Gordion antik kenti, Anadolu’nun iç kesimlerinde bulunan en etkileyici antik kentlerden bir tanesi ve henüz çok küçük bir kısmı keşfedilmiş olsa da ziyaretçilere geçmişe dair inanılmaz bir görüş sunmayı başarıyor. Ankara çevresindeki ilk yerleşim yerlerinden bir tanesi olan kent, milattan önce 3000’li yıllara dayanan geçmişi ile bölgedeki en antik yerleşim yerleri arasında. Popülerliğini o kadar uzun süre korumayı başarmış ki, şehrin kazılarında farklı tabakalarda farklı dönemlere ait eserler ve yapılar keşfedilmiş. Bunlar arasında Romalılar, Persler, Frigler ve Hititler başta olmak üzere pek çok medeniyet bulunuyor.

Milattan önce 800’lü yıllarda Frig kralı Gordios tarafından başkent haline getirilen şehir, onun oğlu Midas döneminde en parlak zamanlarını yaşamış. Fakat M.Ö. 695 senesinde savaşlar tarafından tahrip edilmesi, şehri Lidyalıların egemenliği altına sokmuş ve onların egemenliği altında bir ticaret merkezi olmaya devam etmiş.

Günümüzde her ne kadar şehrin görkemli geçmişinden bu yana sadece evlerin temelleri kalmış olsa da, irili ufaklı yapıların kalıntılarına ulaşmak hala mümkün. Ancak şehrin esas yapılarının dışında en dikkat çeken şey, çevresinde bulunan tümülüsler.

Tümülüsler Frig krallarının ve soylularının gömüldüğü tepecikler olarak karşımıza çıkıyorlar ve yığma yapılar olarak hazırlanıyorlar. Binlerce yıldan bu yana varlıklarını sürdürmeleri ise onların anıt mezarlar olarak hayli başarılı olduğunu kanıtlıyor. Gordion çevresinde bu anıt mezarlardan 100’den fazlası bulunuyor ve içlerinde en büyüğü Kral Midas adına dikilmiş olan Midas Tümülüsü. Bu tümülüs hayli büyük ve içerisinde bulunan mezar odasına ulaşmak için 80 metrelik bir tüneli sonuna kadar takip etmek gerekiyor.

Şehir Ankara’ya 29 kilometre uzaklıkta bulunuyor ve şehrin çevresine kurulmuş olan müzede burada bulunan tarihi eserleri görebiliyorsunuz. Ayrıca İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Ankara Anadolu Uygarlıkları Müzesi içerisinde de şehirden elde edilmiş olan pek çok eseri görmek mümkün.

Şehrin çevresinde bulunan tüm tümülüsleri dolaşmak maalesef mümkün değil çünkü hepsinin girişi bulunmuyor ve bazılarına ise giriş yapmak yasak. Ancak Midas tümülüsü size bu konuda iyi bir fikir verecektir. Şehrin çevresinde dolanırken yapay birer tepe olan bu tümülüsleri görmek oldukça etkileyici bir görüntü sunuyor.