domates suyu
  • Süt

Sıfır veya düşük kalorili içecekler, içecek seçiminde en iyi tercihtirler. İçeceğinize biraz taze limon veya lime suyu sıkmak tazeleyici, düşük kalorili bir seçenek olacaktır.

Ancak sebze suyu ve süt gibi düşük şekerli seçeneklerin bile ölçülü tüketilmesi gerektiğini aklınızda tutun. Evde de olsanız, restoranda da olsanız, en diyabet dostu içecekler aşağıdalar.

Su

Su diyabet olan insanların susuzluklarını gidermeleri için en iyi seçenek. Çünkü kan şekeri düzeylerini yükseltmez. Yüksek kan şekeri düzeyleri ise dehidrasyona sebep olabilirler.

Yeterince su içmek vücudun fazla glukozu idrar ile atmasını sağlar. Institute of Medicine, erkeklerin günde 13 bardak, kadınların ise 9 bardak su içmelerini öneriyor.

Eğer sadece su ilginizi çekmiyorsa, şu şekilde bazı çeşitlendirmeler yapabilirsiniz:

  • limon, portakal ve lime dilimleri eklemek
  • nane, fesleğen ve limon balmı gibi aromalı bitkileri katmak
  • içeceğinize bir kaç tane donmuş veya taze ahududu ezip katmak

Çay

Araştırmalar yeşil çayın genel sağlığınız üzerinde pozitif etkileri olduğunu gösteriyorlar. Ayrıca tansiyon ve kötü LDL kolesterol düzeylerinin de düşürülmesine yardımcı olabilir.

Bazı araştırmalar günde altı bardağa kadar içmenin tip-2 diyabet riskini azaltabileceğini gösteriyorlar ancak bu konuda daha fazla araştırma gerekli.

Yeşil, siyah veya bitki çayları, neyi seçerseniz seçin, tatlandırıcılardan kaçınmalısınız. Tazeleyici bir tat için, soğuk aromalı bir çay, örneğin rooibos çayı gibi bir çay ve bir kaç dilim limon ile güzel bir ice tea yapabilirsiniz.

Eğer kafeinden kaçınmıyorsanız, bergamot çayı ve yasemin çayı da iyi bir seçenek.

Kahve

2012 yılında yapılan bir çalışmada, kahve içmenin tip-2 diyabet geliştirme riskini düşürebileceği görülüyor.

Araştırmacılar günde 2-3 bardak içenlerde daha fazla düştüğünü keşfetmişler. Ayrıca aynısı günde dört veya daha fazla bardak içenler için de geçerli olmuş.

Bu hem kafeinli hem de kafeinsiz kahveler için geçerli. Yani eğer kafein sizi sinirli bir hale getiriyorsa, kafeinsiz halini de tüketebilirsiniz.

Çayda olduğu gibi, kahvenin de tatlandırılmamış olması önemli. Süt, krema ve şeker eklemek kalori miktarını arttırır ve kan şekeri düzeylerinizi etkileyebilir.

Sebze Suyu

Çoğu meyve suyunda fazlaca şeker olsa da, domates suyunu veya başka sebze sularını alternatif olarak deneyebilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeleri, maydanozu veya salatalığı bir miktar orman meyvesi ile karıştırırsanız vitamin ve mineraller için güzel aromalı bir karışım elde etmiş olursunuz.

Az Yağlı Süt

Süt ürünlerinde mineraller bulunur ancak beslenmenize karbonhidratları da katarlar. Daima tatlandırılmamış, az yağlı veya yağsız süt seçeneklerini değerlendirin.

Günde bir iki bardaktan fazla içmemelisiniz. Ayrıca süt ürünü barındırmayan ve az şekerli fındık veya hindistan cevizi sütü de tüketebilirsiniz. Soya ve pirinç sütlerinde karbonhidrat bulunduğunu unutmayın.

En Kötü 5 İçecek

Kaçınmanız gereken içecekler:

  • Kola
  • Enerji içecekleri
  • Diyet kola
  • Tatlı meyve suları
  • Alkol

Şekerli içeceklerden olabildiğince kaçının. Bunlar sadece kan şekeri düzeylerinizi yükseltmezler, aynı zamanda günlük kalori alımı önerinizin de büyük kısmını doldururlar.

Kola

Kola kaçınılacak içecekler listesinde ilk sırada. Ortalama olarak bir tenekesinde 40 gram karbonhidrat ve 150 kalori bulunuyor.

Bu şekerli içecek kilo alımı ve diş çürümesi ile bağlantılı ve bu nedenle market rafında bırakmanız daha iyi olur. Bunun yerine meyve aromalı su veya çay için.

Enerji İçecekleri

Enerji içecekleri de hem kafein hem de karbonhidratlar bakımından zenginler. Araştırmalar enerji içeceklerinin sadece kan şekerini zıplatmadıklarını, aynı zamanda insülin direncine de sebep olabildiklerini gösteriyorlar. Bu da tip-2 diyabet riskinizi arttırabilir.

Çok fazla kafein ise sinir yapar, tansiyonu arttırır ve uykusuzluğa yol açar. Bunlar genel sağlığınızı da etkilerler.

Diyet Kola

Diyet kola gibi ürünlerde bulunan yapay tatlandırıcılar, bağırsak bakterilerini olumsuz yönde etkilerler. Bunun sonucunda insülin direnci artabilir ve bu da diyabet sebebi olabilir veya onu daha kötü hale getirebilir.

2009 yılındaki bir çalışmada diyet kola tüketiminin metabolik sendrom riskindeki artış ile bağlantısı olduğu tespit edilmiş. Bu sendrom bir belirtiler topluluğu ve içinde şunlar var:

  • yüksek tansiyon
  • yüksek kolesterol
  • yüksek trigliserit düzeyleri
  • artan ağırlık
  • yüksek kan şekeri düzeyleri

Şekerli Meyve Suları

Meyve suyu ölçülü tüketildiğinde sorunsuz olsa da, tatlandırılmış meyve suları beslenmenize yüksek miktarda karbonhidrat katarlar. Bu ise kan şekerinizi mahveder ve kilo alımı riskinizi arttırır.

Eğer geçmeyen bir meyve suyu isteğiniz varsa, %100 saf ve şeker eklenmemiş olan meyve sularını tercih edin. Ayrıca sade sodaya bir iki yudum favori meyve suyunuzdan katmayı da düşünebilirsiniz.

Alkollü İçecekler

Eğer yüksek tansiyonunuz veya şeker hastalığından dolayı sinir hasarınız varsa, aşırı alkol alımı bu rahatsızlıkları daha kötü hale getirebilir. Alkollü içecekleri içmenizin güvenli olup olmadığını belirlemek için doktorunuzla görüşün.

2012 yılındaki bir çalışmada, alkollü içecekler içen erkeklerin tip-2 diyabet risklerinde artış olduğu görülmüş. Ancak kadınlarda ise sonuçlar değişken olmuşlar. Yüksek tüketim prediyabet veya tip-2 diyabet riskini arttırırken, ölçülü şarap tüketimi tip-2 diyabet riskini azaltmış.

Bazı çalışmalarda kırmızı şarabın diyabet üzerindeki faydalı etkileri görülüyor ancak bunun kanıtı henüz belli değil. Eğer alkollü bir içecek içmeyi planlıyorsanız, bazı antioksidan özellikleri ve düşük karbonhidratlı olmasından dolayı kırmızı şarap iyi bir seçenek olabilir.

Kırmızı şarabın sağlıklı bir beslenme içerisinde ölçülü tüketimi tip-2 diyabete sahip kişilerde kilo alımına veya zararlı metabolik etkilere sebep olmamış.

Diyabet riski ve alkol tüketimi arasındaki potansiyel ilişkiyi anlamak için daha fazla araştırma gerekli.

Sonuç Olarak

Bir içeecek seçmeniz gerektiğinde, işi basit tutun. Mümkün olduğunca suyu tercih edin. Tatlandırılmamış çay ve yağsız süt de iyi bir seçenek ve ölçülü olunduğunda doğal meyve suları da genelde problemsizler.

Eğer içeceklerinizde biraz tatlılık istiyorsanız, kokulu bitkiler, limon dilimleri veya bir kaç ezilmiş orman meyvesi gibi doğal kaynaklar eklemeye çalışın.